Pripremio sam dva eseja o posrtanju moralnom i politički AP. A u svezi nove veze opet HDZ-eta. Novinari i svekolika javnost napala je zbog istrage od godina dana. AP je opravdao da se ništa nije zataškavalo već se procesuiralo. Izgleda da je bila jako duga kava. Predsjednik države bio je veoma jasan i transparentan. Neka to AP priča na nekom molitvenom doručku. Digresija. Privode župana sa lancima. Pa nije gangster, narko boss "El Chapo". Valjda da AP može reći da institucije rade.
    Tema. Sad su se svi odjednom raspisali o dubokim svjetskim bankarskim problemima. O tome ja povremeno pišem. Proizvodi i alati u bankarskom miljeu je zadnjih par godina tri puta više porastao nego materijalna proizvodnja. Ispada da banke rade 300 posto brže i kvalitetnije nego strojevi. 
Ako se uhvatim Marksa, rad, predmeti i proizvodi rada su opipljivi temelj ekonomije. Bankarski alati su virtualni, nepostojeći, avatarski. Jer imaju, ponavljam agendu Ponzi. Na jednu uloženu monetarnu jedinicu lako daju kredit od 7 jedinica. Daje se nešto čega nema. Istog trenutka banka nije likvidna. A lihvarstvo je kamata. To je bankarski lopovluk koji uzročno ima posljedicu, da vlasnik isplaćuje direktorima bonuse. Najčešće ide cash ali i dionice pod motom da ga se drži na "lancu". A kako to u "poštenom bankarskom" izgleda primjer je/ poslije 3 banke / u USA i četvrta FRB, gdje su znavajući za svoju nelikvidnost, direktori rasprodali svoje dionice za teške milijune. Banku je spasio konzorcij banaka. Kod nas, na teret poreznih obveznika uvlače se političarima u "pozadinu" pa im servisiraju njihove marifetluke. Nažalost i to nije sve, rade sa mafijašima ali i sa  tajnim službama.
    Primjer, kažu da mega banaka, Credit Suisse ima problema. Spasila ju UBS banka, koja je servisirala Ivekovu Agrokorpu sa kamatom od 10% ? Problem CS je malo stariji i to zbog pohlepe i gramzljivosti. Poznata je bila po povjerljivosti bankarska tajna -klijent. A klijenti svakojaki. Od pokvarenih političara, gangstera- Amera, tajkuna, naročito ruskih koji su dok su išle milijarde $ isplate za otkup Istočne Njemačke u Moskvu, za par dana su $ bili u Zurichu. I to su svi znali i Zapad i Moskva. Tako su nastali oligarsi a ruski političari su im bili pokrovitelji. Bilo je slučajeva da su tajne službe imale crni polog u banci kao iz poznatog a nikad osvijetljenog slučaja Oliver North. Osuđen, pa oslobođen jer se glavni svjedok za 5 godina prisjetio da je lagao.
Švicarska nije u EU pa radi što hoće ali je FBI uspio isposlovati da na njihov zahtjev uz sudski nalog zatraže podatke. A to je značilo da se novac sklanja. I sad su bankari u problemu. Prijeti domino. Efekt. A naš ministar Primorac kaže da nema problema. Neće biti ako su banke u stanju odgovoriti na zahtjev deponenata. Znano je da nam talijanske banke upravljaju financijskim tržištem a Središnja talijanska banka objavila da je gubitak talijanskih banaka u Italiji za 2022 g. 9 milijardi €.