Mali osvrt za Velikana. Za razliku aktualnih piskarala, nepismenih, prodanih duša i plaćenika.
Rado sam ga čitao. Doslovce gutao njegove članke. Bio je veliki erudita. Baš je bio pravi zanatlija svog posla. 
Veličina u pisanju ali moralna. Nisam primjetio da je podilazio politici. Ni u onoj državi a posebno u ovoj. Svjestan svojeg snažnog potencijala i da može živjeti  od svog pera a ne od plaćeničkih para. Poznato je, da je riječ ubojita.
 Kad spominjem naše države stoji uz bok Spectatoru i slobodan sam primjetiti da mu je ravan. E taj Ivo iz Premanture je krivac da sam se ja primio piskaranja. Pisao sam ja i u osnovnoj. Ali zbog mog opisnog prepričavanja u 5 razredu povukao sam se u sebe jer mi se cijeli razred smijao, nije bilo tada ni psihologa ni pedagoga da se dijete usmjeri. Bio sam disleksičar. Pričao sam kao u vicu: Pljačka vam materina ovo je pi.....Da ću imati malo talenta za fabulu pokazao sam u 7 razredu. Uradak /slobodan sastav/ koji se čitao po svim razredima škole da bi na kraju u našem razredu obznanjeno da sam ja autor. Zbog malog milijuna pravopisnih grešaka nije bila petica, pala četvorka. Dobio sam aplauz na javnoj sceni a bio sam okrenut na kemiju i fiziku. 
   Talent se izbrusio u srednjoj kad me je uhvatio Spectator. I mi smo imali za maturalnu radnju politiku. 3 teme ali nisam birao Kardelja ni Broza nego Položaj Juge u svjetskoj politici. Škola tehničkog usmjerenja, bio na matematičkom natjecanju a piskaralo. I dobio nadimak od profesora, Spectator. Novi. Najbolja radnja te generacije. Predmet, Hrvatski, trojka. Ubijalo me učenje napamet.
 Sa velikim vremenskim odmakom, da budem iskren, pitam se da li sam ja bio zaslužan za tu radnju ili je iz mene izašao Ivo i on stavio sve to na papir. Ili se to zove učenje. 
Mogu bez zadrške reći da sam učio i od Bešker iako je bio stariji par mjeseci. Osoba koja je i sa papama divanila i objašnjavao naše zablude. U Vatikanu je bio kod kuće. Bio je blizak Svetoj stolici više nego mnogi sa Kaptola. Ponekad sam njegov članak pročitao nekoliko puta. Puno će mi nedostajati njegovo pero i misao.
  Ako je po crkvenoj dogmi. Imam širinu ali se držim Štefa Radića. Štuj vjeru, popa se čuvaj. Sv. Petar će ga dočekati sa crvenim tepihom i pod ruku odvesti u vječnost
Siguran sam da će svijet njegovim odlaskom postati lošiji.