Nisam siguran da sam ja taj ali svaki put kad počnem pisati,imam dojam da sam ja napisao Knjigu postanka.
Što je bliže lipanj sve više igrokaza iz dječjeg vrtića a i dječje ponašanje,mi smo ovo ,ja sam ovo ili ono. Radimo žestoko i danonoćno.
Čini se da sam ja nešto prespavao,pa koliko dan ima sati 30,50 ili možda još više. Nameće mi se glupo pitanje pa kad danonoćodbije,da li jadni spavaju,jedu ili nedajbože RADE.
Mogu si utvarati kak kaže Čiro,da je sve ovo gore napisano totalna glupost.što i jest,ali ako laže koza,rog ne.
Budući sam na izvoru informacija,posla sve manje /kad vodim dvije pravne osobe iliti firme/ a pokazatelji privredne aktivnosti sve lošiji. Najopasnija likvidnost,tj nelikvidnost koja raste,ona razara preostalu zdravu privredu iliti realni sektor.
A ko je likvidan u toj napaćenoj zemlji. Država,ona je sve podmirila,superiška. Kad nema love zaduži se,novi ministar u kratkom roku dva puta,puta dva ili 2x2. Da dva puta,puta.
Na potražnoj strani ima i PDV,koji se naplačuje obrnuto od recimo kako je u Njemačkoj. Tisuću puta sam napomenuo da smo Javne finacije prepisali od Njemačke. Naplati se odmah po izdavanju računa a taj račun neka izdavatelj naplati kod Sv Petra. Država se tu danočno ne želi umješati,jer bi izgubila nepripadajući prihod,pa zašto se plaća takva država. Ima još,kad se uvozi u roku 8 dana mora se platiti carina i PDV. Tu je država brza ali u ostalim svojim uslugama,ima brzinu najbržeg puža.
Ako bih bio zloćest rekao bi da je to generator nelikvidnosti a to je nažalost i istina /rog/.
Malo savjeta iz monetarne politike, o onih oslobođenih 3% rezervi.
Ako je servirana istina istinita siguran sam da će otići 3% u inflaciju,nemogu i to objašnjavati zbog količine materije.
Pa stoga ima i dobrih vijesti za premijera,biće rasta ove godine,kako je rečeno i do 2%,biće sigurno. Ponekad netreba ništa raditi /mislim na vladu/ a da rast bude 2%.
No neće se to radom postići nego inflacijom.
Postoji i razmišljajuća varijanta da je tih 3% upotrebljeno za više ciljeve.
Kad sam već spomenuo premijera,gospođa me vratila u moje najmlađe dane povodom svog vatrenog govora prigodom učlanjena,javnog u HDZ. Njezina prijeteća stisnuta šaka zaronila je u moju duboku memoriju.
Bio sam nazočan,slično-dramatičnoj sceni bez svoje volje. Nije me imao ko čuvati,doduše djed me je mogao ali me više nisu njemu ostavljali jer me čuvajući opekao cijelu šaku na vručoj ploči peći. Otac je danonočno radio u Koprivnici na uspostavljanju pekmezare iz koje je kasnije nastala Podravka. Radio je u Kalniku,pa kako je bio jedini obrazovan,postao je predsjednik radničkog Savjeta a usput je bio šef tehničkog odjela,dok je direktor Kalnika bio polit-komesar.
Tako me nije mogao paziti ni otac a mama je morala na obavezan sastanak AFŽ-a
Točan je naziv,antifašistička front žena. I ja završio na političkom brainstormingu,doduše bilo mi je blesavo prisutne sve starije žene,samo sam ja zastupao buduće muške Titove pionire i omladince.
Trojno predsjedništvo vodi sastankom,čelnica je počela o politici i sve više padala u vatren govor,počela mahati rukama a onda stisnutom pesnicom prijetiti imaginarnom neprijatelju riječima.država je u opasnosti,unutarnji neprijatelji,vanjski,seoski kulaci,oni koji nisu poštena inteligencija. U jednom trenutku skoči babac na stol i zaurla da bandu treba likvidirati i zauzme položaj da će pucati po nama sa automatom /poznati njemački šmajser a možda i Thomson 45/.
Što je i učinila i zapucala po nama oponašajući glasovno ispaljivanje metaka.
U dvorani grobna tišina,dvije dopresjednice skinule jurišnicu,ispljuskale babca,polile ju vodom i ova nastavila trabunjati gluposti.
Ja pogledam majku i kažem da je ovo doista smiješno ko i kad Franjo Majetić glumi u kazalištu.
Mama me ošine pogledom,nikad me nije tako majčinski počastila,pa sam svatio ozbiljnost situacije.
Poslije sastanka bila je zakuska i podjela nekakvih iskaznica.
Putem do kuće nisam prozborio ni riječi,pa me je mama zabrinuto propitivala da li sam dobro,nekoliko puta,ja čutim a onda iz mene provali:nemoj me više voditi sa sobom gdje je jako smiješno a nesmijem se smijati.
Najjače moneta na svijetu je osmijeh.

Moj mentor iz monetarne ekonomije bio je prof dr Antun Šokman. Upisao sam marketing a upijao sam neke druge discipline,vjerojatne me privlačio znastveni pristup pojedinih profesora i njihovo znanje.
Taj sindrom sam prenio iz Varaždina,gdje sam upisao informatiku a zapleo se u ko pile u kučine u računovodstvo.
Prvo predavanje kod prof Šokmana,mali šok za sve u dvorani,odlučno i skoro na razini vojne discipline,konačno i monetarna politika i treba biti takva,jer takva će biti i država. predavanje je inače i obilovalo arhaičnim terminima koje dugo nisam čuo a ostalima su bili potpune nepoznanice,primjer termin "ničerasa". Stoga sam odmah spojio prezime i ničerasa pa je nedvojbeno prof Šokman bio iz kraja između Hraščice i Petrijanca /Vžd/.
Pored katedre o monetarnoj politici,bio je i u Narodnoj banci kao viceguverner. Mnoge nas je naučio prepoznati stanje u monetarnom okruženju a i regulatorne poteze,neću reči alate jer mi dođe slabo kad nas naše banke zovu da provjerimo njihove nove alate. Uvijek imam dojam,kad ulazim u banku da će se na mene baciti hrpa lopata ,čekića i pokoja sponzorska olovka. Iza tog "alata" krije se da te što više oderu, sa osmijehom.
Prof.Šokmanu nije bilo zalud potrošeno vrijeme,sa svojim studentima,pa neki danas brzo razbistre naše nevolje tj prohujalo sa vihorom. Nerado to priznajem ali još su dvojica koji su na istim relacijama ko i ja pa nije samo pljuvanje,nego se i nude rješenja i dijele savjeti,samo onima kojima nudimo vrijedne savjete nisu bili na predavanju ili nisu iz ekonomije,pa smo stigli sa 2011 kao da smo u 1985 g. 
Zašto ostavljam dojam da sam dobre  volje,sve više nas ima Petrice Kerempuha a balada koliko ti srce želi.
Tu bi pasalo Laku noč,ali prije dolazi Dobra večer,pa se sjetih intervjua premijera i novinara Jabuke u udarnom Dnevniku u 19 30.
Naime počeli su sa Dobra večer,dobra večer i onda kamera pokaže iza Jabuke sunčeve zrake,moglo se prema kutu padanje zaključiti da je 11 ili 13 sati.
Intervju,umjesto prezentacije rada vlade,kuknjava i cendranje.
Dobro jutro.
Dobro jutro,dobro bi došlo ako smo zakasnili što se tiče INE. Biću slobodan da spomenem da sam na tu temu pisao 01.11.2010 i ponovio 5.12.2010 a egida nesposobnost i neznanje. Poslije mene šalje SDP u hitnu proceduru da sabor donese restriktivni zakon o INI,koji je odbijen a sad vlada u subotu 02.04.2011 isto takav donosi. Zbog bijednih 70 miliona EUR-a plaćenih dionica.
1485 g. jedan velmoža je zavapio:kraljestvo za konja,ja nudim 1000,00 kn za dionicu INE.
A tu dionicu za privatno pismo/javno/ iz Ujedinjenog Kraljestva.
Sad može laka noč,danonočna.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 31 MARCH 2011 05:08 )