Naftni derivati opet poskupili. Gledam Bloomberg, pa Londonsku burzu. Nafti pala cijena. $ je tu negdje.
A Rusi su poznati matematičari, šahisti, ekonomisti ali i nuklearnisti.
17.08.1997. otišli su sa nuklearnim ledolomcem na Mjesec, da pokažu Amerima što mogu.
I tako Rusi spomenutog dana, ledolomcem došli na točku gdje kompas na sve četiri strane pokazuje-jug
Prošli su ko nožem kroz sir, kroz tri metra tanki led. Prvi brod na Sjevernom polu. Malo morgen, prerano su se hvalili, jer je Sjeverni pol oko tri kilometra niže, pa su 2007 ponovo otišli na isto mjesto, spustili se podmornicom na dno i zabili Rusku zastavu te obavjestili UN da polažu pravo na to područje.
Tako ničim izazvanim polažu pravo na vađenje nafte.
Cijena. Prava istina je što je OPEC propal a na burzama špekulanti zaigrali sa naftom isto ko sa dionicama ili banke sa svojim "alatima",  tako da se na sve strane pumpa zarada, sve u cilju da su bogati bogatiji a bokci su bokci i sve ih više.
I glupavo objašnjenje kako je nafta blizu iscrpivosti, nadriproroci tvrde još je ima za 50 godina. A onda.
Ništa, malo morgen bi Robić otpjeval.
Rusi su utvrdili da je naša majka Zemlja zaista živi organizam, ona doslovno porađa naftu. Utvrdili su da nafta dotiče iz središta. Razlog još nije utvrđen. Čak su i mene uvjerili, iako sam veliki nevjerovani Toma. U sva tri pravopisa koji se kod nas koristi, svi koriste sklop, nevjerni Toma. Pa Toma nije nikog prevaril.
Još bitniji podatak da je nafta anorganskog porijekla.
Ej, kog sam ja vraga išao pet puta u prvi razred.
U prvom osnovne to nisam učil ali u srednjoj sam to sigurno čuo, a i nedavno na TV je išla serija "Zemlja je stroj" i teorija da je nafta nastala. Kako.
Pa tako da su morske životinje krepavale i padale na dno mora .
Eh onda izdajnički National Geografic pokaže negdje u Tihom oceanu krepanog plavetnog kita, odoka 200 tona. Ako nekoliko takvih stavimo na maleni kupec i malo ih na hladno sprešamo bilo bi nekakvog goriva za auto.
Ali majka priroda je tok povijesti postavila tako da su na krepanog kita svaki dan oportunisti /morski cucki/ dolazi se hraniti.
Je i preskočil sam demantirati teoriju da je kit trebao pasti na dno mora, ali kako kad je pun sala, pa oće neće mora plutati a gladuši oportuniti su mljackali svaki dan. Dokle. Dok mu specifična težina kostura pretegnula specifičnu težinu sala i ambre, tada je polako počeo tonuti, jasno prema dnu a hranidbeni lanac je bio u pogonu. Sve do dna kad su ga kamere pratile. Na dnu su opet druge vrste potrudile i ogolile kita, korektno rečeno ostao samo skelet.
I kako sad tektonske sile da od kalcija sprešaju neku crnu tekučinu koja kemijskom analizom pokazuje da je anorganskog porijekla. Logika pobija ono što sam ja učio u školi.
Onda su utrčali neki sa pričom koja je počela prije 65 miliona godina. Asteroid aterirao u Jukatan i kažu da je bila zima nekih tisuću godina. Pa su tadašnji vladari Zemlje, gmazovi izumrli. I tu je povijesna greška, nisu svi jer onda ne bilo homonida.
Da li je netko poslao namjerno taj asteroid kad je vidio da je evolucija krenula u pogrešnom smjeru !?
Gmazovi bi trebali biti repro materijal za naftu, samo u teoriju se ne uklapa kemijska analiza i još banalno. Matematika.
Naime, nevjerovane Tome kao i ja, dali su si truda pa su išli računat.
Saudijska Arabija, polje Ghawar. Na količinu izvađene nafte do sada trebala bi kocka prešanih dinosaura 30 puta 30 km. E to je već znastvena fantastika od kud toliko gmizavica.
Ima još jedna prozaična činjenica dinosauri su bili gosti na planeti naj naj prije 230 miliona g. a spomenuto polje iz tektonike nastale prije 320 miliona godina.
I tu se javljaju Rusi sa svojom teorijom da nafta jednostavno dotječe iz središta Zemlje a potvrda tome je da su stare iscrpljenim bušotinama u Azerbeđanu, ponovo otvorili i stvarno je bilo novo dotekle nafte.
Najnovija informacija u Sibiru, pronašli polje plina za crpljenje 300 godina. A gdje ima vatre ima i nafte. Zato Gazprom nudi jeftiniji plin nego ga mi sami proizvodimo ?????
Ima još, u Kredi. Sjeverna  Amerika je bila u svojoj sredini more od Meksičkog zaljeva pa sve gore do Artika. Kad se tlo uzdiglo otkrilo se u sedimentu, Nevadi, Arizoni, skeleti ihtiosaura i hadrosaura. Zašto nisu prešli u naftu ? Ima još teži dokaz protiv teorije, nafta od dinosaura. Ima jedan izvor asfalta opet u Americi iz koje vade skoro čitave dinosaure gdje im je bila prirodna klopka.
Ko za inat ni u samoj nafti nisu otišli u njezin sastav.
Njemačka je nekad bilo more, u sedimentu kredi /kreda/ ostali su fosili toliko jasno izraženi da im se vide organi, ni oni se nisu preselili u naftu, Njemačka je bila veliko more a malo nafte.
Dakle, sve je to maslo svjetskih špekulanata, količina još preostale nafte, cijene a i nepotrebnih ratova. Potrebnih, u Iraku barel za 4$.
Još jedan podatak da se špekulira, 2005 g. Exxon je zaradio, neto profit 36,13 miljardi $, a sef im je bio pretrpan idejama inovatora za supstituciju nafte. Od inovatora su otkupljivali direktno rješenja prije patetne zaštite, pa čak i registrirane patente. Koji sad trunu u čeličnom sefu.
Kad lovica /nafta/ dotiče sama od sebe.
Samo me zanima što će biti sa našim bušotinama kod Legrada u koje su neki naši mudraci utiskivali kondezat.
Petrica Naftaš

Zadnja izmjena ( Utorak, 22 JANUARY 2013 19:00 )