Nema potrebe da se međusobno/suci vis a vis političari/ časte sa raznim uvijenim podmetanjima. Neki su suci eksperti za nepravo pravo. Tu mislim na njihov rad / u ladicama/. Trgovački sud Zagreb moj predmet još iz 2005 riješava. Više neću odlaziti u šumu po gljive, nego će pregledati te njihove ladice i zadovoljiti se uzgojenim gljivama na pravnom kompostu. Možda je sad jasnije zašto se često kupuje novi namještaj za sud. Radno vrijeme im je od 7 sati ali prije 8 nema suda. Pauza /tako je u Varaždinu/, pješice do placa/15 minuta/, usput malo po dučanima, grincajg, pa natrag. Je a kad je stvarna pauza, treba nešto i papati. A neke presude su sačuvajtebože.
Kad mi uleti ovakva tema, napišem doktorat za pet minuta, bez kompilacija ili da koristim citate drugih autora. Čak mi netreba srednja škola ili nekakav fakultet, šugavi. Dosta mi je osnovna škola za doktorat isto kao jednom poznatom našem političaru. Znano je da sam se trudio da nešto znanja u životu skupim i sastavim kroz strojarstvo, informatiku i nešto malo u ekonomiji.
      Ali gdje sam maher zanata, Nikad bio na nekom Pravnom fakultetu, osim ako sam prolazio kraj nekih a da možda nisam ni znao da je u blizini. Najviše sam kružio oko Pravnog u Zagrebu i to kad smo trčali Novogodišnju trku/zagrebačku, neslavno propala/. Dakle, pravo. Moje pravo je pravo pravo. Istinsko, iskustveno. Studirao sam ga na cesti. Između suda i kancelarije odvetnika. Vrhunski praktikum za pravosudni ispit. No i pored 40 godišnje prakse još uvijek sam znastveni novak. Pošto sam istinski istinoljubac, moram priznati da sam ničim izazvanim položio Privredno pravo na FOI-u. Hm, FOI, to je po bednjanski, /nematerijalna kulturna baština-UNESCO/ nit polek nit mimo.
      Tema dana, stečaj pameti, tjedna a biće i mjeseci još na tapeti. Radnici koje vitla ko kako želi. A oni sve te mudrijaše plaćaju. To se u Hrvatskoj zove pravna država pokrita ustavnim plaštom.
U predmetnom problemu, predstečajne nagodbe, nisu važni ni ministar, ni sudac. I jedan i drugi igraju se sa sudbinama ljudi koji ih plaćaju.
Mogao bih iz svog znanja pravne tematike potvrditi da je sudac u pravu. Recimo ovako, ja sam od onih budala u državi koji su se držali Zakona ko pijan plota. Pa sam uredno za svaki objekat vadio građevinsku dozvolu, i uredno plaćao porez itd..... da ne duljim. A sad imamo za one koji su, ne kršili Zakon već su se ponašali kriminalno, Dobili oprost i Popust. Tu je sudac u pravu.  Ali nije u pravu da on odlučuje kad ja sam odlučujem kad ću birati između manje štete. Stoga je tu Linić u pravu jer on nije tu situaciju kreirao, nego svi majstori prije njega. Dakle bivši premijeri i bivši ministri i njihov nerad i nered.
         Slažem se kako kaže ministar da suci nisu svete krave. Ja tu mislim na nagodbu. Stečajnu. Nedvojbeno je pravo /nije krivo, nego točno/ da su se pojavili stečajni suci a i bogami stečajni upravitelji i oni ubrzano rade na tim predmetima, po nekoliko godina, desetak recimo. Ipak je punoljetnost nekakva ustavna mjera. Ima država u EU koje nam kvare naše rekorde. Recimo u Njemačkoj. Oni su neozbiljni, riješavaju za par mjeseci. Oni neozbiljno u mjesecima a mi ozbiljno u godinama. Treba stečaj utvrditi i potvrditi.
     Nekima je to sigurna hladovina i još sigurnija zaradica. Sudac /sveta krava/ nije u reizboru, može suditi kakve je neki dan volje. A ni stečajni upravitelj se ne pretrgne od posla, jer on jedini naplaćuje mjesečnu plaću a radnici koji su to znojem svojim zaradili gledaju kako se ta imovina raskućuje.
Treba pojasniti zašto smatram da je sudac u krivu /manimo se onog ustavnog prava, jer od njega nema nikakvog prava/
Podržavam predstečajne nagodbe jer radnici rade / Država dobiva poreze, inače su radnici trošak na Burzi/. A mi koji smo vjerovnici ipak nešto dobijemo, nismo sve izgubili.
     Kao što gore navedoh platio sam sve državi, nije me zaštitila, sad se moram sam štititi. Nagodba je da 50% otpišem duga /iako je porez plaćen u punom iznosu, tu se sad pojavio u priči sudac. A preostalog 50% još dam u reprogram na recimo deset godina. Nazdravlje svakom poduzetniku. Ali je to super, ipak nisam sve izgubio, prokockao. To sam mogao u Veldenu. U Njemačkoj umjesto predstečajne nagodbe kod Gospodarskih komora imaju Mirovna vijeća. nema kod njih obijesna sudovanja i mudrijašenja.
          Ostaje pitanje sucu, kako da se nije javio kad je poštovana gospođa blagonaklono udjelila prijevod Srbiji /i ostalima koji su utvrdili da imamo krivotvoreni prijevod/ a platili smo ga mi porezni obveznici, nije ga platila ona. Kažu 8 miljuna orja. Gdje je tu ustavnost.
     Nije dobila izbore, nego je instalirana, jer si je umislio da će snjom upravljati iz pozadine. Malo vitra, malo morgen. Onda je aklamacijom potvrđena smjena. Ode 8 miljuna EUR-a preko Dunava a da još nemamo razgraničen Dunav, ni povrat sveg oplačkanog a na kraju ni protokole o stradalim i ubijenim. Nego nam to daju na kapaljku, pa mi to izgleda kao ucjena. Mi sa dobrim plaćamo ono što je civilizacijski bilo proglašeno zlom. Pa gdje je tu pravo o donaciji, tko je to odobrio. Nitko ko ima ustavno pravo, ali netko mora biti kriv i odgovoran.
Tko, pa naravno Petrica Kerempuh, mora netko preuzeti odgovornost, ipak nije 8 milja sitniš. Za taj iznos cijeli vikend bih se šepurio u Veldenu ili Vilachu.
            Stoga bih ja kao premijer u sjeni predložio da Sabor pod hitno prekine godišnji. I da ujutro u prvom čitanju izbruse zakon o reizboru sudaca a poslije podne da ga izglasaju.
Neki će reči da će onda suci /reizbor/ ovisti o političarima, neka, pa imaju i oni pravo da traže pravdu u Strasburgu.
Ako pak neko misli da bi ostali bez sudaca. Ne bi, zaposlio bi svakog studenta koji je upisao drugu godinu fakulteta a da ima položeno Staro Rimsko pravi 1 i 2. Ništa ne bi bili lošiji od nekih sudaca zbog kojih se sramotim pred ino-poslovnim partnerima. Umjesto poslovnog odnosa i razmjena dobara, poslovni partner iz Bielefelda traži pomoć da ospori sramotnu presudu suca Trgovačkog suda Varaždin. Firma je jedna od največih svjetskih, spojnih elemenata.
Petrica Amici Fiškal 

Zadnja izmjena ( Subota, 27 JULY 2013 05:20 )