Kod eseja o prvoj paradigmi napisao sam pa onda izbrisao tu rečenicu a radilo se o istini. Iako je istina uvijek jedna jedina, Sokrat je to kriv a ne ja. Uvijek je istina sa lica i naličja. Lijepo zvuči da je uvijek istina sa dvije istine.
     Tako sam ja u prigodi da sam sebe demantiram, sintagma je kriva. Naročito ako se prisjetim mladosti i prvih razreda osnovne škole, poradi moje disleksije. Kad sam prepričavao neki događaj često se dogodilo da se cijeli razred valjao od smijeha, a ja zbunjen stojim. Razrednica me onda poučava da recimo ne mogu kao u onom pljačkaškom vicu reči: zrak u ruke, nego ruke u zrak. I sad nastupa dvojna istina. U sebi ja mislim koje budale pa ja sam to i mislio a sad kako je to ispalo u interpretaciji..... Ako baš to nekog zanima trajalo je to šestog razreda, kad sam napisao djelce o igri sa mojim pajdašima u ulici. U prvom licu jednine kao capo di tutti capo. Ako bi biIa istina oteli me svemirci i sve se promjenili. I tako jednog dana profesorica iz hrvatskog uđe u razred i kaže da ćemo danas obraditi jednu našu zadaću a ona će je osobno pročitati. Početak nije bio neki naročiti, a svaka daljnja riječ moja slična sintagma ali nije ista, kao da je netko prčkao po tekstu. Shvatim da sam ipak ja tekstopisac, od neugode počnem tonuti u stolac. Da je matematika, kemija ili fizika, toga se nebi sramio ali hrvatski, težak sukob na sceni. Kad je profesorica pročitala, nije dala razredu šansu da se izjasni o umjetičkoj vrijednosti mojih pisanija, nego je odmah rekla da sam ja autor  i dala ocjenu. Jedva -3 jer je tekst bez interpunkcija, sklop riječi ko raštimani klavir. A nije bio za 5 zbog grešaka za mene nebitnih, no dobio sam 4 zbog same fabule i tehničke izvedbe. Posebne čast je bila da se tekst čitao po cijeloj školi, ispao obavezna lektira.
    Zašto toliki uvod, kad treba priznati grešku onda vam političar sve nabajaju, samo pravu istinu ne. Ali ja nisam poltikant, pa sa istinom na čistinu pa ma kakva bila.
   Onih -0,7% u drugom kvartalu, u trećem će biti bolje, to i mala djeca znaju, pa neću tu gubiti vrijeme, četvrti će još nositi posljedice trećeg. A prvi kvartal 2014 biće papren i vatren. Sve što se je muljalo i valjalo iza brijega od 2008 doći će na naplatu. Da podsjetim pad od te demarkacione godine je 12% BDP-a, a buđet smo svake godine uporno povečavali. Tako samo politička opcija može opstati. Na račun građana.
    Zašto moram sebe demantirati, pa g. Bohaček je bio u pravu kad je govorio da banke baš ne stoje najbolje. A gdje sam ja griješio, pa kod istine i poštenja. Imam krivu paradigmu, jer je u nas željeni i hvaljen podhvat biti s one strane poštenja/istine/.
    Jednostavnim riječnikom rečeno, pošten i budala su braća.  Ako nisam jasan, banke su uključenje u kojekakve avanture, nepoznate javnosti/sada polako izlazi na sunce/. Avanture sa vodećim i poznatim menađerima, nazovi poduzetnicima i političarima koji iz drugog plana vode bizniz. A kako su banke namirivale te egzibicijske avanture. Derale su građane, namirivala se pasiva.
     Primjer. Istina je samo jedna, Đi end Ti neće dokapitalizirati Centar banku. Ne stoji istina da su oni muljali, tako kažu neki naši. Prvo, ta dvojica J&T nisu bogznkakva banka, nego neka tranzicijska. Trebali su se naši prije informirati, a drugo pa nisu ta dvojica veslo sisala da bace novac u bunar. Ponudili su rješenje, uzmite svoje financijske virtualije sebi na teret a oni će dokapitalizirati ili da budu večinski vlasnici pa da naprave reda.
Komentar mog šogora Ojlenšpigela bi bio, našla krpa zakrpu.
    A kakav je red kod nas. Recimo, onaj moj tekst školski teško je bio čitljiv dok se nije pročistio i ubacili potrebni elementi hrvatskog pisma. Ko će biti profesor da dotjera red kod nas, ko će biti taj da razmrsi naše gordijske čvorove.
     Eto zadatka, Croatia osiguranje/državno/ dalo je kredit poznatoj firmi/privatnoj/ za plaćanje dugova državi/porezi i doprinosi/ iako je istoj firmi puno toga otišlo u apsolutnu zastaru zahvaljujući Poreznoj upravi ???. Za one koji neznaju relativna zastara 3 g  !!!. apsolutna 8 g. !?!? Za taj kredit garancija je od Centar banke. E sad, predstečajna nagodba, uključene su mnoge banke za spomenutu firmu. Od Erste, Hipo, čak HBOR, pa VABA i CEBA. CEBA je Centar banka. Centar banka/privatna/ u stečaj. Baš sad kad pišem VABA se javila ničim izazvana službenim priopćenjem, da ona nema nikakve probleme. Pa ovo izgleda kao sajmenski ringišpil.
       U gordijski čvor ću dodati HNB, imala je povjerenika u CEBA-i, moja sintagma iz prošlosti kad sam predložio MMF. Kad se moglo pregovarati. Sad u gordijski čvor dodati rebalans, posuđivanje i rasprodaja. Umanjivanje plaća, penzija.....Špancir fest. Ili Matanovi galantari.
      Imam još jednu kritiku, naravno meni, očiti da je sudac vidio dalje od mene za predstečajne nagodbe.
Još jedan primjer s domaćeg terena. Poznata afera Stanoing. Dvojica vlasnika upisala terete veće vrijednosti od vrijednosti firme, plaćeni stanovi neizgrađeni. Na plaćene stanove Stanoing upisani  tereti banaka. I sad jadnim stanarima koji još nemaju stanove, plaćaju stanarinu jer su podstanari, banke nude povoljne kredite da još jednom plate stanove.
      Biće zanimljivo ko će biti profesor za tu presudu.
      Za kraj. Netreba se nitko posebno zabrinuti, sve će to p/oz/latiti, građani.  Zakon "lex" i čirilica, samo da se zamagle pravi problemi.
Petrica Istina