Događanja su tako brza i u takvoj količini, da za par dan više nisam siguran, kad se to točno dogodilo.
Mislim da je to bilo 17 ili 18 10.12. Dnevnik Nove i intervju Bago-Čačić.
Nisam bio baš pozoran, jer znam da ništa novoga i pametnog neću čuti a i radio sam neki posao. Pripreme, jer sam uspio iščeprkat nekakav posao na ovoj našoj jadnoj gospodarskoj zbilji. Toliko da pokrijem fiksne troškove a za plaću i ne pitam.
Na kraju intervjua Bago zapita kad se očekuje oporavak, odgovor dve i četrnaeste i dve i petnaeste.
U tom trenutku podignem pogled sa svojih papira i na ekranu, gro plan Čačić. Lice puno deprimirajućih emocija. Da nije bilo pjesnika Stefana Zweiga trebalo ga je izmisliti.
A i Bago iznenađeno uspio propentat, ništa ranije. Čačić slegne ramenima i dalje smrtno ozbiljan, lice je više govorilo nego riječi. Odgovorio je: to je tak.
Tu je intervju prekinut iako sam siguran da je bilo nastavka.
Dozvoliću si da nastavim intervju kao porezni obveznik i kao glasač koalicije.
Data riječ da odlazi u devetom mjesecu, a sad zamalo Svi Sveti. Najgore mi pada da spadam u "katastrofičare". Tako je ocrtao Čačić one koji su javno iznosili da nam mjere nisu na liniji prosperiteta i da evidentno idemo u krivom smjeru. Na stranu da za gospodarsku situaciju, cijela Hrvatska treba zahvaliti HDZ-etu i vrhunskim znalcima: kud Ivo tud i ja.
Za kukurikavce, dokaz, konstatacija u prošlom članku, za velike investicije treba i protok vremena. A još gore rezultat nečinjenja.
I maraton se počinje prvim korakom.
Ova Vlada treba okrenuti tok, doslovno da Drava počinje teči prema Mariboru a ne u Dunav, nema nam druge. A ko će to napraviti, odmah i sada.
Dokaz, osobna satisfakcija i da sam bio u pravu kad sam unazad nekog vremena tvrdio da smo u stanju makroenomije-Stagflacije.
Da budem maličko zlurad, neki ekonomisti misle da sam izmislio novi model ratnog aviona.
Državni Zavod za statistiku objavio rast cijena za 5%, a to znači imamo inlaciju od 5%. A sad dolazi do paradoksa, cijene rastu, nezaposlenost ne da stagnira nego raste.
To je ekonomski paradoks. Ako nas sve manje radi, za koga će cijene rasti ?????
E tu treba dodati mikroekonomiju, povećanje struje i plina, zima je na pragu a Smrznuti Sveci daleko, zadnji/a/ Sofija 15.05.
Da budem eksciplite i implicite jasan, zima, zima oko srca. Čisti Sibir.
Da budem još jasniji kao samoproglašeni premijer u sjeni, kad se nitko u državi ne želi proglasiti oficijelnim iz oporbe, kao što je sasvim normalno u nekim državama npr V. Britaniji.
Nije više dovoljno pljuvati, po novinama, televiziji ili u Saboru, nego moji poštovani politiki, svi, treba nuditi i rješenja. Rješenja i potom zasukati rukave, pljunuti u šake i ostvariti predložena rješenja.
Između ostalog da sam pravi premijer i u zvanju koji nema dodirnih točaka o ekonomiji, pa čak i sa ovim mojim znanjem, prvo bi se zahvalio Čačiću na trudu, predložio bih ga, kak to ide za nekakvi pregalaški orden i zamolio prof. Jurčića da okupi ekipu i udari u slogan Nema odmora dok traje obnova.
Zašto zahvaliti Čačiću, on je potrošać akumulacije, prikupljenog poreza, zajedničkih sredstava, sredstava rezervi, sredstava za jednostavnu reprodukciju, da i ona za proširenu nesmijem zaboraviti, uvezenog kapitala tj tuđe akumulacije, kredita i novo stvorene vrijednosti/ da je bar ima/.
Ako mu se sve to nabrojeno osigura biće solidan zidar i betonirati će sve u četrnaest ili petnaest. Vic je istinit ako je sve u šesnaest.
Međutim on je prvi dominister i njegov glavni core business, treba biti, izmisliti novac za državu. A kako, proizvodnja. E to je dosta teško, nemoguća misija, lakše je izmješati marku betona.
Slušajući radio emisiju 19.10.12.gost prof. Jurčić, ne cijelu, jer kak sam obilazio poslovne partnere, trbuhom za kruhom, fragmenti su govorili da smo potpuno na istoj ravni kako bi trebala izgledati strukturna promjena Vladine ekonomske politike.
Naročito oko financiranja nije spomenuta NBH, možda onda nisam slušao ali sve daje nasluti da bi bilo tako. Tu je i zlato, ja bih ga okupljivao, ne izvozio, da sam guverner, naš se nešto učutio.
A ko to vodi monetarnu, kreditnu politiku i deviznu politiku i što znači zadaća čuvati cijene.
Da puno pitanja a odgovor je jetak, tj. to je tak.
Prof Jurčić pored znanja i dokaza da je Podravku sredio, ima što poštujem, prodao je svoje tri firme i ušao u politiku, nije dao odvjetnicima da vode business, dok bi se on zabavljao u politici,
Poanta je da moramo stvoriti novac, na poziciji proizvodnje, bilo kakav, jer bez njega nema boljitka, uzeće nas vrag.
Zadužiti se za produktivno trošenje, ne za plaće i mirovine, ne za novi vozni park, ne za nove betonaže za isplativost u 25 stoljeću, menagerima ponuditi ugovore za dobit, vrhunske plaće a za gubitak uzimanje imovine bez suda i zatvor sa radnim preodgojem. A ne kak imamo u Hr. šumama, gradili objekte za slatki život i to bez građevinskih dozvola a porezni obveznici im pokrivali gubitke.
Mi smo unutar mastriških 60% zaduženosti BDP-a, pa nam EU soli pamet, Njemačka 80 a Italija čak 120 %, a nismo još ni članica. Japan ima 250 % zaduženost, rasta već nema godinama a opet sve štima. USA ima 140% a ukupni dug je 14 bilijuna $. Kreirati sami način financiranja, povečati novčanu masu za investicije a NBH neka ju neutralizira da zbog toga ne dođe do inflacije. I netreba nama Europa.
Kolika je važna industrija, dokaz kad su prije 15 godina razrezali željezare u Pensilvaniji i poslali u Kinu, pa krenuli isto u Njemačkoj pa Italiji. Da nisu samo prodali željezare nego su i naučili Kineze kako se radi. Tehnologija i tehnološki proces i vrati se gramzivost kao bumerang-nezaposlenost. Prije tri godine Nijemci nisu dozvolili da Mittal /zovu ga kraljem čelika i sjedi u upravi Goldman Sachsa / kupi željezaru.
Nijemci se vraćaju "doma" i to čak sa dekretom u industriju.
NBH neka preuzme svoju funkciju a ne da bilježi prošla događanja, statistiku vode neki drugi. I nikakve gluposti sa uvođenjem EUR-a, konačno u Ustavu piše koja je valuta službena u Hrvatskoj.
A kak EU mijenja uvjete, biće to savez od recimo deset država a ostali će biti pik zibneri i na nama je da promjenimo smjer, i mi zatražimo nove uvjete za ulazak u EU.
U pravu su da nas ne prime dok ne sredimo stanje u državi a onda New Treaty. I guske su spasile RIM
Petrica ZimoGROZNI