Ako je nekom čudno da odlazim kod sebe, volim biti pri sebi. Nisam jedini, to je činio i sin od Rendića kad se vraćao iz inozemstva pa je navraćao kod brata. Jednog neutvrđenog dana kasno u noći sjedi on ispod spomenika A. Kačiću Miošiću u Mesničkoj. Nailazi milicajac. Dobra večer. E, večer. Što vi druže tu radite. Došao sam bratu u posjetu. Pa tako kasno. E. Dobro, pa idite bratu. Ali ja jesam kod brata i Rendić mlađi pokaže na kip. Nemoj ti mene zajebavat. 
I tako ja, još pod dojmom susreta u Zagrebu, sa samim sobom, dojurim doma i bacim pumpu u podrum. Objekta koji je trebao biti poslovni prostor. Podrum teretana, prva etaža proizvodnja a gornja prodajni odjel. Međutim kak sam ja vidovit, putem staklene kugle. 2007 neki mi glasić šaptao: Nebu dobro. A 2008 sam se uvjerio da nešto se iza brega valja, pa sam investiciju obustavio. Na vrijeme, možda bih i ja sad bio pod ovrhom. Objekat sam pretvorio u skladište. A povodanj, nezavršen mi se podrum pretvorio u bazen. Pola metra vode, oko 60 kubika, možda i više, egal sa tri cestovne cisterne za prijevoz goriva.  
A otkuda voda u izoliranom objektu. Objekat je rađen po svim pravilima zaštite,izolacija, čak za 9 stupnjeva RIchtera. U sebi ima dvije betonske grede u svakoj po 700 kg željeza, a glavna betonska ploča 11 tona armaturnih mreža, na 10x10 m. Podrum je i atomsko sklonište. E tu je i bila greška za povodanj. Meštri su maknuli temeljnu ploču koja je sav taj teret nosila kod zaljevanja betonom, koju su kasnije maknuli ali su ostavili rupe od sidra/ankera/ i voda po sistemu spojenih posuda nenjavljeno ušla. U rupe sam zabio drvene klinove i riješio tekuća pitanja. Mada sam mogao uzgajati šarane ili somove. I tu sam htio nešto prozboriti o našim poplavama, ali me prekinuli u toj namjeri sabornici.
10.04. aktualac,drugo pitanje i prvi odgovor. Pitanje staro, kad ćemo iz krize a odgovor je bio. Uvaženi kolega. Pripremate se 4 mjeseci za pitanje i niste ga u stanju pročitati.
No to nije bilo sve, bilo je i o mačjem kašlju /LNG terminal/. Šogori su se častili i verbalno počupali. Zašto ja nemam takve šogore. Svi su nekak dobri i mili. Ne bi bili za političare.
Da se malo odmaknem od politike, ipak je godpodarstvo ozbiljnija tema. Sve se odvija po naručen scenariju, onak kak sam napisao, tako se i sinopsis usklađuje sa stvarnim stanjem u državi. Ministar Linić konačno je i priznao što ja godinama tvrdim da više ne zarađujemo ni za kamatu. Dakle glavnica stoji i kamata stoji, ne plaća se.
Mi naše dugove ne servisiramo a ni troškovi za život više nisu pokriti. Od penzija, plaća, bolnica.......trošak države. Uzimamo kredite, krpamo rupe isto kak sam ja zakrpal u svom podrumu. Najavio sam rebalans i to je sad u Saboru na dnevnom redu.
Moram iskreno priznati da nije lako Liniću, ne bi htio biti na njegovom mjestu, bez obzira na prethodni članak. Nije kriv ali je sva odgovornost na njemu.
Nažalost, u procjeni koliko će biti pad BDP-a, kao označeni katastrofičar, ne vidim ništa pozitivnog. Bićemo sretni ako budemo na nuli do kraja godine. To će značiti da smo zaustavili padanje, down hil. Međutim u crnoj prognozi, model to govori, ne ja. Staklena se kugla odrekla mene, jer sad favoriziram šogora. Model pokazuje blizu 3%  pada. Zašto tako. Pod sumnju stavljam da će se ove godine uzeti 650 miljuna EUR-a fondova. A još uvijek je prisutno čišćenje palube. Gledajući samo Varaždin. Coning je stao, burza, Varteks, predstečaj, neka im Bog pomogne. Što će tu Vlada može napraviti.To je oko 2500 radnika. Slično je u Hrvatskoj. Da smo bačeni novac na brodogradnju i umješan lopovluk, tim novcem zaštitili tekstil, drvo i kožu. Imali bi neki prihod, burze bi bile skoro prazne. Nažalost to je radno intezivna industrija, kad za visoku tehnologiju nismo. Moj prijedlog da za one silne uvežene aute još uvijek ne proizvodimo onaj banalan karter šraf. Sad dva ministra sa sto ljudi odlazi na otvorenje ino firme koja je zaposlila 80 radnika.
Tu nije kraj, 01.07.izgubiće posao oko 3000 špeditera, za carinike ispostava su ponudili, carinike granične, policiju, graničnu i zatvori. Neki u penziju. Špediteri su privatnici a carina je državna. Očito da smo zakasnili ili su i tu bili loši pregovori kao kod prošeka. A i ostalog, kad su naši potpisivači pitali gdje je olovka.
Ima još jedna loša vijest, iako premijer tvrdi da još neznamo što gubimo a što dobivamo ulaskom u EU. Mislim da nećemo puno dobiti, odnosi se na izvoz. Zemlje uvoznice naše ponude bacaju u koš, jer je domocilna politika, kupujmo naše. Zna se da ove godine u EU neće biti rasta. A naš uvoz, on pada iako je dvaput veči od izvoza. No tu je jedna sitnica o kojoj se uopće ne vodi računa a to je da sa 01.07. Carina neće moći u roku 8 dana naplaćivati carinu i PDV, jer ćemo biti u EU.
A ta dva nameta, najlakše je naplaćen prihod u buđetu.
Na žalost, svih nas, biće potreban još jedan rebalans, i to mogu u Saboru nastaviti na ovih 840 miljuna. Loše je što mi neznamo zaustaviti trend pada. Sve više ćemo se baviti sa rezanjem troškova jer prihoda nema. Kako sam napisao 28.03. mogli smo uzeti 3 miljarde $ u USA. Jer poslije 01.07 opet će faliti. Za kraj, bio sam u pravu da fiskalna politika neće polučiti rezultate. U početku je bilo punjenje, buđeta, dakle pozitivno a sad što je terminski odmak, samo šteti gospodarstvu. Prema van smo skuplji a prema unutra, domaće stanovništvo se prehranjuje sa uveženom junk hranom, jer je jeftinija. Stoga bi i mi trebali kupovati samo naše. Napraviti plan za samodostatno gospodarstvo, da ne odemo pokisla repa u EU. Ako još nekome nije jasno EU živi na račun ovakvih jadnih država, kao naša.  
Petrica Pokisli nacionalista

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 14 APRIL 2013 15:58 )