Već sam pisao da ne mogu sebe podnosit kad pogađam neugodne i loše nadolazeće vrijeme, još više me brine što se i javljaju neki koji su formalizirali svoj habitus do Nobela pa se sad javio Pavel R.Krugman i Joža  Štiglic, o propasti EUR-a time i EU a kriza ide dalje a poslije krize. Zna se.
Još mi je teže palo ovih dana kada je objavljeno kako su se dizali krediti u JP Morganu jer sam prije nekoliko mjeseci savjetovao, kao premijer u sjeni da naše probleme riješimo odlaskom u Rusiju prodati naše proizvode. Ruku na srce i žao mi je da to moram napisati naši proizvodi se mogu prodati samo na tržištu Rusije i sličnim, kakva bulažnjenje svjetsko ili EU tržište, jedva nas čekaju. A za kapital sam napisao da treba otići baš u JP Morgan. E ali ne tak dogovoriti, HAC i AZR uzeli kredit po 9,37% a DB je nudila 6,4%. Nije im dovoljno što su tunele farbali po tri puta na neviđeno, nego su i stranu kešovinu trpali u đep.
E, Cicerone. Tu sam nešto htio napisati za kineske " prezentere", ostaviću to za neki drugi članak.
Ako sam ja pjetlić koji je prerano kuku-riknul, kud sad s ovima koji se javljaju poslije mene, mislim na Krugmana i Stglitza. Htio bi da sam u krivu i da pišem bedastoće, ali loš osjećaj me ne napušta. Svi su počeli skupljati zlato, neznam kakva im je to formula, kad će gladne trebati nahraniti.
Prije nego uskočim u zbilju, bilo bi dobro da se naša Vlada sama obaveže da će raditi godinu dana-uvjetno, pa ako joj krenu karte ili rulet /ruski/ da imaju uvjetno još jednu godinu a onda ako im se potrefi 7 % rasta BDP neka ostanu dokle žele.Za Sabor bi bilo isto ali dvije godine uvjetno pa ako je loše i dalje u državi, novi izbori, dobra kontrola Vlade dobili bi i ostatak mandata.
A još prije toga trebali bi se politički protivnici dogovoriti o zajedničkim ciljevima dakle staviti u petogodišnji plan razvoja države i na tom programu da rade sve opcije a ne da svaki ima neku svoju verziju razvoja društva. Pa onda imamo narodnu: neka meni krepa krava ako će i susjedu.  Izbjegli bi situaciju ko sada, da gubitnici odjednom sad sve znaju kako izvući Hrvatsku iz gliba, a što radili zadnjih 8 godina.
Budućnost će me potvrditi koliko je šteta napravljena, jasno nisu oni sami sve krivi, krivi su i oni koji su ih izabrali.
Za početak nismo dobro krenuli, u svezi EU, gledao sam Otvoreno u kojem Ilčić /HRAST/ govori točno o onome o čemu ja već dugo cendram, ali se gospođa Pusić ne da, i silom uvjerava javnost da je to sve OK. Na konkretne prigovore Ilčića počela je stiskati vjeđa i na kraju škiljiti da bi u odgovorima zauzela PR teatralnu pozu izvrnula dlanove prema gore i neuvjerljivo pričala o dobroti ulaska u EU, jasno što će raditi ako referendum bude negativan.
Uporno govori o korisnosti ulaska, mene zanima koliko ćemo mi profitirati ulaskom, zdravo seljački, jer i seljak za 8 razreda osnovne škole izračuna kako je će proći kad neku kulturu zasadi. Dakle bez afektacije i PR-a. Račun na Sunce, ne samo iz Verone.
Vratim se u zbilju, možda sam prerano počeo sa kritikama novih vlastodržaca, ali nije dobro a o tome sam pisao o sukobu interesa, Nemože se imati poduzeće koje radi sa državom i prenijeti ga odvjetničkom društvu. Ovi koji su otišli samo su za jedan posao otvarali poduzeća da mogu poslovati sa državom.
Napisao sam jedan članak na tu temu sa poznatim košarkašom Jordanom, poučan,a još je puočnije da u USA otac recimo posudi sinu 30 000 $ da kupi stan i kad sin ih vrati, kod njih je to kažnjiva trasankcija.
Treba demistificirati pristup u EU sa pozicije korisnosti. Nedvojbeno da ima koristi u početku kad lovica pritiče, iako smo u Sapardu iskoristili samo 48 %. Dokaz je, sve zadnje pristupne države ne mogu se osvjestiti od iznenađenja kad više te love nema, ako nisu znale, sada znaju, slijedi neokolonizam. Gospoda vodeća u EU štampaju lovicu, prije par dana ECB banka je frknula skoro 500 miljardi EUR-a baš EU bankama, ta lovica će se dokrtaljati i do nas, biće za kojekave projekte, rasti će nam BDP a oni će uzeti natrag tu lovicu sa kamatama, sa profitom i dobiti, a nama ?. Nama će ostati ono što je i Mađarskoj a isto se sada  događa u Sloveniji, skidaju joj rejting jer ne žele prodati Merkator, kupuje ga Agrokor kojeg prati ERBD. Pa sada malo algebre, dva i dva su pet.
Nama će biti zabetonirana radna mjesta , kuhari , sobarice i smetlari u globalu.
Za  to nam netreba ići u EU. Mene još boli ZERP a i INA, u prvom smo spustili gaće a u drugom idemo pitati gazdu /EU/ da li možemo biti vlasnici svoje imovine.
Moja staklena kugla mi namiguje, opet ima neko šarenilo na umu. Pokazala mi je na socijalu u jednoj državi u EU. U toj državi ima jedan socijalni program, dobiva se mjesečno 364 EUR-a ali ako je dugoročno nezaposlena osoba a to je pazi ovo, godina dana. Da bi ta osoba zadržala tu socijalu mora prihvati određen posao pa makar i bordelu. Hm, u državi je taj biznis zakonit, idu u pekaru kao i u bordel, pa me sad zanima da li smo i tom smjeru nešto potpisivali.
Kako ću malo zarezati u naše sektorske i strukturne probleme spojim malo proračun sa našim POS stanovima. Preko puta moje kuće bijaše vojarna iliti kasarna, ekipu smo otpremili uz moju skromnu pomoć a na mjestu nje nikle zgrade. U zgradi 20-30 stanova ali samo u pet se pali svjetlo i dižu rolete. Porez na nektretnine, pa neka koristi stan za poticajno stanovanje.
Nadam se da će u novoj Vladi troškovna ministarstva biti malo manje povlaštena ,sve učiniti da prorade ona koja se brinu za primarni sektor koji plaća sve u ovoj državi. Sisak je opomena a lako može to biti i Varaždin, koji je nakrcan firmama koji rade lohn poslove prema Italiji. Ako cikne Italija biće algebra dva i dva su nula.
U predhodnom članku sam najavio da smo ušli u krizu sa dvostrukim dnom, naša sva glavinjanja, rezultate znamo a i imamo i velecjenjenju Europu, pa sad drage moje i dragi moji birajte koju ćete. Za Novu godinu 2012, netrebate se brinuti dobićete obje, čak je gđa Merkel počela kukati, iako joj država ne pati od srukturnih delicija ko naša.
Poštovana gospođa ima problem, ali njezin bi nazvao hibernirajući, proizvodno-ekenomski. Zašto, jer njezini strojevi u roku odmah mogu bacat proizvode na tržište ako ga ima, no nema ga.
Mi imamo strukturni problem i to svi kod nas lupetaju koji znaju i koji ne. Pa u čemu je štos. Štos nam je došao pod nos.
Mi smo svoju metalnu industriju unuštili. Tj zna se koje to bio glavni majstor, neznalice. Najbliže mi je Čakovec, Metalac, dobro radio je za SSSR,curila je neka klirinška lovica, vidi vraga još se je ta lova naplačivala i u novoj Hrvatskoj a Metalca davno nema, ali je bilo radnika pa i solidne, veoma solidne plaće. Ajmo malo u Zgb, recimo Prvomajska, pa Jedinstvo, malo Sl Brod,Pa Borovo, e, a SAS Zadar. Pa gdje su te firme, otišle u Povijesnu zbiljnost. Radnici na Burzu.
Eto to je naš strukurni problem, novo stvorena vrijednost rekel bi deda Marx, tvornica, pa nek se dijalektični materijalizam pretvori u, recimo profit ili dobit ili čak kad je Staljin rekao na SVERDLOVSKOM Institutu-*DOSTA. Nije bitno ako imamo radnika, rad, proizvodnju, imamo lovicu.
Mao Zedong je bio još jasniji, pa zar je bitna mačka koje je boje, važno da miševa nema. Uostalom sve je sranje osim pišanja. Samo citiram.
Pa što nama slijedi, VEOMA KRATKO, osmisliti proizvod /petoljetka/, naći tržište, napraviti tvornicu. Dosta težak posao ali se može, imamo mi koji to mogu. Za one koji neznaju Hrvati po glavi stanovnika Zemlje nainovativniji majstori.
Ali, uvijek ima jedan ali, nešto nam fali, fali nam obrazovan radnik, koji neće zarađivati 4000 DEM kak nam je jedan nudio u novoj Hrvatskoj, već će radnik raditi na kompjutiriziranim strojevima u crnoj metalurgiji, biće obućen u BIJELO radno odijelo a plaća će mu biti 4000 do 6000 EUR-a.
I šta sad, članak treba završiti a kako, kad ću napisati ili prepisati da je 2012 g prohujala sa vihorom, nažalost, vidim i 2013 g. da nećemo na zelenu granu. Mojih 7 % rasta BDP-a ne vidim.
Da završim kak je rekel Fritz:
ni med cvetjen ni pravice.
a ja kak jalnuš, gladuš i bedak
del si bum za škrlak čerleni mak
pa nek dojde veter, sivi severnjak
Petrica Smetenjak

Zadnja izmjena ( Petak, 06 JANUARY 2012 17:07 )