Ovaj članak trebao je biti samo o blokadi.
     Ne mogu da ne izrazim žalenje za ročnika, tako banalno izgubiti život. Izjava generala Repinca da je ročnik provodio zadanu taktičku terensku vježbu. Dobro a kako se pješadija našla ispred tenkova. Gdje su ostavke, pa nije vojska dječja igra. Drugu ocjenu ne mogu dati osim mojih nekadašnjih utisaka sa manerava. Nekom drugom prigodom.
    Blokada je moja tema, a i tema za Vladu. Ali ne na liniji razmišljana naših seljaka /farmera/.
Pun kufer / zbog Bocconi ne ću napisati pravu riječ/ mi je poticaja. Svu moju empatiju su izgubili. Ako nisu u stanju proizvoditi na nivou svjetske cijene neka se bave nečim drugim.
     Glavna zamjerka je da seljaci, a porezni obveznici, po listi Porezne su dužnici. I sad imamo pravni, ekonomski i politički paradoks da dužnici diktiraju uvjete onima koji su Veliki Hrvati jer uredno servisiraju svoje porezne obveze. Seljaci blokirali benzinsku od Antunovića i on jadan želi ih tužiti. Zašto njih. Ne njih nego državu u kojoj je nerad i nered. Zato postoje države da zaštite one koji joj plaćaju poreze, doprinose, TROŠARINE/naftaši/. Po toj logici netrebamo državu, zašto joj plaćati ako ona ne izvršava preuzete društvene poslove.. Da samo glumata da je država, za to ju netreba plaćati.
   A seljacima poruka, bio sam sudionikom, tako se zgodilo, kolektivizacija i boljševizacije. Sada to oni isto nasilno provode. Žele ostvariti svoje ciljeve na račun drugih koji su uključeni u punjenje buđeta. Oni ga pune ali bi iz njega i uzimali i još onemogučavali da drugi posluju. Ako su im anuiteti preveliki, nisu trebali kupovati skupe traktore i kombajne. Svaki biznis nosi rizik.
  Nisu ni u pravu po pitanju pšenice. Najlakše ju posijati i skinuti, jer za hektar cijelu godinu potrebno 19 sati rada, a država se neka brine što će snjom. A kako seljaci tvrde da u Pešti na agrarnoj burzi cijena 1,38, neka hitno odu i tamo ju prodaju. Inače u svijetu još ima stare zalihe pšenice i cijena joj sada polako pada. Neka se rađe oslodode stega boljševizma i shvate da su sada u EU i da su sami kovači svoje sreće. Ali ne na tuđi račun.
    A Amiše neka puste iz rezervata jer su oni poštovani članovi američkog društva koji uredno plaćaju porez, a to što žive bez novijih tehničko-tehnoloških dostignuća, to je njihov izbor. I nisu u nikakvom rezervatu kao ni indijanci. Njima je skoro sve vraćeno, odnosno vraćeno kroz kockarske oaze i danas su najbogatiji dio američkog društva. Za Amiše znaju pa nije za zgoreg da nešto nauče i o Malthusu.
   A kad se već spominje USA, tamo farmer bi samo jednom ispeljal tarktor na cestu za blokadu recimo benzinske pumpe. Jer bi mu benzinaš i prije policije došao sa puškom. A kad bi došla policija, farmera bi u lance a traktor bi bio zapljenjen da se odmah naplate troškovi, benzinaša i policije i ovrhe. Takav postupak blokade znam da nebi prošao ni u Njemačkoj a ni u Engleskoj. Još pamtim kako je to barunica Thatcher riješila sa najjačim sindikatom u državi-rudarskim.
    Deblokada na Veliku Gospu to je hipokrizija. Kao kršćanski a i krćanski je živjeti od tuđeg rada. Nisu poticaju u poljoprivredi socijalna kategorija, nego strukturna podrška naspram nekih drugih djelatnosti. Neki naši seljaci su shvatili da se može od poticaja živjeti, ako im se ne isplati, da će propasti. Propast će od nerealnog zaduživanja, svi nabavili J.Deera /100 000$/ kombajn za 150 000 EUR-a i još kukaju da nemaju dosta zemlje, pa i nju treba platiti. Na osnovu čega ta paranoična poslovna politika. Neki su preko noči postali tajkuni. A država Hrvatska pored ostalog kriminala i poticajima ušla je u ovu situaciju besparice. Sjećanja još nisu izbledjela kad su se uzimali poticaju a da se zemljka nije ni obrađivala. Poticaji sve veči a realizacija sve manja. Poticaji da ali za naprednu proizvodnju po prinosima na hektar. Za 6 tona zrna pšenice pa na više poticaji a ne za 3-4 tone. A onaj koji tvrdi da je ovogodišnja otkupljena već otišla za 1,7 kn preko okeana, može, jer je u slobodnoj zemlji da ju i on pošalje preko okeana.
    Cijena kruha? Tu se slažem sa seljacima ,da je sramotno visoka. I mora biti jer izabrani drže pekare, pogotovo oni koji su u državnim službama. Dobro ne svi ali ih ima. Cijenu kruha država može na više načina dovesti u normalu, recimo 4-5 kuna. Potezom olovke ili sama da se pobrine za proizvodnju. Kad bi čelik imao takvu nadogradnju od prosječne cijene od 1 $ do 10 puta veće za gotovi proizvod, ovi sada koji peku kruh odmah bi svi gradili brodove.