Gledam profitere na tuđoj nesreći, kako su se rastrčali po poplavljenim područjima a ap odmah izjavio da će država pomoći kao i do sada. Med i mlijeko ili život ko u Raju. Jučer u dnevniku čovjek je rekao. Sve mi je stradalo za zadnje poplave, nitko nije došao a ni pomogao ni sa kunom. 
    Prigodni vic. Oblijeće Štef oko zgodne razvedene Bare. Pa daj pristani da mi budeš žena. Bude nam ko u Raju. Toga se i bojim da ne budem opet gola i bosa.
Suosjećam sa ljudima. Materijalno im ja ne mogu pomoći ali mogu pomoći da raskrinkam profitere koji su sad na terenu. Izbori su sutra pa se odjednom zanimaju za poplave. Medved kaže da nisu ništa mogli raditi jer u 9 mjeseci bilo 6 poplava. Spašavali su sa zečjim nasipima. To je radio i Krapinski pračovjek. Njegova špilja nema povoljan teren kao Vindija. Za velike kiše kolcem je napravio kanalić da voda ne teče u špilju, nego pored a žena i djeca su rukama napravili mali nasip od pijeska prema špilji. Dan ranije je ulovio jelena, zapalio vatru, imao i svježu vodu na ulazu i viknuo Živio socijalizam.
    Kad bi izbrojili svu štetu. Ne od poplave nego koliko je uloženo u spašavanje, radni sati ljudi i strojeva. Dovoženja pijeska pa poslije sav nered zbrinjavati. Za taj iznos mogli smo kupiti 100 plovnih bagera i svakom pripadajući šlep sa motorom. Oni bi radili ono što se za vrijeme Jugoslavije radilo, produbljivali naše potoke jer to i nisu rijeke. Neki koji sada plave u ljeti uopće ne teku. Namjerno, prošli puta nisam napisao da su se svi ti vodotoci dubili i vadile frakcije iz Zrmanje, Mrežnice, Kupe, Korana......  
    Za ove naše stručnjake, savjet. Zečji nasipi i ne pomaže svugdje. Posebno u ravnici. Koriste kod naglih protoka. U ravnici koriste samo retencije. Ako su već kupili diplome mogli su osnovnoj školi naučiti o spojenim posudama. Malo fizike ali koristi i prirodni intelekt. Priroda nam sama pokaže rješenje. U mojem kraju neobrazovani stručnjaci potoke Plitvica i Bednju su regulirali. Uništili su meandre i sad imamo kanal koji ima veliki kut protoka kod većih količina padalina pa plavi. Plitvica u ljeti ostane bez vode. Rješenje su mudrice našli u gradnji nasipa. I to zečjih. 
    Tako da sad imamo isporuku kao što se spašavao Krapinski pračovjek ili bi Zagorci rekli: radi kotec kak otec.

Zadnja izmjena ( Srijeda, 17 Svibanj 2023 05:27 )