S Mokricama na liste. Memorandum. Što znači jedan potpis, odmah se pakiraju koferi, jer liste su napravljene. Pitali Dubravku Šuicu da li je sporazum dobar. Nije kaže. A da li ga je pročitala. Kaže da nije. I sad me takva osoba zastupa u EU, znanjem jezika. Jadan ja, toliko sam puta odlutao u EU i to o svom koruptivnom trošku. Duhovno me podmitio Till.
Pa u čemu je greška, moj sindrom nemirnih nogu ako bi se zafrkaval. Ne, nego je kriv onaj koji nam je ugradio dva, tri gena /HAR1, FOXP2, WMNT2???/ bez veze. A kakve su sve posljedice, tih nezemaljskih gena, niže obrazloženje.
Afirmativnu tv emisiju, gledajući i pomalo slušajući. mislim da je bila Nulta točka, po upućenom konceptu prisutni lijevi i desni. Ne pamtim više ko je sve bio jer je većina izgovorenog bilo nevažno i prežvakanje starog političkog podmetanja. Ali je izronila jedna nova informacija iz tame naše politike. Ničim izazvan Tonino Picula prisnaženim glasom kaže voditelju, citiram. Sad ću vam reči informaciju koja se do sada nije znala, ja sam potpisao sukcesijski ugovor/bivše Yu/ u Beču. Svi su bili impresionirani u studiju a bogami i ja, iako nisam bio nazočan u studiji, nego sam doma liječio sindrom nemirnih nogu. Kolika je to važnost, potpisati neki međunarodni ugovor. Što bi ja dao da mogu nešto takvog potpisati. I onda se svugdje i stalno služiti sintagnom  Brag for the rest of your life!
Stoga eto još jednog sličnog primjera, Treaty. Veličanstven dokumenat, almanah želja EU. Sad  kad su Muze i fanfare utihnule, a još nismo ni ušli u EU, počeli su neki bugariti iliti kukati što će biti sa CEFT-om. Ma nemojte se šaliti, pa sad ste se sjetili. Pa izvolite pogledati u Treaty, tamo vam sve piše. To vam je Sveto pismo ili Rimsko pravo. Pa ako ste pismeni čitajte. A ako ste nepismeni pitajte potpisnike, još odjekuju laude na izvrsnom obavljenom poslu. Hrvatsko čudo, i pismen može biti nepismen.
ODakle sada sumnje a kad se potpisivalo nije se mislilo na posljedice, sad kad su neki shvatili da gubimo tržište CEFT-e sad bi pregovarali sa EU. A odgovor je, sve vam piše u trtljavom tritiju. EU voli da se ugovori poštuju. Pacta sund servanda. I onda se poduzetnici koji su izvoznici u CEFT-u dosjetili da će preseliti proizvodnju u zemlje asocijacije CEFT-e a naši radnici na zasluženi odmor na Burzu. Moje iskrene čestitke.
A što se tiče sukcesije u Beču. O Beču neću. Kad je najvažnije dobiti olovku u ruke i šarati po važnim dokumentima. Kakva sukcesija i čega.
Hvala mojem pajdašu Alzheimeru, koji mi čisti pohranjene podatke iz moje glavne memerorije. Ali u nekom zakutku sekundarne memorije, vjerojatno greškom prirode /gornji gen/ ostalo je zabilježeno da je 29.06. 2001 zaista potpisan sukcesijski ugovor. Po domaćem bi rekli ostavinska rasprava, familija se trebala podjeliti. Iako nije bogznakaj ostalo.
Da, potpisalo se nešto što nije trebalo potpisati iz novijeg datuma YU. 1990 kad je Milošević upao u monetarni sustav Yu, štampao 2 miljarde $ u dinarima, za vođenja rata i 1 miljardu deviznih rezervi potrošio iz NBYu. To nije ušlo u sukcesiju i tako je potpisano !?  A sumnjam da će ikada biti i provedena jer NBYu, pardon NB Srbije ne otvara svoju arhivu. Usput je potrošio i domaće zlato, ostalo je nešto zlatnog praha u Zurichu, Parizu i u USA. To bi bilo iz novijeg datuma i ja to nebi potpisal..
Za mene bi bila primjerenija ostavinska rasprava iz starijeg datuma, kad je nastala država SHS 1918. Kada je  Hrvatska unijela, možda griješim jer mi moj pajdaš Alc hakira memoriju, oko 40% novčanog kapitala i 50% industrije. Sve o tom udruživanju napisao pjesnik Mate Balota iliti akademik Mijo Mirković, ekonomist. Nek mi bude oprošteno, lijen sam potražiti knjigu i točne podatke, ali su postoci tu negdje.
Eto nam Memoranduma koji se naslanja na ofrlje podatke, jer su ih potpisivali političari a ne stručnjaci. Kako je rekao premijer neki dan, što bi to stručnjaci u Vladi radili. Klasika, svaki put je pravi i ispravan ako neznaš kamo ideš.
Toliko za staru Ljubljansku banku i staroj štednji, sve sam napisao da se ne ponavljam, nažalost ni Nova Ljubljanska banka nije uvjerljiji financijski subjekt, barem iz Europska komisija dolaze naznake da joj treba očistiti bilancu. Pa su se otpisivali loši plasmani. Zabilježen je gubitak za prošlu godinu a očekuje se i za ovu. Moodys je sa B2 dao novu ocjenu Caa2 minus i prijedlog da se dokapitalizira sa 400 miljuna EUR-a. A država Slovenija je vlasnica sa 92%
A ja sam našel pravo vrijeme petljati se u bankovne teme i to ko priučeni ekonomista, mogao bi sebe  počastiti stručnim zanimanjem, praktikant za egzaktne teme. Jurim na Cipar da spasim što se da.
Premijer  Sjena

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 17 MARCH 2013 04:49 )