Moj šogor. Paće i poštovani Till Eulenspigel. Prijatelj, u neku ruku i mentor, jer je stariji nekih par stotina godina. Poštujem starinu, pa rado odlazim na njegove motivirajuće skupove. Mi smo u koaliciji na liniji da uneseno malo vedrijih tonova u surovu sadašnjost, neizvjesnu i promjenljivu prošlost i očekivanu budućnost. Imamo zajedničke ciljeve ali pristup nam je različit. Moj je malo nagnut na egzaktnije teme a Till ima više društveni. On je notorni harlekin, pa mu je predmet zanimanja, gramzljivost, glupost, neznanje, bahatost, život na tuđi račun.....Čak ga neki optužuju da kada se s njim razgovara, poželjno je držati obje ruke u đepovima.
U šogorstvo smo ušli čisto slučajno, na jednom motivirajućem karate seminaru uz sportsko natjecanje družili smo se sa motivirajućim sestrama blizankama iz Aachena. Till je ostao od tada do danas u motivirajućem braku. Na žalost ja sam bio neozbiljan, izbjegao sam obavezu, ali smo svi ostali prijatelji. Till i ja smo se nastavili osljovljavati šogorima. Neki su se premrežili sa kriminalnim vezama, a nas dva smo bili vezani po sestrama, nazorima, harlekinstvom, ekonomijom i čudesnim prirodnim ljepotama.,     
Od tuda je pretpostaviti da je moj šogor predgovor za šogora.
Bez obzira kako i što pišem nema ni trunke zluradosti u mojim esejima. E, sad ako se izrugujem anomalijama, nije upereno protiv osobnog intergriteta, već se to odnosi na pojave i ponašanje određenih javnih osoba. Znači ništa osobno.
Stoga  mi je žao ministra turizma Ostojića, vidljivo iz aviona da mu je struka u malom prstu, a gdje su mu bili prsti u Balama. Velika vjerojatnost da nije ništa kriv, za moralnu stranu netreba se brinuti. Država je puna likova sa kojekakvim marifetlucima. Zašto se može dogoditi da nije kriv, pa takve zakone imamo. Nekoliko puta sam spomenuo, suprug u državnoj službi, žena, djeca, rodbina ili povezanim poslovima ili firmama. I ništa.
Kao na primjer, a nema veze sa šogorom. Zanima me ko će platiti porez i prirez s osnova dionica. Isplate dividendi su ove godine oporezovane.
Stoga je ove godine u poreznoj prijavi trebalo je prikazati dohodak po vlasništvu dionica. Kako kad su neki velemajstori sakriveni iza, odvjetničkih ureda ili iza bankovnih skrbničkih računa. Ko će tu platiti porez. Odvjetnički ured i banka ???. A da li je kaznemo djelo u poreznoj prijavi iskazati neistinu, zadnja strana, zadnji redak. Da.
Ako država dozvoljava takve anomalije, kakva je to država ? U državi je glavna finta raditi u državnoj službi imati poduzeće a odvjetnici se brinu za poduzeće a ono uredno radi sa državom.
Rad sa državom, tu dilemu i trilemu razjasnim sa svojim šogorom, ipak je on iz EU, stariji i zna pravne propise za sukob interesa i kriminal za pogodovanje insaderske informacije i još kojećeg.
Dva primjera iz Njemačke, bivši kanceral je dobio 2 miljuna DEM donacije za stranku i zatajio te marke, na crno je uzeo od osobe/1999 g./ koju nije htio imenovati. Bilo je i još ne nekih crnih fondova/ nije od Kohla/. Uglavnom stranka je platila kaznu od 41,3 miljuna DEM. Bivši kanceral morao je odstupiti kao počasni predsjednik stranke nije bio kazneno tjeran. Ništa nije pipao ali je imao odgovornost.
I drugi primjer je Otto Graf Lammbsdorf, ministar financija, sjećam se afere kao klinac 1975 g. Miljarder Flick prodao dionice Mercedesa, "posebnom odlukom" ministra  financija prethodnika Otta, nije platio porez u visinu miljarde DEM-a. Kao nasljedni ministar nije bio odgovoran ali mu je sjela neka donacija od Flicka i kad je pukla afera, dobio je cipelu.
Za Ostojića je sasvim druga priča, za Njemačku bi akcija "Bale" bila kriminalna radnja. Obitelj Mitton zatražila je prenamjenu zemljišta u naravi livada i oranica u građevinsko. Nije uspjela. Ali je uspjela od Ostojića. U Njemačkoj uopće nije bitno je li to učinila supruga, šogorica Sandra Perić ili osoba van kruga obitelji, pravni termin, treća osoba. Bitno je da su povezani. Da je namjera uspjela i djelo učinjeno. Točka. 
Car je gol. Po našim zakonima može se dogoditi da neće biti ništa, iako Ostojića terete obitelj Mitton, zemljište je kupljeno od privatne osobe, kasnije je unešeno u temeljni kapital poduzeća Škvacota. Zašto, predpostaviti da će se stvarati troškove / tu je odgovornost Porezne uprave/ i umanjivati dobit. Treba vidjeti Račun dobiti u godini kada je prodavana Škvacota Herucu.. Moguće da je dobit sasvim mala, bez obzira na razliku transakcije od 24 miljuna kn. U optužbu da su umanjivali iznos kod kupnje zbog izbjegavanja poreza od 5% ne bi ulazio. Dakle bez obzira što nije uzeo novac, po svjedocima je sudjelovao u cijelom toku transakcija, čak je garantirao za kupce kod javnog bilježnika. Može se osjećati nevinim kako tvrdi jedino ako pravosudni organi utvrde da nije bilo štete, bez obzira na namjeru.   
E, za USA vrijede još rigoroznije pravne norme. Ponašanje košarkaša Jordana, prodao klub kao vlasnik, da može u  njemu igrati. A broker sa Wall streeta, naše gore list koji je bio toliko glup da je teti u Šibeniku kupio po insardejskim informacijama Nike /patike/ dionice, teta zaradila solidnu lovicu a on 99 godina zatvora sa pravom na žalbu.
Na izjavu Jakovčića da bi bio izvrstan eurozastupnik, teško, jer je njegov stav čudan prema akcijama Ostojića. A ovi EU baš vole takve akcije, pa da se ponovim njihovim pitanjem kako se moglo dogoditi da je iz zemlje pogođena svim mogućim nevoljama još moglo iznijeti 11,4 miljuna EUR-a.
Petrica Eulenspigel