Ova gornja slika trebala je biti u prošlom članku, ali kad je Šajeta šaljivi momak pa se ubacio u ovaj ozbiljan članak. Umjesto nas dvojice bolje bi tu pasala osoba koja drži fotić.
No diskrecija je za mene nesavladiva prepreka.
Da ne bude zabuna ko je ko, ja sam onaj na slici koji je zgodniji i mlađi.
Eto što je demokracija, socijal.
Prvo, dobro se čitaju kritike a i predložena riješenja ali mi se sviđa što ima sve više prepisivača,statističara kaže Linić, u svezi veze pada BDP-a. Naš uvaženi Rohatinski poduprijet sa Europskom komisijom a i Ekonomski institutom  Zgb, badava ali pomoći nema. Recimo i to da je Mario Monti 11.05.12. dao 1,5 miljardi EUR-a za siromašne na jugu Italije a naša Vladica opteretila baš najsiromašnije, još gori harač nego Adedezejovci. Oni su teretili one sa večim plaćama.
Past će BDP, bez obzira na ove "dobre" naplate poreza, PDV od 25% nema tu utjecaja, tu moram demantirati dr. Lovrinčevića, prekratko vrijeme da ima utjecaj, srušiti će se BDP baš zbog te "dobre" naplate, jer će se i ono malo solvetnosti uzeti primarnom sektoru.
Kad se uzme i ono malo što je ostalo poluzdravima, neće biti za investicije a masovno neplaćanje upućuje ljude na Burzu. Prije neki dan sretnem šefa poslovnice špeditera kod kojih sam carinil robu. Gazda je svu trojicu otpustio, isplatio otpremnine po zakonu i pravac Burza,50,45 i 38 g. starosti. Sad se moram opet uhodavati sa nekim novim špediterime.
U isto vrijeme banke povečavaju dobit u odnosu na 2011, porez njima ako ne reinvestiraju. U što ?
Ili porez na nekretnine, največim dijelom to će opet biti harač na one koji cijeli radni vijek nikud nisu išli i štedjeli da naprave vikendicu. Poruka je ne štedjeti i onda invenstirati, jer dolazi kazna.?.
Pitanje za pivo, koja je to ekonomska škola i koji teoretičar rekao: štednja=profit. Malo je čudno da se kod nas javljaju neki monetarni agregati, /štednja građana se uvečava/ neki bi mogli viknuti jipi, imamo monetarizam.
Porez se neće moći plaćati, mislim na nekretnine, past će cijene nekretnina, opet na toj odluci pada BDP.
Jasno je ko dan da treba plaćati obveze ali gdje curi ta "dobra" lovica, umanjuje s mogućnost investiranja, troši buđet na nezdravo trošenje, očuvanje neracionalnosti.
Pa recimo HAC, zdrav razum govori vinjete a Dončić povećanje cestarine, iako nema ekonomskih razloga za povećanje. Ukupni troškovi su im u padu /osim fond plaća/ , manje se farbaju tuneli, zima je bila topla. A argument da se nije dizala cijena cestarine od 2007 to je za pučkoškolca a ne za budućeg doktora ekonomije. Ali da se razumije ekonomija ne može se sa doktorskom temom "turistički klasteri".
Pročitati Financial Times iliti Ecomista, nedajboženeki člančić iz Večernjaka pa se proglasiti znalcem, ne pije više vodu, imamo savjetnike. Pa neka savjetnik koji zna bude minister.
Zašto su Italija i Grčka dobile tehničku Vladu, nametnutu i to da je premijer ekspert u ekonomiji.
A mi u zadnjih 8 godina imali smo eksperte, ama baš za sve, doktora sa doktoratom na knjižici od dvaest stranica i po komentaru sadašnjeg kandidata za čelo HDZ-a Kujunđića, da je studirala 15 godina pravo a stručno se usavršavala za ekonomiju u novinarstvu.
Pa se svi čude gdje je ono imamo Hrvatsku.
Onda recimo HŽ, e to je bastion jugoslavenski, samo po tim tračnicama odlazi porezna lovica u ništa, slično kao u Sibiru prugu izgradili logoraši u ništa ili u Kalabriji autoput u ništa. Tako je sa HŽ-om.
Dao sam si malo truda da izračunam za svako veće mjesto u Hrvatskoj, koliko nas košta ta željeznica, ali nemoguće je dobiti sve relevantne podatke, pa sam izračunao samo za sebe.
Koliko sam platio kroz poreze za HŽ i koliko bi me refundiralo da idem HŽ-om u Zagreb. Sitna digresija, prije sam biciklom u Zagrebu nego sa HŽ.
Dakle u ovih 20 godina jeftinije bi se vozio da sam naručivao taxi na relaciji Vžd- Zg. I to ne da se vozimo četvorica već ministarski sam samcat.
Ironija je da se u 20 godina nijednom nisam vozil,hvalabogu, sa HŽ, a uredno sam plaćao porez.
Ako bi sada htio sve slične slučajeve pobrojiti, raskalašeno ponašanje sa aktualnih suđenja, prošla bi mi triatlonska sezona.
Trebamo tu potrošnju srezati a dati umjetno disanje korisnoj potrošnji da se troši u proizvodnji, osobnoj potrošnji, pa plus neka investicijica i eto filmske drame BDP-a.
Jedan mali savjet, prvo vladajući trebaju sebe restrukturirati, po enti puta neka se uhvate za plaću samo prosjek države oko 5500 kn, svakako dakako i uvaženi Josipović a i oni neradnici u Saboru sa časnim izuzecima. Moraju biti uvjerljivi, prvo testirati svoje dijagnoze i liječenje provesti prvo na sebi a onda na stoku sitnog zuba.
Da se zaraza ne proširi.
E onda će biti realan,realan pad cijena rada i za druge i moći će proći onih 1600 kuna.
E i ja baš nemam mjeru, ovo gore ispalo je cijeli roman a mogao sam jednostavno napisati OVAKO:
Kratkoročno povečanje prihoda- fiskalna akcija, neće moći pokriti raštimanu javna uprava i nedostatak pravih reformi i restrukturiranja.
Je, a kakav je to članak sa jednom rečenicom. Idemo dalje, nema odmora dok traje obnova..
A nezaslužene mirovine, budalice neke uplaćivali , revno i marno a drugi uživaju koji nisu ni radili ili primaju više godina mirovine nego imaju staža.
Kao premijeru u sjeni da mi se dade vlast, srušio bi BDP za 4% a na dan 01.07.2013 odgovorno tvrdim kao da sam političar, Hrvatsku bi se zvala Velikim Tigrom Balkana.
Ma kaki, največim Tigrom na svijetu uz dužnu ispriku prema J. Koreji, Hong Kongu Tajvanu, Makao itd
Većina mog programa se zna ali imam još nekih ekonometrijskih modela kao iznenađenje. No ipak se nebi štel mešati dok ovi obnašaju vlast.
Sa likovima prepuni lažnog testosterona, neznam surađivati. Ja sam lik koji je uspješan kad je situacija jasna a ne muljava. Primjer je Čačić on kao poduzetnik nije ekonomičan nije ekonomista njemu treba lova onda on funkcionira. Zna trošiti, nezna stvarati vrijednosti, kad je novostvorena vrijednost babaroga.
Nisu u sukobu vladajući sa građanima već je to Atena i Sparta
Kako je Linić priznao da su stratregiju spašavanja države, elegantno prebacili na građane, treba toma dodati i izjave Čačića da se u buđetu nema što puno raditi kad je sve definirano, sad se dosjetili kako intelegentno, lukrativno i promišljeno izbaviti državu.
Mi njima demokraciju Atenu-biračko pravo a oni nama Spartu, odgajali mladiće na način, imati 12 godina, koplje u ruke i bacite ih u prirodu i nek prežive.
Pa da nam se nebi pričalo ono što mi znamo i bez njih a već dugo gombam i brundam da država ne ide u pravom pravcu.
Već pod prvo ne valja da se smatra da smo dobili kredit uz super dobru kamatu/ 6,25/, na žalost samo na 5 godina, jadna 2017 godina, zahvaljujući dvjema rejting tvrtkama, nismu dobili uz 8 % jer nam CDS to upućivao.
Zašto nismo doveli MMF i bila bi kamata oko 4%. Nismo zato je bi ovi naši majstori spašavanje države dobili okvire a oni bi bili jako uski kao Uska ulica u Varaždina.
Onda bi maske spale, ekipa spasilačka, prvo bi morala,napraviti solidan program da se ljudi ne tuku za besplatni grah a drugo primjene južnokorejski model svi na prosjek plaće Hrvatske pa nek budu onda riječiti i empatični.
Kak sam napisao, sve što je teret u zapošljavanju na Burzu a na burzi im dati javne radove, ko prima naknadu. Prijedlog moj, da i oni koji primaju socijalnu pomoć da rade.
Dakle, da u državi imamo društveni dogovor, da svi zapnemo, da nitko nebude gladan, Vlada osmisli uvjete za proizvodne planove, da Sabor počinje ozbiljno raditi a ne da planduju a Ustavni sud ukinuti.
Vlada treba stvoriti uvjete, a da se bavi biznisom a fiskalnim akrobacijama nećemo izaći iz krize, uostalom to sam već napisao, da se ne zaboravi kad nastane cirkus.
Ponoviću da ovi sadašnji nisu krivi za trenutno stanje ali krivi su što nisu zaustavili odmah negativni trend.
Neumoljiva ekonomska Zakonitost, 3 do 6 mjeseci treba da se utvrdi trenutno stanje, to smo svi u državi znali, čak neki što treba učiniti HITNO, a sada propada termin 3 do 6 mjeseci kada treba djelovati i pokazivati rezultate.
Kad se ispuhne balon prikupljenog poreza a ode u neracionalnost ostaće da se BDP podigne "farbanjem" fasada.
Svojevremeno sam dao prijedlog da se nova vlast bira na dvije godine, pogrešio sam, treba na jednu jer negativni procesi su negativni svugdje u svijetu, entropija se ubrzava. Imam još jedan prijedlog, skinuta vlast godinu dana ne smije komentirati gospodarske poteze nove vlasti, jer je degutatano, zadnjih 8 godina smo tonuli 13 % BDP a sad u Saboru gospođa neznalica prosipa pamet.Neka se bavi pravom i novinarstvom, ona je zadnja koja treba pljuvati po aktualnoj vlasti, jer je to vrhunac cinizma.
Građevinski sektor  podići EU fondovima a sve kredite i svu moć i snagu ukljućiti za pokretanje primarnog sektora oni koji stvaraju novu stvorenu vrijednost.
Neki bi rekli koji znaju treba nam NEP. Nova ekonomska politika. Ni tu neću biti originalan to je Uljanov napravio kad su ga "zidari" spakirali u vlak i zavarili vrata i poslali iz Švicarske u Rusiju. Jedino trebamo izbjeći škare cijena gdje je prvo prevario radnike a poslije seljake.
Izvoz će nam biti u padu jer nam okruženje u problemima, Italija stara priča kao i Mađarska a sad i Slovenija. Moguće da će Slovencima biti lošije, nego nama, imaju dva puta više administracije nego mi !!??, a učitelji im imaju 1500 EUR-a plaću, prema našima i uključujući skoro dva puta veći per capita kretala bi im se primanja oko 900 EUR-a.
Slovensko se građevinarstvo raspalo, izvoz rapidno pada, ne mogu se načuditi a ja sam ih uvijek hvalio kako su ekonomski konjiček.
Slažem se sa represijom nad direktorima za sve lopovluke, neplaćanje prema državi. Nije lijepo da se sada oprašta neplatišama i kamata i daju kondicije da se plate stara dugovanja. Pošteni i uredni platiše sada su ispale budalice i Dudeki.
Zato treba kazniti i poreznike u Poreznoj upravi i njima odrapiti kazne.
Gdje su bili kad je bilo 200 000 DEM na žiro računu u Zgb. banci, to nije bila imovina kaže predsjednik Ustavnog suda i pisac Ustava, Smiljko Sokol, čak je i gđa Lepej dobila otkaz. Tu je začetak svega i objašnjenje da smo mi ostali stoka i to još sitnijeg zuba
Pored toga imamo suludi model, plati dobavljaća, plati državi PDV-e a nemožeš naplatiti. Dakle uvesti način plaćanja PDV-a, kad se naplati vjerovnik, pa za kog vraga uredno plaćam sve poreze. Ispast će opet ko po onom budalašu koji je rekao nemojte dati robu ko ne plaća.
I načelna primjedba  ako vrijedi za privrednike da nam stradaju jaja, zašto da prvi ne odgovaraju i materijalno i kazneno,  Vlada pa onda Sabor a bogami i pojedini suci, dajte da jednom imamo demokraciju i to negativnu.
A ko će sad htjeti biti direktor, pa prema društvenom utjecaju i moći i primjerene kazna, znači uvečena, a ne kukavička izjava, ako neće proći stabilizacija ja odlazim, malo Robić, malo morgen, plati štetu vrati sve što si dobio. A za svoj "težak" rad, Hrvatski prosjek plaće, sami platite mobitel ,sami vozite, sami platite parking, kartice vratite
Zašto da građani a to su uvijek najsiromašniji u relativnom omjeru najviše daju, tu je točka koja od siromašnog pravi još širomašnijeg a bogati se bogate.
Bogatiji sve bogatiji a siromašni još veseliji
Dokle, do kad će omjer sirotinje biti upravno proporcionalan osionom bogastvu a onda nastupa nered i revolucija i restitucija privatne imovine.
Buffet je u USA rekao da ima manji porez od svoje tajnice. Zakon za izmjenu u kongresu nije prošao, zašto, jer ona ekipa koja je lažno optužila Sadama, sad uživa blagodat cijene nafte iračke ,barel po 4$ a toliko je cijena galona benzina pa sad je lako izraćunati koliko je zarada na preostalih 150 litara nafte. Trošak državi USA a profit naftašima. I oni imaju jednima metak a drugima metak.
Revolucija neće krenuti iz bivših komunističko socijalističkih država već iz kapitalističkih.
Kapitalizam ovaj predatorski ima u sebi zapisan model samouništavanja. sam sebe uništava, tjera radnika do krajnjih granica fizičke iscrpljenosti, proizvodi u neograničenim količinama robu, snižuje primanja radnika u apsolutnom iznosu u relativnom mu baca pijesak u oči. Stim primanjima ne može  kupiti svu uvečanu proizvodnju kapitaliste, zalihe rastu a pada privredna djelatnost. Kapitalista je pokupio vrhnje i baš ga briga kad radnik gladuje.
A možda se nešto i događa a i moje procjene da se bliži Rainy Day, CHASE bank je udarila 2 miljarde $ gubitka, stranica im je još bila sjajna 13.05. a danas 14.05 oko 17 sati bila im je nešto falična, a onda su u 18 smontirali kartu USA umjesto komentara.
Da a i Goldman Sachs je nešto počeo teturati a zovu ga zvijer za otimanje novca. Ima i jedna dobra vijest za radničku klasu, trenutno svi indexi burzi svijeta u ružičastom, joj ne u bandieri rosa.
Drage moje Hrvatice i one predrage i manje draži Hrvati loše nam se piše,
UOSTALOM takvu Vladu netrebamo

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 14 Svibanj 2012 16:53 )