Polumaraton Varaždin 2024

     Svanuo dan, lijep sunčan, idealan za sportske izvedbe. Isti kao 22.9.1991. Jedina razlika da je tada bila gromoglasna tišina u ulici. Ptice pjevice nisu se čule iako je u mom dvorištu ornitološki park. Od pucnjave i granatiranja sve se razbježalo i mjesecima ih nije bilo. A kakav je šok bio na sav živi svijet pokazatelj je bila kruška na ulazu u dvorište. Sljedeće godine nije cvala. Bila je i pogođena.
Na sjećanje na slavne ratne dane održava se varaždinski polumaraton. Trčalo ih 584. Uz njega je organizirana utrka građana i Vatrogasna trka na 5 km. Dva člana kluba Zvonimir i Zlatko trčali su na građanskoj a ja za DVD Varaždin.
  Uspješno smo završili trku. Zlatko u kategoriji M 60 kao 9 a Zvonimir također u M 60 na 11 mjestu. Kategorija nema veze sa vezom, nije im referetna. Nema demokracije za starije. Tako je odlučio organizator. 
Malo teži slučaj bio je moj. I ja sam raspoređen u M 60. Iako u propozicija Vatrogasne lige propisana M 65. Bio sam u dilemi da li da se pozovem na 5 amandman USA ili na naša Ustavna prava. Treće. Odlučio sam da nazovem predsjednika DVD-a Imbriovec, Magića, organizatora. Lijepo smo raspričali. Rekao da će vidjeti. Vidio je tako da mi je poslao poruku u kojoj doslovno piše da je u vatrogasnu trku uvrštena kategorija M 60 /60-69/. Ostao sam zatečen. Kako na tako polupismen odgovor odgovoriti.
   Da ostanem u prihvatljivoj komunikaciji, poslao sam organizatorima odgovor. Predsjedniku Magiću ali i tajniku Solaru. Da sam u životu uspio završiti osnovnu školu, malo teže srednju a provlačio se kroz 3 fakulteta. Da ne bude zabune ako nisu informirani, poslao sam im trenutnu tablicu dosadašnjih rezultata na kojoj sam uvršten pod  kategorijom M65. Možda nisu opismenjeni. U duhu našeg hrvatskog uobičajenog kućnog odgoja, odgovor nisam dobio. 
   Inače Solar je načelnik Jalžabeta a u DVD- u Imbriovec je tajnik. Dakle političar, završio srednju elektrotehničku školu. Ima politički kredo da treba biti odvažan i donositi svrhovite odluke. Stručnjak nije krenuo iz garaže kao ja već kao najmlađi načelnik bacio se u politiku. Član kod Čačića. Čačić je u koaliciji sa ap dobio 3 tajnika u ministarstvima. Domaći novinari su se raspisali. Vau, kakve imamo stručnjake. Stručnjaci nestali sa scene kad je ap šutnuo Čačića iz koalicije. Solar se prebacio u nezavisne i prešao kod Posavca. 
    Svrhovito je odlučio da ne treba poštivati dogovoreno i propisano. Kao sveopće angažiran /pohvalno/ bio je i na vatrogasnoj trci. Slučaj je htio da kao 40 godina mlađi završi ispred mene, brži par sekundi. Jadno. Loše trčim.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 26 SEPTEMBER 2024 05:43 )

 

Otočka dugotrajna saga

     Pa što je sad ovo. Otok, koji otok. Kakav otok. Otok na nozi ili na mozgu. Možda Solomonski, Samoa, Djevičanski, Antili, Đavolji od Leptira- Steve McQueen. Možda krivo čujem. Ortak. Ne baš otok. Dobro poznajem mjesta. Otok Mali i Veliki. Kad je leta gospodnjeg 1710 bio povodanj Drave. Legrad je mirno bez političke odluke iz Međimurja prešao u Podravinu a Legradski breg sa crkvom sv. Mihovila odšetao u Mađarsku. Ostali Otoci na suhom. Mali veći od Velikog. Bizarno kao i kod Malog Bukovca koji je veći od Velikog Bukovca. 
    Ne, uvjerava me Štef, to ti je slavonski Otok. Ahaaa. Onaj Velegrad Otok, sa nekih /po znalcima/ 3000 stanovnika. Grad ? To neka zezancija. Ne zbilja. Pa kako. Lepo. Ima propisano zakonsko rješenje da grad može biti samo ako ima više od 10 000 stanovnika. Ima i izuzetaka ako je je to recimo Silicijska dolina.
   Sve se može kad se bratske ruke slože. Kolega kolegi složio grad. U Saboru donijeli političku odluku da može još jedan grad od 128 ukupno u HR. Svoj svojemu.
Povijesno, državna revizija godinama se trudila da opomene dugoročnog /30 g/ kolegu da radi protiv Zakona propisanih pravila i računovodstvenih zakonitosti. Pa smo svjedočili da u jednom ZG lokalu dvojica kolega marendaju na teret grada. Da im se olakša probava pomogle su 3 butelje Adžić. Netko je to objavio pa je kolega podmirio račun naknadno iz svog đepa. Ostale nije. Za kaznu je prisiljen dati ostavke i odreći se. Saborske plaće a porasla za 80%, saborske mirovine a i velegradske gradonačelničke plaće. Za sve ove nevolje sveprisutni jastreb Nikola Mažar optužio oporbu !?
   Baš je nezgodno što je ap prihvatio moju preporuku iz prošlog eseja da izvrši reviziju i inventuru. Što je učinjeno u najbrže mogućoj brzini. Jadan kolega. Sada će opet Kolega imati posla. Ako netko misli da će od toga biti nešto, vara se. Biće fiškalskog odugovlačenja, bolesti, pa ako i presuda i padne može biti guljenje krumpira ili samilosno pomilovanje kao u slučaju liječnice /mamice /od velepoštovanog šefa ginekologije i saborskog zastupnika koji gradonačelnika ZG ne može smisliti. Otočanin, po milosti netreba ići iza rešetaka.
   Dobro da se rade revizije ali gdje su teškaši. Kaže Habijan da nema nedodirljivih. Sjajna misao. Sad više nije svakog tjedna afera jedna. Nego su počele svaki dan. Ispada da represivni aparat države porezni obveznici plaćaju samo za jedne. To nepošteno i težak sukob interesa. Kriminal na kvadrat.
 O' Gospode ako se grijeha budeš spominjao ko će opstati. Psalam 130.   
 Dečko koji je maznuo majicu dobio 6 mjeseci obavezno iza lokota. Majica nije imala otočki logo.
   Dopuna. Turudić u intervjuu kaže da će toga biti još. Hapsa. Pustio sam dva dana da Drava protječe, očekujući da će biti i kod drugih /oporbe/ sličnih ekscesa.
Da nas obavijeste da su svi isti. Ništa. Nemoguća misija. Naše kolege su dobro razmještene. 

Zadnja izmjena ( Srijeda, 25 SEPTEMBER 2024 03:43 )

 

FITCH, ftič, fič firič

      Jutro. Taman sletim sa kanade, kad ide najava u 10 sati. Izvanredna presica ap. Po starom dobrom običaju opet je kasnio. Ja u 47 godine poslovnog života nikad.
   Budući je moje duboko grlo javilo o Škoriću, Osijek Koteks, ha, ha, ha. Pa ne opet. Očekivao sam da će biti pojašnjenje jer se radi o teškašu iz HDZ-a. Donja čeljust mi je pala na prsa jer je ap počeo buncati o nekakvom rejtingu a o Škoriću ništa ne zna!? Ma nemoj mi reći. Siguran sam da je netko ostao bez "pinke" pa je prijavio "reformske poslove". Momci su zaboravili da se čar dijeli. Dogovor je pao. Ide prvo ostavka pa onda hapšenje da ne ispadne da opet sa direktorskih ili ministarskih mjesta idu direkt u Remetinec.
    Kako ja uvijek pored kritike imam i rješenje. Predlažem ap da odmah napravi izvanrednu reviziju i inventuru u javnim poduzećima. Odmah jer su 86% gazde sa vjerodostojnom člankom iskaznicom. Odmah. Usput neka baci pogled i na Zdravstvo gdje su gazde iz partije 92%. Javna je tajna da se na javnoj nabavi uzima pinka. Svjetska banka godinama opominje da nam je porezna evazija 30%. Umjesto da se puni proračun. I tak je ružičasto rupičast. 
    A buncanje o rejtingu.Točno povijesno svjetski nezabilježeno. Malko bacimo pogled na povijest, jer se zlorabi smeće. Bio je u smeću. A koga je 2016 ostavio. Pa HDZ. Prije je bio Milanović. A ko je njemu ostavio smeće. Pa opet HDZ. Zaboravilo se na Šukera koji se grohotom smijao o krizi u 2008 i kad je uzimao kredu po 9% kamatu!!! A kad je naletjela poplava ino akumulacije počeo je rast BDP-a i posljedično rejting. 
Kad će buncajući dokazati da naše gospodarstvo raste organski onda se neka javi a do tada neka drži presicu za svoje epigone. Malecko o rejting agencija. Baš ovih dana 15.9. 2008 krepala velika inv. banka 158 godina stara. Lehman Brothers imatelj kreditnog rejtinga AAA. Pokazali su se kao vrsni znalci za svjetski potop 2008. 
      Kaže ap, biće bolje za poduzeća i građane. Prvo je poluistina. Biće bolje kad se rastereti rad, predmeti rada i ostali troškovi. Najveće opterećenje u EU. Samo primjer, struja je najskuplja za HR poduzeća. Kako da budemo jeftiji na ino tržištima. Čujem da nam izvoz dobrano šepa. Industriji uručili "bozu" a od toga nema vajde. Ulupali ino akumulaciju u ceste u mostove u zgrade u vrtiće. Kad dođe zlo jesti ćemo beton i ciglu. Kako seljak mudro radi. Prvo štalica a onda  vila.
  Za građane? Kome. Onima koji su dobili basnoslovnu plaću pa će im biti kamata niža.
Što će onome koje je u bijedi njemu je svejedno da li je kamata 6 ili 3 % jer je tako stalno u blokadi. I mora raditi dodatno da namiri potrebe. Neki u HDZ-u se hvale što se omogučili da penzioneri rintaju do smrti. Jaki intelekt. Kako su balavci mudri.
 Primjetio da Italija ima rejting tek BBB. Je ali imaju 2x veću plaću i čak 3x veće penzije. A cijene su nešto više ili jednake. Gdje je bolje živjeti. Voli nas ap uvjeriti da je Mjesec u lokvi poslije kiše. Gle voćku poslije kiše- Dobrica.   
   Makroekonomski gledamo. Pritjecanje enormnih količina sredstva raste BDP. Izračunao sam da nam je BDP u minusu bez tog pritjecanja. Jedino nam sektorski raste turizam, ostalo sve u padu. Prilivom sredstava rastu potrošnje koje pumpaju BBP.
  Ostalo sve u padu ni u čemu nismo dostatni. 
O industriji ne treba gubiti vrijeme. Imamo dosta kukuruza i pšenice, ostalo katastrofa. Malo je poznato da je službeni podatak od Seljačke komore da smo na 50% samodostatnosti svinjskog mesa. I to treba propitivati jer 20% ulaze ino odojci. Znači mi smo na 30%. Ako jedemo svaki dan meso ispalo bi da ga očekujemo svaki treći dan. Dalje nek nastavi buncajući.
Savjet. Situacija je ozbiljna za razliku od nas.
 

Ništ novoga

    Na Zapadu ništa novo. To bi bio kratki siže kod zadnjih dviju izvanrednih presica, ap zadovoljan kako je prodao svoju jeftinu patetičnu priču garniranu frazeološkom demagogijom. Nastavak je slijedio u Saboru na aktualnim satu.
  Prethodnog dana šef Sabora lamentirao kako će se odvijati a. sat. Kaže, da se nada će biti u duhu uvažavanja i da sve ovisi o opoziciji. I onda već na drugom pristojnom pitanju /Ahmetović -rekao joj da bunca/ provala bahatosti, drskosti i primitivizma baš od onog kojeg se pita i dužan je odgovoriti na pitanju. Zato postoji aktualan sat. Nismo mi tu zbog ap nego je on plaćen od nas i dužan je da podnese račun. Bez računa se ne računa. Ne bi se ni osvrnuo na taj njegov primitivizam da nije u pitanju zdravlje nacije. Jer njegovi epigoni poslije "letaju" okolo i hvale se kak on najpametniji na svijetu. A 70% građana zna da je to sve šarena laža. Pa ako može premijer onda možemo i mi svi ostali spustiti nivo tolerantne komunikacije i ponašati se kao da smo došli iz šume. Vide to i djeca i eto nam "odgoja" jer neki odrasli nisu imali kućni odgoj. Dobacivao: stalkerica za Kekin a obraćao se kao u krčmi- Benčićka. Cmizdrio je kad mu je Milanović mamu nazvao lekarkom. Shvaća da se može neprimjerene ponašati, bahatiti i služiti sa lažima. Rekao da su sva obećanja ispunili od 2016. Teško je uvrijedio penziće kojima je  obećano 60% prosječne plaće. Taj laže kad zine. Niske penzije realno padaju.
 Nje samo to laž. Laž je BDP, to sam objasnio tuđom akumulacijom. Inflacija isto laž. Neki dan se žena javila, kupovala pribor za školu i platila ravno 100% skuplje. Mnoge usluge i životne potrebe nisu uključene kao parametri za praćenje inflacije. Posebnu su ga pogodile neugodna pitanja Grmoje o "vjerodostojnosti." pa je postao nervozan. U odgovoru se odrazio u dalj sa bauštelskim izgovorom.  
   Savjet oporbi. Lijepo je konkretno i pametno propitivati ali treba iznjedriti svoju strategiju plan i rješenja. Jedno vrijeme sam se zafrkavao da sam premijer u sjeni. Što mogu kad ovu našu nesposobnu i kriminalnu Vladu pojedem za doručak. Dakle, Vlada u sjeni i na svako buncanje ap odmah sazvati presicu i rasfrćakati buncanje, ne sa doskočicama i poskočicama /Bauk/, nego stvarnim podacima i ponuditi makroekonomske politike bazirane na ekonometrijskim modelima pa neka se onda bahati i bunca.
  Poruku buncajućem. Neće smijeniti Milanovića. Može doći na Pantovčak izmijeniti pipe ili WC  školjku.
 

2 Vatrogasna trka Hrebinec

   Požarna sezona je pri kraju, kiše nailaze pa smo nastavili sa trkama. Malo mjesto a velika organizacija. Ugodno su me iznenadili baš u svemu. Bolja organizacije nego na nekim poznatim trkama. Sve prema rasporedu. Okupila se poznata trkačka imena. Staza brdska, vinska cesta. Ima tri uspona i toliko nizbrdica. Zadnji kilometar malo ravniji sa usponom prema cilju.   
    Počeo sam opreznu na početku. Na prvom kilometru ćutim koljeno. Prelazi me Janez S. /SLO/ u brijegu. Nekad smo bili zajedno u kategoriji kad nije bilo M 65. Pa su me trpali u kategoriju mlađe od 10 godina. Ostavio me 200 metara i trudim se pored vrućine, na toplom i vlažnom fenu /sparina/ održati se da ne završim na zadnjem mjestu. Nakon brežnog dijela došlo malo ravnog i pružilo mi zadovoljsrtvo da počinjem preticati bez žmigavca. 35;26 za 5 km. Dobro kakav sam. 
   U cilju doček sa lubenicom /hladnom/, banana, keksi, tekući gel 2 vrste. Jelo hambi sa salatom i pivom Grička vještica-Medvedgrad. Paket majica, voda, proshake i vrhunska traka za broj. Sa 2 đepića za gel, energetsku pločicu.... 
  Jedino je bio cirkus oko proglašenja. Stotinka nije profesionalno proučila propozicije pa sam završio u kategoriji John Doe. Organizator spasio proglasivši me na moju intervenciju. 
Po povratku na autoputu isprobao sam 2 kompresora. Ugradio sam u plavu pticu turbo kompresor. Neka iskoristi kinetiku max brzine motora. Otkud mi novac. Pa ap mi je naštelao veliku penziju i još do sada 3 puta dodao 80 €. Kompresor od klime 3000 € a Turbo 1500. Malo sam se sportski popelal sa uključenom klimom. Motor je tulio a trošio sam prekomjerno materijalno tehnička sredstva. Prvo sam ugasio turbo a poslije VŽ Toplica i klimu. Sa klimom sam bio na 110 km/sat a kad sam ju ugasio pojurila plava ptica 140. Od sada se u plavoj ptici ne vozi samo jedan pijanac nego trojica. Bio sam doma prije nego sam trepnuo kapkom.
   Dan je nastavio biti uspješan. Roko na Memorijalu Hanžeković opet oborio rekord CRO na 200 m-20,70. Navečer dobili Poljake.

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 15 SEPTEMBER 2024 03:58 )

 

Divlji triatlon Prelog 2024

     U organizaciji DŠR Sportikus voditelja Damira Žegarca održan je 14 Divlji triatlon Prelog.
Bilo je kao u knjizi " O galskom ratu" gdje je Cezar opisao poraz kralja Farnaka. Veni, vidi, vici. Nezabilježeno do sada. U dvije kategorije članovi TK Varaždin  prvaci.
Pored prvaka u istim kategorija oba druga mjesta. Kao u foto povijesti.
 

Kraigersee 2024

     Najveći austrijski festival triatlona u Kraigu od najmlađih do elite. Otvoreno državno prvenstvo 17.8. Istovremeno prvenstvo Koruške, bodovi za austrijski multisport kup i za Alpe Adria triatlon kup. Za elitu i age kategoriju sprint triatlon. Prozvan brdski. Fali samo plivanje uzbrdo. Odmah po izlazu iz jezera trči se uzbrdo 150 m, okret, pa 100 m niz brdo u tranziciju. Bicom odmah uzbrdo i nešto valovite ceste i nastavak 3 puta uzbrdo pa sa opasnom nizbrdicom koja završava sa zavojem od 90 stupnjeva. Padova ko šodra u Dravi. Mnogi nisu završili trku zbog pada ili odustajanje zbog težine izvedbe. U seniorskim kategorijama nastupilo 322 takmičara i oko 100 u mlađi kategorijama. Najudaljeniji takmičar Canada- Jagodzinski.
O temperaturi više ne treba gubiti vrijeme. Sunčano do zadnje trke po rasporedu. Za muške /seniori/ pala sitna kiša u prvom i u trećem krugu bica. To je pogoršalo stanje na cesti jer se stvorio aquaplaning. Zvonimir je izbjegao proklizavanje na cesti ali je zavirio u grmlje. Ima li ptičica. Kiša je pala na vrući asfalt te se stvorila velika vlaga u zraku koja je uništavala izvedbu na trčanju. 
    Nastupila dva Hrvata. Zvonimir u AAT cupu, drugo mjesto iza Jagodzinskog. Ja sam bio sa A. licencom na državnom prvenstvu. Austrije i Koruške. I dodatni nastup na austrijskom kupu i AATC. Treće mjesto u Austriju. Iza Kichlera, sedmerostrukog svjetskog prvaka svijeta u zimskog triatlona  i Wieninerga. Kichler je iz Innsbrucka i imamo istu auto registraciju. Ova dvojica posebno su se pripremala za prvenstvo. Nisu nastupali ni na jednoj od 10 trka na kojoj sam bio ja. Prvak sam za Korušku i bodovi za kupove. Ipak je veće zadovoljstvo osvojiti 2 kupa. Dva ceremonijalna proglašenja u 2 države i širi krug multisport sportaša a i funkcionera. Poslije dvije teške trke par dana prošlo a još nisam pri sebi. Swim, Run Swim mi nije trebao. 
BILO JE TEŠKO DA ŠTO DUŽE TRAJEM. BIĆE JOŠ TEŽE DA ODEM.  
 

Aquaman

     Spremam se za trku a stiže me kazna. U petak ujutro kod doktora. Temperatura i upala grla. Klavocin za spas. Pored koljena, ramena još i to. 4 sata vožnje do  St Georgeu am Längsee. Vozim pokraj tamno zelene Drave koja me podsjetila na one koji su plivali u govnima Siene i otišli na neplanirani godišnji odmor u bolnicu.
  Plivački event St Georgeu. Ukupno takmičara 184 u raznim daljinama od 500 m pa do 5 km. U event pridodana trka Aquamana. Aquaman trke  u Hrvatskoj nema.
Trka je trebala biti odgođena zbog pravila ITU. Temperatura zraka ne smije prelaziti 31 stupnjeva. U hladu 33 a na suncu je bilo 44 stupnjeva. Na brifingu takmičari su odlučili za nastup. Nisu poslušali savjet doktora da od 10 do 17 ne na sunce.
    Aquaman distance. Plivanje 1500 m, trčanje 5,4 km i 1000 m drugog plivanja. Limit 2 i 30 minuta.
Prvo plivanje bilo je lako. Teži dio, bilo je brdsko trčanje po cesti oko jezera sa 7 uspona. 
Treći segment je najteži dio. Zaplivati kad su noge drvene i neugodno suočavanje skokom sa vanjske temperature 44 u vodu od 24 stupnjeva. Ukupno 45 takmičara u 6 raznih nacionalnosti. Čak je nastupio jedan Rus /18 godina mlađi/ iza kojeg sam došao sa 2:13:38. 
 Ovom trkom učvrstio sam prvo mjesto u kategoriji M70 i potvrdio šesti puta za redom obranu austrijskog multisport kupa od 2016 godine. Fale mi dvije godine zbog COVID-a. Osvojenim bodovima trenutno sam 15 u apsolutnom plasmanu kupa od preostalih kvalificiranih 126 sa licencom.
   Na proglašenju lijepa gesta organizatora, Pored dvije medalje uručena mi kvalitetna butelja domaćeg vina kao najstarijem takmičaru. Do mene najstariji takmičar 11 godina mlađi.
Foto: ima zanimljivo mjesto poslije dvorca Hochosterwitz velika separacija. Preko ceste gazda je napravio Park raznih kamenih minerala. Ajd da stanem barem jednom od stotinu puta i to zabilježim.
 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 90

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas10
mod_vvisit_counterJucer204
mod_vvisit_counterOvaj mjesec5401
mod_vvisit_counterSve1991800
Sponzori