Na današnji dan Franjo Tuđman je rekao da očekuje od svakog građanina Hrvatske da obavi svoju građansku dužnost.
Mnogi jesu. Mnoštvo je imalo samo svoj interes. Kao složna braća.
  Ko je shvatio. Shvatio. Ne bi se štel mješati. Ali moram upozoriti gradočelnika Tomaševića da po natječaju nije bitan rok, količina i garancija za isporuku plina Zagrebu. To nije bitno. Jer za te uvjete već se sve zna. Ko će dati plin po povoljnoj cijeni i koja će banka pratiti biznis.
   Ako još ima neverovanih Toma. Ja sam jedan od njih. Ne vjerujem u teoriju zavjere. Iako je vjera zavjera. 
Stoga ću biti slobodan prenijeti korporativno iskustvo i ponašanje a to se ne može dobiti na fakultetu.
U poslovnom životu nisam jurcao kao u sportskom. Treba imati neko zrnce pameti, znanje, diplomacije i inovativnosti. Pored toga mora se, dobro poznati okruženje, bliže i šire /inoposlovanje/. Najvažnija je pravna sigurnost. Kod nas je najbitnije nikad ne spavati na oba oka. Ko zec na jedno oko i držati se stare sibirske poučne izreke. Jednim okom stremiti u budućnost a drugo oko neka svrne ponekad i unatrag. 
    Ima ona. Ne sva jaja u jednu košaru. Mnogi ju ne shvaćaju. 
Nikad nisam dozvolio da imam samo jednog kupca ni kupca koji bi mi bio 30% prihoda. Posebno sam izbjegavao složnu braću. Ako su nametljivo željeli kupovati onda sam im ponudio oštre uvjete. Avansno plaćanje i uvećanu cijenu. Budući sam imao neke inovativne proizvode znao sam da će oni ih dalje preprodavati. Što je veći kupac on je sve veći gazda. Ako ne plati robu, kod nas se možeš plakati nad sudbinom. Kako nisam u složnoj braći ne može ti pomoći institucije sistema. To su iskustva iz Lijepe Naše. 
    Imam i iskustva iz šugave Yuge. Kao obrtnik isporučio sam uredno robu, ispostavio račun. Isti sam morao ovjeriti kod Porezne i platio 15% državi. Platio sve ulazne troškove i dobavljače. A"majstor lupež" meni ne plati. Nisam brinuo brigu. Odem na isti šalter gdje mi je ovjeren račun. Kažem Ja sve platio ali nisam naplatio. Za par dana javi se žiro račun. Ili je na fax došla kobasica u vidu kompenzacije, cesije ili asignacije. Sve u pet minuta. Danas obilaziš advokate, bilježnike, suce, tužitelje. I plačeš. Na kraju obilaziš doktore. Znam nekoliko bliskih koji su si oduzeli život na pravdi Boga. I nikom ništa.  
Ima i jednostavan put ako si u partiji složne braće. Prekonoći postaneš biznismen i tajkun.  
   Jučer u Otvorenom, Herman ultimativno traži ostavku gradočelnika. Plin za cent. Nitko ostavku ali i nitko kazneno gonjen. A Petrokemija. Droga koja te baci u trans građanske dužnosti.
         

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 30 Svibanj 2024 15:24 )