Svaki puta kad se latim mača-pisanja, govorim sam sebi. Budi pri sebi i napiši nešto kratko. I ne uspjevam. Treba mi oduzeti olovku.
O bankama sam sve već napisal i prijedloge nadodaval. ozbiljne a i one radikalne. Bankarstvu jedino kod nas cvatu ruže. Kritika trenutne situacije, badava sad NBH odpušta lovicu, kad banke imaju 7,5 miljardi kuna sa kojima neznaju kud će, prepune su loših pasmana. Nemamo jaku svoju banku i onda trošimo tuđu akumulaciju, a banke odnose i ono malo suptance preostale, sav živi rad a skoro će odnijeti i minuli. Od one propale države, koja je udarena temeljno u Jajcu. Mogli smo ju malo i proslaviti kak je napisal povjesničar T. Jakovina. I to u inat one koja je utemeljena 01.12. Ipak neke koristi sa ovog prostora Balkana, svjetski smo rekorderi po osnivanju država. Dobro da smo ušli u EU jer bi kao doba srednjeg vijeka svaki grad bio država. I sad bi moja munjara o povijesti, e nećeš.
   Idemo u investicije. Kak sam rekel, 9-ti mjesec, biće tsunami. Prošla dva puta 9 mjeseca a djeteta nema. Loša roba, sjeme ništa. Dobro onda javna poduzeća, pa državna, primjer, Elektra digla cijene jer treba provesti strukturne reforme, pa dok su zaposlili šegrte iz svoje partije, uletjeli smo u 2013 i sad odjednom smo uz bok svjetskim dilerima struje. Pače i spušta se cijena. Je, ali sad su nešto krivi privatnici, ne žele raditi, ne žele zapošljavati. Čudno ni inozemni investitori ne žele raditi. Ima ih koji žele ali ti love u mutnom. Pošalju pismo namjere pa ako upali dobro ako ne ne. Zadnji slučaj, Dalmacija vina, nemože se naći kupac. Sve što ćemo prodavati, možemo se nadati dobiti od realne vrijednosti 20 do 50%.
   Pa što je tim investitorima, neznam, možda ih muči profit. Ko će investirati ako ti je profitna stopa manja od kamatne. Vezano za početak. Dodam još inflaciju, izgleda da trebaš biti udaren mokrom krpom. Nisam još upoznal investitora koji svjesno u početku investicije ide u propast. Strani također radi kalkulaciju, a na vidiku gubitak. Skupa država, kojekakvi nameti, naša genijalnost sa parafiskalnim nametima. I još jedno pravilo ili zakonitost, investitor dolazi da zaradi. Naši političari pričaju o investitorima kao sa su to Djedovi Božičnjaci, Mrazevi ili sv Nikole. Baš. Kad nas vide grogirane, teturamo, zar ne, jedva se držimo na nogama i dolaze da uzmu što više. Kapitalizam je predator. uzeće kroz tri četiri godine i tutanj. Ništa nije izgubio, sretan je da je zadržao svoje bogastvo. Pa ni megabogatima nije lako, i oni gube jer nema veće materijalne proizvodnje od štampanja raznih derivata za plaćanje. U ring ulaze samo brzi i spretni. A ako se pomire s našim spretnostima, čeka ih u zasjedi naš pravni sustav i pravna država.
   Evo primjer. Poznati slučaj Maestro, 40 000 EUR-a za kavu. Zvonile talambase, novine televizija.... i odzvonile. Sad kad je presuda konačna, tajac. Ni glasa, svi junaci nikom ponikoše. Ostao presuđen samo kavopija. A ostali, uništili im živote, karijere, priskrbili im boleštine i kak je red, sad je red da država plati svoju packariju, to jest porezni obveznici ali ne oni koji su ih optužili, lažno njih, nisam siguran, desetoro. Da smo pravna država svi koji su sudjelovali u toj blamaži regresno naplatiti od policajaca, tužitelja ili suca. Nebi više samo pakirali nego bi i mislili.
   Da i sad bi neko trebao doći u ovaj nered od katastra, gruntovnice i pravne sigurnosti da investira. Kako je rekao moj kolega po radnom mjestu da se vani uopće o tome ne priča. I te kako, pa nisu investitori, korektni, našli na cesti novac i da ga onda galantno skuckaju kod nas. Dokaz, pa vidi se po investicijama.
Puno zvanih malo odazvanih.
    Za kraj sam ostavio još jednom pravnu državu. Iskreno bih volio da se to nije dogodilo a ni čulo, jer će odjeknuti u EU. Na javki će mi biti moj šogor Till, direkte iz Aachena.. I onda se nadajte da će investitori polomiti ruke i noge da budu prvi od najprvijih u nas.
 Mjesto događaja, Županijski sud Zgb 04.12.13.Svjedoći " kud Ivo tud i ja ". Fabula, Planinska. Da je kojim slučajem to nedajbože film, mislim da bi oboje bez problema u drugom mjesecu 2014 odnesli Oskara AA for Best Actor and Actress. Krucijalna izjava: ja sam ugovor potpisala. Sigurnim glasom i sigurno. Dalje nema potrebe dramatizirati.
    Ne bi bilo loše postaviti pitanje u čemu je razlika političara i recimo poduzetnika.
Kada, koji odgovara. Poduzetnik, ako je vlasnik firme, političar nije pa ne odgovara, ako je član uprave/direktor/, političar nije, poduzetnik ako je odgovorna osoba. E tu sad dolazimo do kafkajanstva, političar uzima najodgovornije plaću, donosi odluke a ne odgovara. Poduzetnik kad potpiše, bolje da je žuti mačak, jer odgovara za potpisano ali i za ono što nije potpisao. Odgovara bez obzira ako nije upoznat sa nekim propisom, to ga ne ekskulpira od krivnje i odgovornosti. Ivek je lukavo ugovor prepustio na potpis svojoj desnoj ruci. Prosječno ozbiljan poduzetnik bi ipak provjerio da li zgrada uopće postoji, kakva je cijena. I da li takva akvizicija potrebna i niz drugih detalja. E ali kad se radi o državnom poslu onda to nije bitno, važno da se na bijeli papir nažvrlja potpis. Ivek će izgleda biti jedini krivac. Pitam se kak će to završiti u krajnoj konzekvenci, da nebude kao i Maestro.
   A od kuda ta neodgovornost. Puno bolesnih ambicija a kompetetnost osrednja ili nikakva. Negativna selekcija zauzme krucijalne pozicije i ode sve k vragu. Zavođenje počinje lijepim obećanjima i snalažljivošću kad krene po zlu, uvijek je netko drugi kriv. Pa do banalnog objašnjenja da je i kod drugih loše. Primjera koliko ti srce želi.
    I nije to umotvorina sadašnjice. Od svih životinja čovjek jedino ima privilegiju da barata riječima, obečanjima, demagogijom, oportuno. Je li bila dobra namjera,nečija, da prije 50 000 doda homonidu drugi mozak. Koliko težinu ima riječ, povijesna između Kira i Kreza. Ukratko Krezu nije bilo dovoljno materijalno bogastvo nego je želio i bogastvo slave. Loša procjena, loši savjetnici, izgubio rat, dao svijetu poruku, što bi bilo da su Jonjani pobijedili i završio na lomači. Spasila ga je riječ. Kir sjedi na prijestolju a Krez se već dobrano peče. Vidi Kir da ovaj nešto govori, naredi da razgrnu vatru i da mu ga dovedu. Slušaj, nisi vikao, ni molio za milost a vidim da si nešto govorio. Da kaže Krez ponavljao sam riječi Solona, da čovjek ne može tvrditi kad je bio sretan u životu do trenutka prije smrti. Kir ga poštedi i do kraja života bio mu savjetnik. Ako se uzmu primjeri iz bliske povijesti, od Uljanova, obečao seljacima zemlju koju nisu nikad imali, pa uzeo njima dao radnicima, upao u klopku "škare cijena" izveo NEP a usput likvidirao par miljuna. Nasljedio ga "željezni", nije trpio ni dohodak ni profit ali miljuni su nestali netragom, ostali gulagi. Ali oba su bili konstantno u "pravu". Nemoguće da su u čemu griješili. Preskočimo neke godine ali tehniku vladanja prenio na Balkan, bravar, nastavili šoštari itd. Na vlasti ali nikad da ni u ludilu pogriješe. Isto se nastavilo i poslije 1991. A da li ima ipak u nas odgovornosti. Ima. Birači će nas kazniti, kažu. Sjajno. Doveli su nas u ovu situaciju a kazna im je da više nemaju nezaslužene velike plaće, i ostale privilegije kao da su od Boga dani. Izgube izbore, ali se opet jave u sljedećem mandatu, kazna im je jedino kad izgube izbore.
T

Zadnja izmjena ( Srijeda, 11 DECEMBER 2013 18:19 )