Umjesto da se drži svoje profesiju, moj vjetropirasti brat petlja se u nešto o čemu ima samo površno, ljepše rečeno, neznanje. Nije mi jasan taj mentalni sklop, da je tako zanimljiva ekonomija ili još gore gurati se u politiku. I onda sa pozicije politike tumače ekonomistima/pravim/ ekonomiju. Posebno je sad napasan, nema posla i sad se on meni bacio u literaturu. Smijulji se na igrokaz igara oko štrajka/skoro 2 mjeseca/ a na račun uplaćenih doprinosa za zdrastvo.
  Možda nam sada vraćaju milo za drago. Mi sa Kenedijevog trga uzeli smo si slobodu i odlazili na predavanje na Šalatu, mislili smo da imaju zgodnije kolegice. Bilo je zanimljivo, poslije predavanja.
Jednostavno držim neprimjerenim da on meni secira gospodarstvo, ma kakvo da je bilo a ja se ne usudim uzeti njegov skalpel i rezati ljude, pa čak kad bi nedajbože samo držao skalpel u ruci a netko bi na njega par puta skočio.
   Kako sam bolji od braće, neka mu bude, članak mu je dobar, samo nerazumljivo piše i sa greškom. Stalno njemu a posebno djeci govorim: pitaj, pitaj, tko pita taj ne skita. Nije poentirao do kraja sa kontrolingom u svijetlu zadnjih afera.
 Prvo dobro je uočio da su neki povezani, nije proširio povezanost. Drugo obrazac 14 više ne postoji, ima obrazac ali je sad sa IBAN-om pa se u spomenutim aferama može vidjeti devizna plaćanja.
Treće treba razraditi povezanost, kao po modelu zupčanika, da ne bude samo semantika. Tako sam najlakše objašnjavao model pljačke kad sam radio u GK Međimurju. Kao u svakom mjenjaću, u autu da bi se vozili moraju zupčanici idealno biti uklopljivi, strojari to zovu korak zupčanika. Dakle zupčanici sa istim korakom, bez obzira na promjer idelno se uklapaju. Tako je bilo u Fimi Medija ali i kod HAC-a.
   Ručica mjenjača/mehaničkog/ uklopi samo jedan zupčanik  u  željeni prijenos, dakle zupčanik/ jedinični/ od prve brzine do šeste. Ima i poluautomatik i automatik mjenjač. Tu je psihologija krađe malo drugačija i inteligentnija. Dozvoliti ću si da i ja malo uđem u tematiku medicine. Psihologija mehaničkog mjenjača je primitivnija ali najefikasnija. U strojarstvu-mehanici još uvijek ima prednost. Vraćam se na primitivnost, zašto, jer sam u spomenutoj firmi bez moje bilo kakve intervencije ili lobiranjem postavljen za predsjednika Radničke kontrole. Bez eufemizma samoupravne neće moći. Tako je to bilo u socijalizmu. A zašto baš ja,eh, malo lude glave a još više znanja. Takvu brigu sam si nakopal naglavu kad su nam htjeli uzeti dohodak/ danas bi to bilo nešto kao dobit a nije isto/ a time i osobne dohotke, danas se kaže-plaće. Na jednom vatrenom zboru radnika i puno kreševa, politikanti i podrepaši htjeli su prevariti cijeli OOUR, da bi direktor i njegove desne ruke pravili se eventualni. Radnici su negodovali ali vajde nije bilo. Za kraj je išlo pitanje, da li ima ko još nešto dodati jer su nam uzeli što su htjeli. I onda se javio doslovce Petrica, da baš nije sve tako i u kratkoj elaboraciji iz tvorničkog biltena crpio dokaze. U kojem su bile navedeni siromašni podaci bilanci ali za mene dovoljni da rastrubim koncepciju politikanata. U dvorani tajac, predsjednički stol zaleđen kao da su na Antartici, a onda je puhnula Senjska bura, i odpuhala mene na poziciju sa koje sam s visine gledao i na direktora. Po meni, najvažnije u raspravi, bila je konstatacija, da je najgluplje krasti preko papira.
To je i slučaju Fimi, HGK, HAC-a i svih naših afera. Papiri su problem, zašto, ostaje trag. Zupčanik koji je uklopio za sada u dvije brzine je Sapunar, sličan prijenos u Fimi i u HAC-u. Kakva je bila povezanost sa HGK, treba biti u pametnoj i logičnoj istrazi.
Transmisiju zupčanika bi postavio, ovako. Veliki zupčanik sa unutarnjim ozubljenjem/država/ .Malo pojašnjenje, ima zupčanika koji imaju zubce po vanjskom obodu a ima ih koji imaju zupce unutarnje ozubljenjem. Mogao sam našu zbiljnost i drugačije projektirati mjenjač ali ovako će biti malo uljepšano pa se možemo kod tih afera za svoj račun, plakati ili smijati. Teorija javnih finacija za svoj račun misli na uplaćene poreze i doprinosa. Ako želimo gledati predstavu moramu ju i platiti.
   U veliki zupčanik dolazi manji sa vanjskim ozubljenjem / javna poduzeća/, pazi se na korak. Okreću se na svojim osovinama ali različitim brzinama/novčanim masama/ U taj sustav u pravi trenutak uleće leteći zupčanik/Sapunar koji je bio u Fimi a pojavio se i u HAC-u/ uključuje se po potrebi kad su potrebiti u potrebi koristi se ručica/za sada su nepoznati/. Kad se taj leteći uključi u sustav, izvrti se i napravi propuh u državnoj blagajnu isključi se i ode na zubnu letvu,/ izvrsno organizirana ekipa/remorkeri i ostali/. Kad se novac odvrti, prelazi, nakon malo pipanja  u sigurno pravocrtno kretanje, kanaliziran prema diferencijalnim zupčanicima, gdje se disperzira u svim mogućim smjerovima. Diferencijalni su čudni zupčanici, dobivaju isti okretni moment preko osovine a okreću se različitim brzinama. Gospoda koja su umrežena, ne dobivaju svi isti okretni državni novac tj. novac poreznih obveznika.
   Mala digresija, diferencijalni zupčanici nemaju nikakve veze sa Denikenom, to još nije objasnio. Nekim čudom kod istraživanja na lokacijama starih Helena u jednoj drvenoj kutiji pronađeni su brončani, spomenuti zupčanici. Za što su ih koristili nije poznato, kad im je tehnološki doseg bio drveni kotač. A možda se neki mudrac dosjetio da ih izumi za nekog svog potomka lakoprstića.
  I sve to lijepo funkcionira dok u toj transmisiji ne pukne neki zubac, onda se zove USKOK da pokuša popraviti raštimani sustav a sud odredi od guljenja krumpira, čuvanja zatvorskih biblioteka ili uređenja kamenoloma na nekom otoku, opet na račun neozbiljnih poreznih obveznika.
Poluautomatik, prastari iz Wartburga, jednostavno je objašnjenje. Da bi opravdali hohštapleraj u HGK  izdali su priopčenje kako su puno radili, organizirali kojekakve evente,odlasci u inozemstvo, domaće scene oduševili sa zlatnim kunama, zlatnim kumama i zlatnim terencima. Kad mi nemamo autoceste a još ih manje u inozemstvu. Sve su izvrsno obavili ali onaj moj famozni šraf/čep/ za karter nisu uspjeli promovirati kao hrvatski proizvod a kamoli prodati. Prodali su kupujmo Hrvatsko. To bi bilo to. Glupo je krasti preko papira, a prodaju nam se kao super meni, super talentirani, super poslovno sposobni i super inteligenti. Nažalost papir nema ništa od tih sposobnosti.
   Za automatik ne bi ništ napisal, jer bi tu bil na skliskom terenu.
T.P.    

Zadnja izmjena ( Srijeda, 06 NOVEMBER 2013 05:46 )