Mi gradimo cestu /prugu/ ona gradi nas. Tako je bilo u Šugi Yugi. I izgradilo se poprilično. Mnogi su bili udarnici. Imali smo i svjetskog prvaka i heroja socijalističkog rada u iskopu ugljena-Sirotanovića. Potukao Rusa, Stahanova. Dok su jedni radili pojavila se crvena buržoazija koja se sa vremenom prebacila prvo u agitprop /danas svakodnevni/ i dogurala do socijalno prihvatljivih osoba. Jedni rade a drugi parazitiraju. Državna plaća i razni dodaci. Zarade na crno sa strane. Po Geostatu kod nas 30%.
   Ako se vratimo udarnicima. Toliko se izgradila da bi trebali u tonaži imati milijun Peljeških mostova. Bilo je vrijeme izgradnje. Došlo vrijeme razgradnje. 
U Šugi nitko nije nabrajao tih milijun Peljeških mostova. Danas o jednom slušamo svaki dan po nekoliko puta. Jednog izgradili a milijun njih uništili. Izvrstan omjer, korporacijski.
     Eh, Petrokemija. Bila svjetska firma. Sad je u turskim rukama. Vratili se. Nekad su imali sandžak u Požegi od 1538- 1691. Kako ja to znam. 
Pa iz povijesti. Osobno. Koliko je bila to kolektivna trauma da se zadržala do danas. Dobro, ja to ne govorim ali moja mama se znala izvikati na mene ako sam napravio neku tešku svinjariju. Kaj je tebi, jesi li ti Oroslan. Tada to nisam znao ali danas znam, slutio sam da je taj Oroslan nešto užasno. Prvi sandžakbeg bio je Arslan-beg. Naši preci su malo modificirali ime.  
    Od Petrokemije nešto je i nebitno ostalo. Nije baš sve propalo. Ali ne stojimo dobro. Uspjeli smo to prodati ali i izgubiti. Netko je sklopio Ugovor o dokapitalizaciji. Naši korporativni stručnjaci / znanstvena ocjena Plenkovića/ uplate. Onda Turci uplate. Izgleda previše. Međutim uplata nije dobro sjela. Prisjela je. Bila je premala. Dakle ne znaju pravilo trojno ali ne znaju izračunati ni bijedan postotak. Pa smo izgubili kontrolni paket dionica. 25 %+1.Ili je nešto drugo u pipanju.
   Ispalo da imamo oko 20 %. 
Sad ili je netko od korporejšn stručnjaka nepismen ili pučkoškolska matematika nam nije išla. Poznato je ko bio u pučkoj školi matematički anemični korporejšn.
Činjenica da korporejšn kapitalci ćute. Biće izazova za osobu sa reduciranim izričajem. Ako se brzo nešto ne reducira.