Lijepo se nam premijer raspričao u Saboru, uvjeren da je tim činom prekrio 21 mjesec tancanja na mjestu. Čak se i Gospa iz Međugorja javila, malko se neko sa fosforom zaigral. Usko i pristrano gledajući, da ćemo za 3 godine svesti deficit na realnih 3% ?!, postajem prvi puta pesimist kako tvrdi premijer. Ja mu samo mogu odgovoriti da sam prije dve ili tri godine izračunao da trebamo rast od najmanje 7 % da može državni proračun sve servisirati i vraćati kamatu, a glavnica će nažalost mirovati. 
     Za mene je jedino bila dvojba ovaj naslov ili da ga posudim od V. Hugoa. Jadnici.
     Sve što je bilo u obraćanju javnosti, poznato je, od nesposobnosti bivših pa do današnjih. Uz dužno poštovanje sadašnjima da su puno više korisnog načinili od prethodnih Vlada. Tu mislim na dotjerivanje reda oko naplata, fiskalizacije, predstečajnih nagodbi/koje su se otele kontroli jer su se pojavila potraživanja koja nisu prije evidentirana/, građevinskih objekata i još neke kozmetike koja u biti na državne prihode ne utjeće previše.
    Prije same pismene ocjene, uzeću si slobodu da profesorski ocjenim dva referata. Premijer je dobio suhoparnu /3/ trojku, nije bilo u tom tekstu životnosti. A Glavni oporbenjak bi dobio /-2/ dvojku. Ništa novoga, sve staro i klasika koju ja mantram već dugo, gdje je program, prooograaaam, isto je prošlo 21 mjeseca. Pouka, prolaskom vremena i uvjeti se mijenjaju pa program treba biti aktualan a oporba ga piše godinu dana, uostalom gdje je ta Vlada u sjeni. Ne može se reči odlazite a ništa novog za ponudit, čeka se da sami, oba su pala.
   Za stručnu ocjenu/ekonomija, strategija, misija, program/ taj referat nebi mogao biti ni seminarski rad, vratio bih ga na doradu uz napomenu da mora biti odličan. Jer premijer nije običan dužnosnik, ima previše znalaca oko sebe da bi to djelce bilo tak zbrčkano.
    Premijerov referat, oni koji su pratili, komentatori i protivnici su sve rekli ili napisali. Ono što sam primjetio, podaci me ne zanimaju jer sam neke u potpunosti predvidio kao neke događaje i pojave, primjetio sam neke nelogičnosti. Izostala je empatija i uočavanje stanja u društvu. Rekao je da se Vlada brine za potrebite i da neki trebaju pokazati socijalnu osjetljivost. Istina, samo gdje tu sebe vidi. Moram ko papagaj ponavljati, da prvo mora od sebe poći.
    Kako nema pomaka u pokazateljima, stanju u gospodarstvu da si u tom smjeru odrede i daju nagrade za svoj rad. Nisu uspjeli kao i svaki poduzetnik. Ako nema dobiti nema dohotka /podjele/. Neka zaboravi na plaćeni dopust, badava mobitel, badava razgovori, dnevnice koje ne potroši, kartice,.... Dakle neka se uklopi u život običnog čovjeka koji trpi ne svojom krivnjom nesposobnost političara. Ako smo ušli u kapitalizam i još k tome u EU. Izvolite se ravnati prema pokazateljima uspješnosti, a ne ono što vam nosi radno mjesto ili društveni status po funkciji. Točka.
    Ništa o rastrošnosti, posebno o nepotrebnom 3 dana prije unije. Lex će nas skupo koštati, samo odlijetanje kod gđe Riding i slijetanje u Dnevnik košta, netko to mora platiti, onda mantranje u Vladi, pa prepucavanje u Saboru, pa istražna povjerenstva. Nedajbože i suđenja kod nas, biće to lijepa sumica. Petrica bi holistički zaključio, naš sustav je samo u stanju trošiti /entropija/, nismo ništa u stanju proizvesti. Političke akcize, dva ministra se tuku za partijsko čelništvo u Zagrebu a ministarsva su im u rasulu. 25 sati trebaju raditi na radnom mjestu a ne gledati gdje će zauzeti mjesto kad odlete sa vlasti.
    Pored evidetnog raslojavanja društva, gubitak socijalnog indetiteta, na djelu je prisilno narušavanje odnosa između sektora. Neki sektori, neproizvodni i elitistički sve više uzimaju iz društvenog proizvoda, želeći sačuvati status. Narušen je i odnos radnik-seljak, Neki su se enormo obogatili, ne radom, nego uz podršku države, ima i lopovluka, to je sad sporedno. A sličan odnos je izazvao  Uljanov. U teoriji se zove "škare cijena", a zemljom se širi beznađe..
    Posebno bi ukazao moje dosadno filozovsko dociranje 3 jednako 6. A to je rješenje rebusa od Petrice. Znači da je 3+3 jednako 6. Radi se o dogmi, teoriji, u 3 mjeseca treba snimiti stanje i u 3 mjeseca implementirati alate / i ja sam u điru/ da se vide i osjete pomaci u gospodarstvu. Točka
    Konačno rješenje rebusa je dr. Švaljek-Bandić. Ima i anegdota, pitali ga za micanje reklama sa trga bana Jelačića. Odgovor, sve po modelu 3+3. Eto, 3 mjeseca bulji se u reklame i onda se 3 mjeseca skidaju. Izvinjavam se na ovoj digresiji, tak je hercik.
    Povrat u ozbiljnost, spomenuta strategija/premijer se je kloni/, točno da ništa nije čuo od kritičara ali je on trebao dati decidirani program. Nabacavši, investicije, poreznu politiku,poticaje EU fondove/9 miljardi/ lista želja. U investicijama samo ceste, pa to sam toliko puta objašnjavao kratkoročno zaduživanje a dugoročnost prihoda. Kad sam već kod zaduživanja moram i sebe i Petricu demantirat da će biti kraj godine nekako a proljeće vatreno, neće. Ide se na road show Indiananapolis, najmanje miljarda $. Kad već FED štampa, da proizvod ne uhvati plijesan. Spomenuo je brodogradnju, a tekstil, koža, drvo???.
Svjestan sam da vladajući uvjereni da puno rade i ja sam isto uvjeren da puno rade, ali to nas neće spasiti, spasiti će nas rezultati. Dakle ne blokade firmi i obrta, ne ovrhama građana, ne kamatna stopa 5 puta veća od EU.......................ne kopanje po kontejnerima.   
Prije kraja, gospođa se rasplakala jer je premijer otišao iz sabornice, vratio se u popodnevnom dijelu. Slušali su je dvojica sabornika, premijer i ja sam skoro zaspal na galeriji. Šteta vremena, a od ostavljenih šteta ništa, nije se izjasnila kako riješiti 18 miljuna kuna od Jadraplova. To svoje bivše premijersko zadovoljstvo /znanje/ će prepustiti premijeru.
    Na kraju rezime, i ja bi rekao odlazite a ko će doći. Nema ih, odnosno ne mogu doći oni koji znaju. Moja predviđanja su se potvrdila, samo se očekuje, spas od pristupnih fondovi. Mnogi će se iznenaditi i ja se molim da to uspije, jer to nam je sad jedini izlaz iz krize. Ostalo je sve u mirovanju, čak i turizam. Moja prognoza je suprotna od Vlade i ministra. Puno sam se raspisao a još toliko toga nisam ni spomenuo.

   Posebno bi zahvalio svima koji su nas do sada spremno, usrdno i važno vodili, doveli državu u bankrot i monitoring. Znam, reči će da to nije istina, da se mogu unuci i praunuci zaduživati a nadzor, nije to ništa. Zaustavite Reuters, SH.

P.T.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 26 SEPTEMBER 2013 04:48 )