Cijenim dobro štivo, ipak sam ga dočekao. Program spasenja od HDZ-eta. Doduše samo u najavi. Čitam u Globusu. Za njega sam vezan od prvog broja, pa i prije po izgledu sličan novini VUS-u. Po VUS-u koji nema nikakve veze sa nasljednikom a izlazio je u Yu 1952-1977. Ukinuo ga režim. Prvi sam pročitao kad ga je donio otac a nosio sam još pelene. Zbog olovnih slova dugogodišnji sam ovisnik o pisanoj riječi. Doduše Globus već dugo nije Globus, ima dva novinara koji ga još drže a Torbarina je nešto sterilna.
Čini mi se da Hrvatskom vlada kapital i strah.
I tako novinar Milković propituje autora ekonomskog spasilačkog programa dr. Đuru Njavru.Koliko sam se radovao da i ja nešto naučim. Nije ruganje,općenito kad u tekstu koji ima samo 5% korisnog, smatram se dobitnikom.
Koliko sam se radovao toliko i razočarao. U najavi teksta novinar je stavio: OTKRIVAMO što piše u HDZ-ovu programu. Nije napisao ništa a otkrio još manje. A što je napisao treba mi moja staklena kugla. Rokovi, sa čime, kako, rast od 4%. Ništa. Početak članka, Evanđelje po Mateju. To mi malo poznato. A onda slijedi rezanje administracije, agencija a uvelo bi sustav nagrađivanja. Rezultat financijski bi ostao isti i na rast i na buđet ne bi bilo efekta. Lijevo uzmeš i daš desno. Za javna poduzeća nude sa kao stručni ljudi a ako ih nema u Hrvatskoj uvesti ih. Pa neznam što u državnim firmama treba neke naročite stručnjake, Janaf i recimo Plinacro koji su čisti distruberi
Prihod dolazi od samog sebe a na troškovima treba poraditi.
Dalje treba prilagoditi lokalnu samoupravu, pa tko je dijelio sve tamo do zaselaka da se dobije politički načelnik pa tako imamo 127 gradova i 429 općina. Šteta da se za to ne dobiva svjetski rekord. Ne na broj općina nego na baćen novac za općinsku admnistraciju. A sad bi trebali uvesti model Danske. Kako ? Onda rješenje o porezu da se plaća po naplati računa. Od kad ja to trubentam isto i o ukidanju parafiskalnih nameta/ šume i komore itd/.Prošlo je dvadest godina i nitko nije u tu kiselu jabuku zagrizao. Zanima me kako će se namaknuti sredstva koja će faliti kad se ukinu ti porezi. Navodno bi sredstva stigla iz dijaspore. Ko ludi čekaju u redovima. Bojim se da je pusta želja. Jel se neko sjeća onog našeg domoljuba iz Švicarske sa 40 000 švicaraca.
A kad je vidio i čuo ko je dobio taj novac i kako se troši, tužio je voljenu državu Hrvatsku da mu ih vrati. Koja naiva, izgubio doniran novac a i sud.
Za kraj, zagonetka za moju staklenku. Doslove piše. HDZ je protiv poreza na nekretnine i na kamatu štediša. Dalje se konstatira da smo svih ovih godina uvozili tuđu štednju.
Nemrem vjerovati, to nije istina. Pa to je Na rubu pameti-Krleža. Čekaj, kažem ja samom sebi. Stani i odmori i ništa ne razmišljaj pola sata. I u podne ja sebi zaželim dobro jutro. Ipak je netko shvatio da uvozimo tuđu štednju a može i akumulaciju a i onu koju smo sami iznijeli iz Lijepe Naše. Pa nam se vraća sa višom kamatom. U zadnjih dvadeset godina bilanca plaćanja nikada nije bila pozitivna. I onda bomba, treba nam kažu veća domaća štednja. Kud veća, pa nikad nije bila veća. Razlog visoke kamate na štednju, štednja koja je imobilizirana. Ipak se nebi štel miješati u odnos naših banaka pod stranim vlasnicima i NBH. Par centimetara niže u članku traži se veća štednja i ne porez na kamatu. Znači svi u štediše, a kako kapital istjerati iz banaka. Treba imati znanja i ponuditi projekte a ne da banke iznose dobit kao Privredna banka, iznijela svu dobit iz 2012. Zaključna rečenica intervjua, hoće li HDZ-ov politički vrh prihvatiti ovaj program.
Retoričko pitanje za novinara, čiji je taj program. Dakle programa još nema, a ko će spasiti gospodarstvo, možda vesele teme. Kolega premijer već treći dan objašnjava što je rekao na što je rekao. HRT je sve lijepo pobrojio osobe na koje mislio. A i ostali mediji su to isto prenijeli. Jedino nitko nije otkrio na koga je mislio kad je rekao da:postolara ne pustiti dalje od cipela.Da mi je znati na koga je to mislio. Pitam ja svoju staklenku i kaže ona da smo mi imali jednog predsjednika koji je bio postolar. Hm, postolar, pa bravar......
Premijer Sjenka

Zadnja izmjena ( Utorak, 19 MARCH 2013 18:39 )