Tužno,izdržati 32 godine američkog kazamata i 5 godina hrvatske demokracije.
       Platon, baš je po mjeri. Ali nas uvlači u davno razriješen model Atena-Sparta. Za nas bi bolje pasal Sokrat, bio je borac, pravi ratnik sa mačem, a mislioc. Nekima nije bio drag pa su ga prozvali pijanicom, što po meni nije istina. Sa svakim društvom je pio ali nikad pijan. Imao je još jednu osobinu, onu koju si je sam najpoznatiji brk u povijestu sam dao. Bio je od čelika, po najvećoj zimi mogao je ići bos i lako obučen. Imalo ga što grijati. Sve u svemu kao da nije bio Helen nego Viking.
     Povijest i sadašnjost ili obrnuto. Pa svake godine je prvi dan škole. I dočekam da se pozabavim jednom anomalijom koju bi ubacio u prošlom članku pod glupost, kad se neću izraziti težim terminom. Ali bi lijepo legli termini, populizam i demagogija, pa sve u šlamperaj.
     Sasvim je dovoljno vremena proteklo a da se nitko nije javno ogradio od tog podhvata, nego su TV postaje 01.09. pustile ženu iz Slavonije da pod pitanjem o badava knjigama u Zagrebu, da to nije pošteno. Jasno žena je izrekla istinu jednostavnim riječima.
     A da ja to malo zakompliciram i pitam što na to odgovara Vlada ili dežurni komentatori ili nova pravednost. Ništa.
Kao priučeni ekonomista, uhvatiću se istog argumenta koji sam napisao kod izbora za gradonačelnika Zagreba, kad se je koristio podatak o samo 8% nezaposlenosti, što je notorna glupost. Oko knjiga ću prvo upotrijebiti dokaz, živi i minuli rad a onda što godinama tvrdim o položajnoj renti.
      Najizražnija anomalija položajne rente je na obali. Ničim učinjenim jeftino zemljište postaje Ali Babina špilja. U proračun države ta stavka se ne slijeva a u ekonomski dogmi postoji.Čak se pribjegava da se trenutno stanje, šuma uz obalu, zapali, pa u naravi uz božju pomoć postane građevinsko zemljište.
      Dakle u Zagrebu se koristi položajna renta, točnije institucionalna, pa si može grad dozvoliti badava knjige što je ekonomsko-politički pogrešno. Ako se moja generacija može prisjetiti, proljećara, bila je doskočica: Hrvatska radi a Beograd se gradi. Mogao bi sada dati i neku analizu o Holdingu. Ne zato što sam ja stvarno radio u holdingu, dok su još neki bili u predvojničkoj obuci. I ne samo u Holdingu, nego u Poslovnom sustavu pa i Koncernu. I nekom je palo na pamet da se proda magla guskama u magli. A kak mene više zanima moja lokalna samouprava, tuđu bi prepustil dotičnima.
Ja sam lijep, pametan i mogu biti triatlonac. Du ju spik ingliš ? Ke !!!
Sljedeće, mogao bi filozofirati o drugom kvartalu i padu za 0,7% BDP-a, nekak mi se neda. Ako netko misli da neznam kaj napisati, nije tak, nego postao sam ptica zloslutnica. Frustrirajuće je da moram u tisak poslati samo loše vijesti.
Petrica Aristoklo
 

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 02 SEPTEMBER 2013 18:07 )