Fantastičan potez, naplatiti svima koji štede u bankama. Eto kak sam ispao praktikant u svezi veze a u vezi spašavanja bankrota države. Baš sam glup, neznam čime da se još  počastim. To mi je škola. Brzo mi je spala maska da se ja nešto kužim u ekonomiju. Sad slobodno mogu sve diplome spaliti.
Ali sve sam učinio da spasim, što se da spasiti. Nažalost šteta je velika. Opasna odluka EU komisija. Na Cipru nisam ništa napravio, pravi istinski kaos. Koliki je, mala crtica. Stacioniranim UK vojnicima poslali kešovinu iz Londona lovcem Typhoonom 2. Casha na Cipru nema.
Stoga sam brzo poslao emajliranu poruku svom šogoru Tillu da "zaustavi Reuters".
Realno, Ipak treba biti u takvim situacijama ozbiljan i zamolio sam ga da hitno dogovori prijem kod J. Almunia ili nekog u zamjeni tko u EU komisiji vodi brigu o ekonomiji, da ih zajedno upozorimo na dramatičnost situacije. Uzdam se u svojeg šogora, neznam što bih bez njega. Mali problemom je tajming sa imenicom šogor. Šogor baš nije zadnjih dana kod nas popularan. Najbolji primjer je, verbalni sukob šogora u najvišem domu u Saboru,19.03.13. oko 15 sati, lijepo su se počastili etiketama, propitali se o znanju engleskog, ali još nisu razjasnili ko je svojoj supruzi supruga. U međuvremenu država tone.
Dok moj šogor vodi diplomatsku bitku u Bruksulesku, ja sam se bacio na pisanje memoranduma o slučaju Cipar. Naime, odmah da budem jasan, to je eklatantan primjer da netreba uči u EU, barem dok ne uredimo državu. Mislim, da ju uredimo kako piše u Ustavu i pozatvaramo lopove i postanemo ozbiljna država u smislu ekonomske snage da ne glavinjamo i izvodimo često road show. Trenutno za oko 1,5 miljardi EUR-a u USA. Koga više zanima, na stranicama Morgan bank "Simply more" ili kod naših prijatelja Goldman Sachs.
A Cipar, teški slučaj. Da budem odmah jasan, bez poznavanja političke ekonomije socijalizma i kapitalizma to se ne da objasniti. Temelj, postament, baza, prirodno pravo, pa čak i društvene konvencije drže da je to privatna imovina. Na stranu bankovne obveze, pisane uzance o nekoj garanciji. Na vrbi svirala. Kapitalizam u filozofskom smislu bez privatne imovine jednostavno ne može postojati, jer iz nje se izvode derivati vlasništvo nad sredstvima rada i predmetima za rad. Dalje ne smijem ići, ko zna gdje bi se zaustavio. I radnik ima privatnu imovinu-rad. Ogromna greška, EU komisija udarila je u gnjezdo stršljena. Osobno sam ih upoznao i samo brze noge su me spasile i skok u vodu, dok oluja nije prošla. Poruka, komisije, mi znamo. A kontra rješenje. Držati štednju u čarapi ili gaćama kod kuće. To znači slom bankarstva. Banke i tako nemaju tu količinu novaca za isplatiti štediše. Kao sad na Cipru. Globalno. Umjetno stvorena masa novca na papiru nije pratila industrijska proizvodnja. O tome sam već pisao, prije godinu, dvije kad su "proizvođači" u bankama imali 14 puta veću proizvodnju od svjetske industrije. Zlatnog standarda nema od 1971, protuvrijednosti u robama koliko hoćeš.
NJežno rečeno, trud radnika sve je manje vrijedan, a time i robe. Da a ja sam /po mnogima iz zafrkancije/ isto tako unazad par godina najavio da se u Frankfurtu u podrumu vrte strojevi za izradu EUR,a- Nažalost tu sam pogodio u sridu. Ista tehnika kao kod Amera, štampaj danas a sutra će biti sutra, štogodbogda  . . Pa je tako od krize 2008 FED druknuo do danas 2 bilijuna $. Neki bi da sada vrate zlatni standard, a čime će platiti robe. Nažalost na to pitanje ni ja neznam odgovor. Mogu samo predvidjeti siguran tok događanja. Izdaj državnu obveznicu i štampaj novac ili ga posudi, pa dokle se stigne. To je kao da ja krenem za Split sa 10 litara dizela, pa do kuda se dopeljam. A ne, usput na benzinskima na škrniclu ili maramicama za brisanje nosa pišem garanciju da ću platiti uliven dizel. I vozim se mirno do Splita.
Poruka Cipru, prošli su dani "slave", Rusi više neće u tu oazu, a i očekujem njihovu reakciju. Kolika je to šteta na krvotok palog gospodarstva Cipra. A ima i šaljiva zgoda, podsjetiću da su i naši majstori koristili Cipar. 6 miljuna $ nije odlepršalo sa pobočnim ugovorima iz Brodosplita/aktualna tema sa zadrškom/ direktno na konto u Austriju, nego su ih malo pipali i Ciprani. Naše mudrice se umislili da su najpametnije na svijetu.
Ovo gore daje mi da za pravo na zaključak. Ostavite nadu prije ulaska u EU. Naročito našim EU parlametarcima, koji su si umislili da će naša riječ ćuti u EU. Je, na hodniku. Odluke će moći donositi samo u sklopu EU partija a to znači najjače države će odlučivati. Pa svi kazneni eksperimenti mogu potopiti nade naše lađe, a da je tome tako primjer su Rumunjska i Bugarska. U Europi su ali ne mogu konzumirati ni Mastrich ni Schengen. A Cipar, njemu su oduzeli državnost, kakva je to država koja nema novac. Svaka sličnost sa nama je slučajna. Za kraj američki pogled na nadu. Nema badava ručka.  
Petrica