Sve o srebru, članak, koji nije imao baš ništa o srebru. Moj omiljeni predmet kemija u osnovnoj, pamtim još i danas, Ag, specifična težina 10,5 a i ostalih  elemenata iz tablice se sjećam pa i njihovih sp. težina. Bez tih podataka ne bi mogao voditi poduzeće. nešto i treba znati a ne ko oni majstori koji su osnovali firmu samo za jedan posao i što ti znaju. Pa znaju sve, tj znaju se na fakturi potpisati i udariti pečat a ostalo je za njih špansko selo.
A špansko selo nije špansko srebro, naime poslije Cortesa, otkriveno je Ag u Zacatecasu, pa poslije u Guanajuatu. To je 16 i 17 stoljeće.
Prvi puta u ekonomskoj povijesti javlja se inflacija. Ag se vozilo u Europu, u Španiju, a zakonitost ekonomije je, čega ima previše vrijednost mu pada, pa je Ag sve manje vrijedilo, istovremeno drugoj robi raste vrijednost. Svaka sličnost sa kunom je slučajnost. U par dana tri puta fiju.
Sad naše srebro pretopimo i izmešamo sa španskim i dobijemo, manjak proizvodnje a zakonitost raste.
U zakonitosti ekonomiji je to deflacija, za one koji je do sada još nejasno moje mantranje, to znači da radimo sve manje a inflacija raste. Izgleda blesavo i glupo no ekonomija je za znalce, ništa ne znači diploma, koliko ja to vidim u ovoj državi, sve nas je manje koji se usude nešto pametno reči a kamoli predložiti. Bedastoće su da smo u recesiji mi smo u debeloj deflaciji. / Neznam gdje mi je skromnost kak mi je mati stalno govorila a otac je doljeval ulje na vatru, jesi vragu s koša pobegel ali ću ja izbiti iz tebe bubice. / Moral sam studirati strojarstvo./
A kakve će biti posljedice,treba konzultirati moje stare i prastare pisanije.
Podrška g. Ferdelji, ako me dojam ne vara, skočio je sa broda još u blizini luke. Kao premijer u sjeni ja se ne bi odrekao čovjeka koji je 25 godina vodio firmu sa 80% izvoza i to dio u USA. Ako pogledam sastav Vlade, jedini koji ima znanja i iskustva u proizvodnji/ za članak nebitno ono što proizvodi Elektrokontakt/ novaca. Najviše ih ima iz sekudarnog i tercijalnog sektora a ti su samo naučeni gledati troškovno. Ferdelji kaže industrijalizacija, a kako smo po struci oba strojari ja se rađe držim ekonomije pa je industrijalizacija- novostvorena vrijednost.
A gđi Kosor želim svako dobro ali uz jednu malu primjedbu. Još se živo sjećam kako smo imali veći rast od Engleske i Njemačke, pa da, to je još jučer bilo, a koliko smo samo puta izlazili iz krize. Nisam u stanju pobrojiti koja je to brojka.
Treba imati želudac a i obraz sada se javljati i kritizirati da nebu dobro. Neće biti dobro, jer to traje od 90-tih i dok ćemo imati  političare, velike ambicije a kapacitet znanja na nivou sedmog razreda osnovne škole. Nadam se da je zadovoljna sa ovih u mjesec dana 18 000 novih radnika na Burzi.
A kako to u praksi izgleda, rad gđe Kosor. Nešto me moj pajdaš Alzheimer zafrkava, a moj liječnik mi govori da se samo radi o prebukiranoj memoriji, ne da mi, da se pravim lud, onda je bolje da su nam prebukirana brodogradilišta.
Hm, brodogradilišta, mislim da je bio lijep sunčan dan u svibnju 2011, Brodosplit i eto naše stručnjakinje koja iz vručeg krumpira napravi finu salatu. A salata je Jadroplov i Brodosplit, salata bez začina nije salata, pa eto dodatka, kako se rješavaju državni privredni problemi. Dodatak se zove bulk carrier, na domaćem, brod za rasute terete, Jadroplov naručuje a Brodosplit gradi. Bilo mi je malo čudno jer Jadroplov je bio nešto nelikvidan, a ni dionica/ ZG burza/ nije bila baš nešto. Još mi nije bilo jasno, a ko sam uopće ja,  Petrica Kerempuh iskočio iz Fritzovih balada, ali sam slobodan primjetiti ko još naručuje danas takav brodić otprilike dug ko dva nogometna igrališta. Nitko, pogotovu ne kod nas jer se taj brod gradi oko godinu dana, dok južno korejska brodogradilišta isto to rade za 4 mjeseca. U sadašnjem trenutku nitko ne treba takve brodove osim nešto Končar a Japan je jedini koji na dugim relacijama vozi željeznu rudaču iz Brazila.
Sad me zanima ko će platiti 5 miliuna $ za pogođenu veću cijenu broda, 30 milijuna a Korejci rade za 25 milijuna. Još više me zanima jel to stvarna fina krumpir salata sa bučinim uljem koju će platiti porezni obveznici uz moguću kaznu od Europske komisije. Ne to je perpetuum mobile, salatu imamo ali imamo i vruč krumpir.
Još jednom, svako dobro ako je sve istina što je Mihanović rekao u NU 2.
Davos, domaćin Klasus Schwaub, kaže da se više nema rješenja za kapitalizam. Mislim da ima, treba pročitati ko razumije tu ekonomiju od dede Mraza, ups, Marxa.
Kapitalizam je bicikl, dolje gazi a gore zabi nos u oblake. U oblacima su oni 2% koji imaju 95% bogastva na ovom zrnu pijeska u Mliječnoj stazi.
Poznate su mi sve ekonomske škole a i teoretičari, od prve sam položio taj kolegij kod prof. Polovine, doduše uz jednu slomljenu stolicu, ali je je bilo simptomatično kod njega je prosjek dolazaka i prolaz na ispitu kretao oko 20. Zašto je bilo teško položiti taj kolegij, pa pitao je recimo, a da nikakve veze nije bilo sa kolegijem, koliko je jedan poznati  ekonomista imao sinova a svi su bili ekonomisti. Ili kako se zvala žena od Uljanova. E pa sad prođi na ispitu ako nemaš i ostala znanja.
Pred početak Davosa javila se skoro nesuđena šefica MMF-a, onom su podmetnuli sobaricu a nije se pazio. Nije izgleda čitao Kardelja- za sve u životu trebaš se sam pobrinuti, a ne da ti je sudbina u rukama partije i države. I kaže naše zgodna buduća šefica da treba EU državice, spasiti sa kreditima da mogu prodati svoje proizvode, jer kud će plasirati svoje proizvode. Naši novinari su samo prenijeli da se mora paziti od države do države koliko ih treba pritiskati na štednju, e to znači da se ostavi prostora za još zaduživanja.U Njemačkoj auto industrija radi sa 60% a ostala na 50% . Stoga će nas prvo dobro izribati i onda nam ponuditi lovicu uz solidnu kamaticu.
Ni ja ne vjerujem u teoriju zavjere, ali ja to vidim baš tako. Na stranu kak bankari samo štampaju običan papir, nego kako i manipuliraju.
Primjer, Italija, Silvio ima u 10 mjesecu 2011, kamatu 6,5 %, dođe Mario i u vezi je sa Super Mariom, Dragim, dogovore kamatu polugodišnju 1,96% a na godinu 2,21 %. Jasno da je to naučna moja fantazija, ko zna kakve su to bile relacije, ljudskih resursa ali brojke su činjenice. Pravnici vole kazati da protiv činjenica nema dokaza.
Ili još poučniji primjer, ono o AAA rejtingu onih lopuža u USA koji su prodavali derivate 2008, ne naftne nego bankarske, to sam spomenuo ranije. Sad je na djelu skidanja rejtinga u pola EU, nije mi jasno ako imam informaciju da je FBI ušao u jednu agenciju zašto se to ne zaustavi nego ti dripci i dalje štampaju svoja izvješća.
Koliko su uvjerljivi kad su glavnom bankaru na Zemlji, Kini dodjelili AA+ a Kina puna dolara ko šipak koštica ili Drava šodra. Kažu 2 bilijuna $ casha, a gđa Merkel je išla to provjeriti. Kina je usput postala prva industrijska sila. Jel onda AA+ zavjera ili je tu ekonomija zadnja od parametara.
A kakvi mi trebamo biti, mačka koja lovi miševe, bijela ili crna, ali nije ju izrekao Mao kak sam podmetnul, nego Deng Xiaoping i to 1961g. kad je najavio ekonomske promjene, no Mao je izmislio kulturnu revoluciju pa ga je poslao dva puta da se odmori od politike na jednu farmu i da se brine o stajskom gnoju a navečer je sebe pretvarao u govno pišući, po kazni u jednu tekici: ja sam neprijatelj države. Na kraju se uspe na sam vrh politike Kine i uveo u nju kapitalizam. Trčao je trku od Giordano Bruna do G. Galilei
Savjet da se lavu slomi kičma, ništa, a crnoj mambi odgrizne glava, ništa, e pa onda lav mirno spava ali je zmija ugrizla. Bankari se dogovorili i u trenutku kad je kuća puna javnih i tajnih snimatelja rejtinga a sutra dolaze u posjetu tri svjetska dizajnera rejtinga, oni složno znaju da će nam pad u ovoj godini biti 1,3 %. Sve su učinili da nam bude veća kamata, da to se zovu iskoristi sve alate.
Lijepo, kao da ja svojeg najboljeg poslovnog partnera koji mi kupuje robu i uredno plaća, počinjem pljuvati, a omogučio mi je imam kruh, paće da imam i neki profit, pardon ekstraprofit.
Ima narodna: imati zmiju u njedrima.
Još mi se nije javio ni jedan vrhunski kuhar da mi savjetuje kako iz guske napraviti zmiju.

Zadnja izmjena ( Petak, 03 FEBRUARY 2012 06:03 )