10 godina u EU. Počele su laude. Od, političara ali i nepismenih ekonomista /vjerojatno kupili diplome/ ali i priučenih ekonomista. Naučili ekonomiju čitajući neki esej o ekonomiji u Večernjaku. Raste plaća. Malo morgen. Prvo pitam teoriju. Nema lika na svijetu koji je pobijedio inflaciju. Bog tu ne pomaže. Zašto. Znaju oni koji se kuže u fiziku. 
   To je Zakon fizike. Drugi Zakon termodinamike. Poznatom i razvikanom ekonomskom analitiku podvalio sam par teorema. Čita on mene a konstatira da je entropija negativna. Nažalost, ne njegove nego svih nas ona je uvijek pozitivna i svake sekunde se povećava. Dokaz da jurimo strelovitom brzinom u pakao. Svaki dan nam to dokazuje. Drugi puta sam ga zajebal kad sam mu podvalio priču o dvije valute u EU za koje je čovjek siguran da neće ostati bez zarađenog novca. Jednu sam spomenuo a za drugu sam da napisao. U sljedećem eseju. Tako je i on napisao. Drugog eseja nije bilo. Sad me potajice čita.
   E sad rast plaća. Nominalno da, realno ne. Ako vlast ne zna ništa o ovom gore onda su nepismeni a ako znaju onda su manipulatori i demagozi i još k tome lažovi.
Rast je na osnovu turizma i građevinskih radova, svi ostali sektori, stoj. Gle više nema osobne potrošnje u BDP-u. A financira se tuđom akumulacijom. Iz EU. Tko radi u tim sektorima. Sve više uvozna radna snaga. Najveći dio zarađenog se odlijeva preko granice. U turizmu rade tuđi ljudi u tuđim hotelima. Da li netko čuo za Lukšiće. Najveća i najjača turistička grupa u HR. Kako su došli do kapitala. Dobili Karlovačku pivovaru za bagatelu a prodali ju 10 puta skuplje. To je bila jedan od najvećih lopovština u pretvorbi. I neki naši su dobrano omastili brk. Prodana KP kad se znalo da će doći do promjene vlasti. 
Tuđi hoteli, tuđa hrana, tuđa oprema. Sve to ulazi u BDP.  ap tvrdi da nemamo točan broj stanovnika. Kako se onda statistički određuje per capita ako u jednadžbi sa 4 podataka ima samo jedna poznata veličina i 3 nepoznanice. Tako da HR fasuje od turizma od svega navedenog što statistika prati ostaje bijednih oko 22 %. Badava svake godine imbecilno spominju koliko je turista projurilo autucestom i koliko smo zaradili. Ta basnoslovna zarada nije dovoljna ni da otplatimo kamatu a glavnica je još uvijek zaglavljena.  
 Tu je i kvaka 22 kad se naveliko priča o koristi od ulaska u EU. Malo morgen ili prazan k..... Sve što smo dobili demagozi veličaju a kad dodamo pola milijuna obrazovanih koje smo izvoljevali isporučiti u tuđe zemlje onda je to najteža entropija. Doslovno su otjerani jer nesposobna politička elita nije osigurala posao. A od imovine svih nas iz Juge pretvorili su u svoju osobnu ili ju uništili. U ovih 30 godina ništa nismo sami napravili. Realno je država u dubokom minusu. Isporučili smo obrazovane i spremne da odmah rade sa praksom i specijalizacijama od naših para, u druge države. Dugo ja tražim da se naplaćuju regresno naša obrazovana radna snaga. Nekad se to zvalo neokolonijanizam. 
Samo da se sad ne javi izvjesna budala o slobodnom protoku radne snage. Onog što nismo potpisali u "akiju", slobodan protok pameti.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 29 JUNE 2023 05:44 )