Memorijalna 15 trka koja se malecko tiče mene. Biškupečka Poljana 01.10.23 trasa 10,4 km po asfaltu, kružna trka. Nekad je bila u Sjeverozapadnom kupu ali je organizator Francek nešto zapackal pa mu se Kruno zahvalio na učešću i šutnuo ju sa popisa. Mogla je biti jedna od najpoznatijih i popularnih trka u HR. Osim toga ja sam ju obogatio sa duatlonom. Bilo nas samo petorica 2017. Gost mi je bio dragi prijatelj Mladen Čižić, koji više nija sa nama. Kad bismo se sreli, mi smo imali poseban pozdrav. Jedan bi rekao: bio sam kući a drugi bi dovršio: a onda sam izašao vani. Slavilo se 10 godina kluba i mojih 66. Prijatelj Roman /Krško/ uručio mi je dar a ja sam sve počastio pršutom, sirom, grickalicama, makovnjačom domaćom i nekoliko boca šampanjca. 
Za 2018 godinu imao sam potvrđene dolazak nekoliko svjetskih šampiona u raznim disciplinama i svjetskog prvaka u triatlonu sa Hawai. No ruralna filozofija nema granice bedastoće.
  Bilo je dvojbeno da idem trčati ali kako sam imao izvrsne pripreme u subotu. Bio sam za moju domovinu spreman. Blagujući vlastite smokve za doručak upalim TV i zurim u N1. Voditeljica Sandra Križanec /ima tečaj u CNN-u/, gost Branko Bačić, geodeta. Sprema doktorat u Osijeku. Sandra diplomirala u Osijeku marketing. Intervju negledljiv. Sandra postavlja pitanja na volej. Degutantna. Gadljivo snishodljiva, nije lijepo za reći ali istine radi dozvoliti da lik pametuje o ekonomiji o kojoj nema pojma. Ko Marica u krivi.... Pitanje: kako gleda EU na uspješno trošenje EU novaca. I sad BB poentira kako su uspjeli sav novac potrošiti. Uspješno nakon 3 godine a jadnici još uvijek nemaju krov nad glavom. Prestao sam gledati kad je BB izjavio da postoje dvije Hrvatske. Jedna radi a druga kritizira. I bi nastanak svemira. Navečer gledam ap. Kad ga novinari pritisnu o nekoj neugodnoj istini onda se izmotava, nisam gledao, neznam, pitajte njega..... A sad ničim izazvan pred novinarima poslije svojih postignuća /izgradio Pelješki most i izbušio cijev Učkoj- valjda je to napravio Bouygues /odjednom kaže kako je jutros BB na N1 rekao dobro. Imamo dvije HR. Jedna radi a druga samo grinta i nema konstruktivne prijedloge. Može kratko. Jedna krade a drugi gledaju.
 Sjajno. Pa ako nije nitko prigovorio onda ću ja. Slušao i gledao sam 40 godina Kardelja. Čak što više, da budem strojarski inženjer morao svladati elemente  Kardeljeve konstrukcije a onda konstrukcije mostova i kranova. I poslije Kardelja opet Kardelj. Pa dokle. Evo Agitpropa. ap se pohvalio. Trebali ste čuti kako nas hvale, misleći na sesiju u Splitu. Na koju novinarima bilo zabranjeno ući. Dakle ap nam prenosi što je netko rekao a on je osvjedočeni lažljivac prozvan u Saboru. I nije nikog tužio.
   U prošlom eseju je bilo malo o OECD-u. Zašto već nismo u klanu ako je to toliko važno. Evo odgovora od Mathiasa Cormana, šefa OECD-a. Od 268 ispita /uvjeta/ imamo samo 40. Kritika. Pravosuđe, strukturne reforme, ustaštvo i krucijalno- korupcija. Ah da i platiti 4 milijuna € samo članarine da Kardelj ode na godišnji sastanak i da nam donese prekrasne vijesti kako nas hvale. 
Trka. Jutro sunčano, idealna temperatura. Uzvanici od Sabora, Vlade, generalskog Zbora ...i gradonačelnik Bosilj-fotka. Koji je došao i otišao, ni riječi prozborio. Biće zanimljivo u čemu je bio problem. Start. Prošetao sam se kao jedini iz kluba. Poslije trke vojnički grah. Bio bi izvrstan da Francek nije nabavio čudesno nejestive kobase. Po običaju piva je popravila dojam i splavila gorčinu. Nakon što smo vratili izgubljeno, proglašenje. Na iznenađenje svih posebno mene, uručena mi je bronca. Konačno i ja da jednom budem treći. Ali bronca za ukupnog pobjednika !!