Kakav je smisao biti idiot. Dekart, mislim, dakle jesam.
Nemamo idiota, osim jednog i kneza Miškina, davno ga nema ali da nešto naučimo.
Ima drugi lik, Raskoljnikov. Država nam je taj lik. Gdje se sve krade, svugdje gdje se obrće novac i to.
Ima ih koji mogu, ima koji bi ali ne mogu a ima ih koji ne mogu.
Jesmo ili nismo. Vanjska ministrica se oduševljeno zaletjela: najbolje mišljene do sada od EK.
Da čita se o oduševljenju u FAZ-u pa u Die Presse.
Presjednik Bundestaga Norbert Lammert za dva dana otvoreno kaže, ne, jer još imaju zezanciju sa Bugarskom i Rumunjskom.
Ako Bundestag nije taj koji će nam dati pristupnicu, nemamo nikakve brige.
Između 10 primjedbi, ponovo sukob interesa i organizirani kriminal  a i ostale su stalno na dnevnom redu, pravosuđe npr. Nisu od danas. U ostalom baš nas briga,mi ćemo to sve poslati u saborsku proceduru.
Nažalost EU ne traži više papirologiju nego djela, geste, ne gegove. To ostavimo Buster Keatonu.
Ministrica odgovara da smo stalno u kontaktu sa Njemačkom i da ćemo sve ispuniti.
Pa to je sjajno, predsjednik njene partije je u sukobu interesa. Firma mu radi sa državom tj snjim. Doduše on je sve prebacio svoje ovlasti odvjetnicima a žena dalje vodi biznis.
U spomenutoj Njemačkoj takva ekvilibristika ne bi prošla. Isto kada se u vlasničkim portfeljima banaka, poduzeća nađu dioničari sakriti iza skrbničkih računa ili opet odvjetničkih ureda.
Zašto kad stranci normalno kupuju preko brokera i zna se ko je imenom i prezimenom.
Jasno je da su to naši majstori. Majstori prikrivanja, kameleoni od političara, biznismena, mafijaša. Koji mogu i koji ne mogu opravdati kupovinu vlasništva.
Da li se netko potrudio da se i to dozna, kako će Porezna utvrditi nečiju imovinu. Možda gledanjem u staklenu kuglu, ali ja svoju nedam.
Zato nas neki još uvijek vide kao lopovsku državu. Iako su stari Latini rekli da se o ukusima ne raspravlja.
A kako to izgleda iz naše vizure i beletristike, dnevnik 12.10.12. Milanović i Čakarun.
Sve bi potpisao od premijerovih odgovora i stavova. Sukus je da treba brinuti za sve pa i one koji su najviše marginalirizirani, bez posla.
Jedni bi privilegije a drugima netreba ni kruha.
Loše je, da nemamo novinara koji bi postavljao suvisla pitanja i imao barem elementarno znanje o ekonomiji.
Čakarun slavodobitno, sinjsko u sridu postavi pitanje, 10 mjeseci prošlo, nema velikih investicija. Odgovor premijera, biće.
To je promašaj intervua a i naše politike.
Još uvijek nema nikog da se zagleda u najlošije napisani ekonomski priručnik, ne nobelovski rad, pa da vidi da su svi rokovi prošli.
Sam sam sebi idiot, 3-6 mjeseci i 6-12 mjeseci.
To je abeceda ekonomije isto kao matematičarima pravilno trojno.
Po teoriji mi bi već plovili a ne bi tonuli, još tonemo i uopće nisam euforičan.
Nisam jer po arhivskom napisima bio sam u svim predviđanjima točan, nisam bio Nostradamus pa da se treba zamišljavati što sam htio reči.
Slično je bilo i u Delfima, pa danas imamo pitijske odgovore.
A sve češće se čuje kalmetovska opravdanja, da je kraj mandata još daleko.
Zašto nam velike investicije neće pomoći, to su svirala na vrbi. Ne Vrba gdje je rođen najveći pjesnik Slovenije.
Za velike investicije treba i više vremena, ino natječaji, pa otkup tendera, odabir referentne investitore, one sa garancijama, pa razne dozvole. Od uticaja i eko do građevinske, onda natječaj  za izvođača, pa prigovor ko nije uspio i onda nešto treba i izgraditi. Taman da prođe  mandat Vlade.
Nama treba odmah i sada mali pomaci u proizvodnji, multiprikatori i sinergija. Hja ko će to napraviti. Huso i Haso.
Ono što imamo poboljšati a ne pričati, papagajski srezati troškove, uvesti, opet ja, južnokorejsko rješenje. Za sve mora vrijediti termin kriza.
Onda će biti neke lovice na raspolaganju ali nemjerljiv poticaj za mentalno zdravlje nacije i povečati potrošnju .Potrošnja za štednju, još uvijek vrijedi teorem štednja= profit.
Potrošnja u proizvodnom sektoru, pa i građansku potrošnja, otići na neku utakmicu, koja pica, koji cvetek kupiti ženi a i zamjenskoj ili bacit oko u operu.
Ne u Veronu, jer bi se onda moralo voditi i osiguranje i tjelohranitelji.
Uzeti onima koji imaju, porezna radi ali na komu.
Banke su izbjegle harač što nije dobro.
Premijer je objasnio da treba uzeti prosvjetarima. A drugima, ne uvijek istim jadnicima.
A tu smo i evo me kod sindikalaca. Slažem se da su obrazovatelji podplaćeni. Ne mogu svi predavati i prodavari anatomiju i imati privatnu polikliniku. Jadna ti majka ako ti neide anatomija. Ništa od medicine. Ima rješenje, platiš i prođeš. Loše je ako se umiješa USKOK pa na snimci prateća osoba kaže da ti je sin kreten, jer nije ni na dobavljen test položio. Još je lošije kad smo pod monitoringom EK koja upozorava baš na organizirani kriminal. Kakav, agent hrvatskog FBI nonšalatno upozori prvu zamjenicu državnog odvjetnika da su praćeni po pitanju anatomije.
Ko plaća, porezni obveznici a ko pije.
Vjerujem da se na takvo ponašanje, cijenjeni EU monitorci križaju.
Imam i osobna saznanja sa Medicinskog fakulteta- Šalata. Odlazio sam na predavanja anatomije. Kad je bila rupa na Kenedijevom trgu ili je bio predmet koji sam imao u malom prstu onda sam otišao na anatomiju. Na sasvim živu anatomiju, nema ništa ljepšeg. Zbog anatomije sam stalno padao na ispitu.
Ekonomski fakultet je bio prema Medicinskom dječji vrtić, kakve sam sve zgode čuo da se položi anatomija, nije to od danas.
Ipak da ja pustim ove preko granice nek se muče i dave u našem blatu. Fritz bi rekel, Balkaniše gasthaus.
Naš sindikalac Vilim Ribić u mikrofon mrtav hladan izjavio. Uzima se novac i uskraćuju prava osobama / prosvjeti, zdrastvo-sestrama/
I to ljudima koji stvaraju novu stvorenu vrijednost i plaćaju porez.
Izjavi tu kretensku teoremu kao ekonomista, ne znam gdje je završio te škole i kod koga je uspio položiti te kolegije i ta saznanja.
Došla mi je heretička misao, zašto akademski građani ne bi trebali ponovo obraniti stečene diplome.
Kojih bi bilo više, kretena ili idiota.
Tu paše vic. Vozaću na autu otpadne kotač, prisilno stane, pokupi kotač ali nezna kak da vrati kotač na mjesto i da se odveze. Imao je sreću da ga je na prozoru zgrade pred kojom je imao nezgodu, gledao dokoni promatrač. Dok je vozać mudrovao u sebi, javi se promatrač, može mala pomoč. Dobro bi mi došla odgovori vozać ne podižući pogled. Pokušaj ovu varijantu, sa svakog kotača skini jedan šraf i ovaj otpali kotač bude opet na mjesto. Vozać podigne pogled da vidi ko mu je pomogao i spazi tipa na prozoru sa rešetkama. Zahvali mu se i pita jel to ludara. Pogodio si. Je si li doktor, nisam ja sam pacijent.....pa kak ono sa šrafima. Pa ako sam lud nisam idiot.
Dakle da ponovim, novostvorena vrijednost pojavljuje se samo u proizvodnji. A on i sve koje zastupa su goli trošak.
Proizvodnja je u robovlasništvu, feudalizmu, kapitalizmu, socijalizmu i komunizmu primarni sektor a prosvjeta i slični ne u drugom nego u tercijarnom sektoru.
Zašto to spominjem, to je čista teorija, radnik radi za Ribića i njegove, i za plaće i za poreze koji plaćaju ovi iz tercijarnog sektora.
Uostalom Ribić si slobodno na temelju svojih stavova može umanjiti plaću u znak solidarnosti onih 320 000 na Burzi.
Ne biti samoživ, može, neka pljune u šake i primi se lopate ili neka živi od socijalne pomoći jer je ove godine podjeljena Nobelova iz Ekonomije
Petrica Fjodor Dostojevsk