Koliko sam bio uvjeren da neću morati u poznim godinama toliko mijenjati svoj stav,skoro dogmu. Prvo, papa podnosi ostavku, kaže se da je izabran po Duhu Svetom. Nisam mogao to zamisliti a kamoli vjerovati. Papa Ivan Pavao II, mučio se i patio i dalje je obavljao svoje poslanje. Dok mu nisu pustili u audijenciju našeg majstora iz Remetinca sa teškom upalom grla. Mislio sam da boljeg papu nećemo imati. Iznenađenje je novi papa. Duh Sveti  ili izvještaj trojice biskupa na tristo stranica za papu Benedikta. Stoga je iznenađenje je papa Franjo i novi pristup vjeri kao rimskog biskupa. Rekao je da je Crkva za siromašne. Entropija je uveliko velika.
Od kada su dugo zataškavane afere izašle na svjetlost dana, Crkva je shvatila da ni velike odštete/ posebno u Americi, gdje su neke biskupije bankrotirale./ neće popraviti ugled. U nekim država crkve su sve praznije. Vjernici su se okrenuli sebi samima. 
Uzeo sam tu temu jer sam u sukobu interesa. Budući su moji preci bili svećenici. Nisam ih mogao birati. Blisko vrijeme. Jedan biskup kao daljnji rođak i blizak, od mog oca bratić. Doduše ovaj bliži je morao napustiti red jer mu je ponašanje bilo previše svjetovnog karaktera. Razlog njegov, genetski, spojio je i drugu profesiju u familiji-vojničko. U srednjem vijeku, biti svećenik i vojnik bilo je najčešće jedno zanimanje. Takva su bila vremena. Sad su mi pala na pamet dva Hrvata. Ivan Paližma vranski prior koji je bio na Kosovu /1389/i vratio se. I Petar Berislavić isto vranski prior. Velika vojnička osoba, kod Korenice/1520/ sa 300 Hrvata razjurio tri puta brojnije Turke, no neoprezno je upao u zasjedu sa trojicom prema desetini Turaka, odrubili mu Turci glavu poslije junačke borbe. Tijelo mu je prebaćeno u grobnicu Veszprem, po nekima samo glava. Zašto Veszprem, tamo je trogiranjin bio biskup. Zanimljivost je da ga je u trenutku pogibije papa Leon X proglasio kardinalom.
Raritet je da ima jedan vjerski red koji su svi svećenici-vojnici.
Papa Franjo za sve je iznenađenje, isusovac, još veće je njegovo ime. Franjo Ksaverski ili Asiški. Ako je Asiški, to će mu biti teret ali kako se postavio od prvog trenutka od izbora, biće mu izgleda samo vjetar u leđa. Ako će biti na ravni svog imenjaka Asiškog, mnogi će biti postiđeni i posramljeni. Mnogi će teško moći prepričavati i objašnjavati novi zaokret u Vatikanu. Sami će morati opravdati dosadašnji pristup vjeri. Kako će to kurija prihvatiti. Da li će nestati zlatni križevi i mercedesi.
Franjo Asiški, veoma neobičan lik, franjevac, od bogataša se premetnuo u filantropa i samaritanca. Kako mu je popularnost rasla, papa Inocent III ga pozvao k sebi. Crkva je tada bila na vrhuncu moći i uživala sve blagodati vlasti i društvenog statusa. I sad se pojavi osoba koja ima ugled, rekli bi veći papa od pape. Ima jedna crtica ako je istinata a netreba ne vjerovati kroničarima.
Uputi se Franjo papi, dođe pred njega i kaže da je došao. Papa ga pogleda i kaže mu:idi počisti svinjama i nahrani ih. Ode Franjo to obaviti, vrati se i kaže evo mene. Gleda njega Inocent, digne upitno ramena i širi ruke. Pa jesi obavio posao. Jesam ali zvali ste me. Papa shvati da je to neki nesporazum. Dobro, ko si ti. Franjo iz Asisa.

Pala papi nelagoda. Zapravo je greška bila u Franji jer je za ondašnje vrijeme izgledao malo čudno u odnosu na slavu. Izgledao je sa odjećom sirotinjski. Inocent je poznat i po jednom vojnoj pohodu, organizirao 4 križarski rat. Svinjariju od tog pohoda napravio je Dandolo /Mlečić/ koji je prevozio križare. Nahuškao križare na pljačku Zadru, naplatio tako prijevoz. Slaba je fajda bila Zadranima što je papa Mlečiće ekskomunicirao.   
Cjelovito iznenađenje je što mi papa Franjo po fizionomiji sliči na papu Ivana Pavao I. A još više po postupcima, isto je krenuo, bez velike pompe, sa jednostavnošću i pripremom za promjene i približavanje običnim ljudima.  Ivan Pavao I bio je papa samo 33 dana. Činjenica, tajnik kurije bio je biskup Marcinkus. Bio je predsjednik Vatikanske banke, banka umiješana u skandal stečaja banke Banco Ambrosiano. Taj skandal /1982/ koštao je Vatikansku banku financijskog kredibiliteta i 241 miljardi $ namirenja štete. No to nije bilo sve, direktora Banco Ambrosiano Roberta Calvi našli su obješenog u Londonu ispod mosta Crnih fratara.
Isti dan u Milanu je njegova tajnica odlepršala kroz prozor.. 1989 uspio se Marcinkusa riješiti Ivan Pavao II, treći papa, po njegovom držanju kurije.
Zaključak, pomogla mi je jutarnja propovjed biskupa Vlade Košića 22.03.13 iz knige: Zapisnik s ruba. Piše naš biskup, trenutno sisčanin, naše gore list/rođen u Družbincu/ da teoretičar plivanja ne znači da zna plivati, lako je to njemu tvrditi kad je rođen doslovno u Dravi, nešto slično tvrdi za muzikologa a to preduvjet da vjeru ne treba samo propovjedati nego i treba u njoj biti. Vjeru treba živjeti. Da li će to značiti da se počinje događati da će mnogi tvrditi da nešto od njihove imovine nije njihovo.
Jako je važno da papa Franjo ostvari svoje poslanje, globalno je neupitno da treba izvršiti restituciju, nepravedno podjeljene materijalne vrijednosti. Na svim razinama društva.
Alocirati grabež od pojedinaca a i od država. Pitanje je, da li će poziv na moral biti dovoljan, makar počeo u Crkvi. Zato za sedam dana sa zanimanjem čekam Urbi et orbi. Kome će biti podijeljeno oproštenje grijeha. Kao najmlađeg u obitelji zapala me dužnost da odnesem drenekovu puškicu na blagoslov i čujem ponovo Lukino evanđelje.         Petrica

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 24 MARCH 2013 05:29 )