Ništa to nije strašno, mnogi su to puno puta čuli, ja jako rijetko. I to obično nepravedno. Eh a to svi kažu.
 Jednog neodređenog dana stanem je pred špigel i postavim si pitijsko pitanje ko sam ja. Dogurao sam do treće godine FOI-a, shvatim da je puno uloženo vremena i truda, a znanje? Skupim ja krpice vratim se u drugu godinu diplomiram na Višoj i pravac u JNA. Odradim dug domovini, promjenim par firmi, poradim oko obitelji, napravim stan i bacim se u nauku. Kenedijev trg. Nisam uspio nostrificirati diplomu i to na istom veleučilištu. Priznali mi jednu godinu i dodali diferenciju od 5 kolegija. Svejedno sam bio prvi student 87/88 koji je prvi očistio treću godinu i položio dva kolegija iz diferencije. Najčešće sam polagao ispite u predroku, profesori su posebno cijenili studente koji su imali tu hrabrost i znanje. Planski sam odlazio na određena predavanja a kolegije koje sam imao u malom prstu išao sam odmah na ispit. Usput sam trebao raditi 24sata tjedno u GKMeđimurju.Klizno radno vrijeme, prilagodio predavanjima.
   Kolega dođite mi još jednom rekao mi je prof. Mato Grgić za Političku ekonomiju II, niste mi dolazili na predavanje. Uhvatim se ja lijepe riječi. Objasnim mu da sam ja dotepenec sa FOI-a Vžd ali da znam dobro političku ekonomiju kapitalizma i socijalizma. Dobro da vidimo, nismo ništa vidjeli jer je profesor bio nezadovoljan. Dao mi je svoju knjigu i odredio poglavlja koja moram utvrditi i da mu se javim za 15 dana. Uzeo sam knjigu i obećao da ću se potruditi. Knjigu nisam ni pogledao a drugi put sam na veliko zadovoljstvo položio bez problema.
  Drugi slučaj, kolega vidimo se, bilo je kod prof Sharme, indijac. Bio je prodekan i mislim da je imao kćer od nekog poznatog. Kolegij Ekonomika međunarodne razmjene. Isto bez predavanja, ali po slobodnoj mojoj procjeni oko 90% znanja, nisam bio padobranac koji je lovio u mutnom. Događalo se da se izvuku pitanja koje baš znaš. Ulazim mu u kabinet a ono toliko negativne energije i animoziteta, gustog da se mogle rezati nožem. Razlog ni danas neznam, predavanja ili moja sigurnost. Ima ljudi koji vole da se pred njima puzi. Odmah sam znao da ćemo se vidjeti još jednom. Jasno da se i kod mene javila reakcija. U najkraćej dopustivom roku opet se ja vratim. Vidimo se. Treći puta. U životu mi je to bilo isto tri puta. Prvi, zadnji i nikad više. Sad sam imao znanja u nogama 101 %. Na dan ispita dolazim, uvijek sat-dva ranije. Obilazim bojno polje. Hodnik gdje mi je profesor, bacim pogled na njegova vrata i probam proći mentalno kroz njih. Odem u parkić na duhovnu pripremu i vraćam se na ispit pred zakazani termin. Kad profa nabije na vrata obavijest da se ispit odgađa, a ja uzeo slobodan dan u firmi. Virus bjesnoće javio mi se u krvi, pokucam na vrata njegove tajnice/ prodekan/ i otvoreno bez zadrške nazovem trenutnu situacija nedgovornom i indoletnošću. Tajnica me smirila i rekla da je profesor tu /nešto je privatno obavljao u gradu/ i da dođem za sat vremena. U zakazano vrijeme, sad već dobrano nadrndan i svadljiv pokucam kod tajnice. Objasni mi da će me ispitati prof. Škreb. Odem kod njega. Imao je već pripremljena pitanja, ne ona na izvlačenje nego ih je Sharma sam osmislio. Vidim da je onaj animozitet prelio i na Škeba. No koreknost je bila na visini i već prvo pitanje tj odgovor promjenio je ozračje. Na dva ostala pitanja besprekorni odgovori. Škreb mi je postavljao dodatna pitanja. Na kraju me zamolio da pričekam Sharmu, koji će mi upisati ocjenu u index. Mala digresija, poslije moje prezentacije prof. Škreb je otišao u NBH za guvernera. U međuvremenu sam otišao do Maksimirske u Zgb banku promjeniti 10 čekova u cash i isto toliko u Privrednu. To je tada bio hit, jer čekovi su putovali na naplatu po mjesec dana. A kad smo išli na godišnji, platio sam gorivo u Kninu, 6 mjeseci a žena digla cash na Lastovu ravno godinu dana. Koje su to bile godine.
   I tako ja oplemenjen gotovinom, pjevajući na vrata tajnice. Kad ono šamar od Sharme, taj dan 06.04.88, pamtiću da kraja života. Izlazi tajnica na hodnik, potiho zatvara vrata/do Sharminih/, unosi mi se u lice i šapčući mi govori da me je prof. Škreb nahvalio i dao četvorku. Nije mogla odoljeti, govoreći da je zanima koliko mi je Sharma upisao. Otvara index i nevjericom gleda kao i ja, dvojka. Ostala je bez riječi, čak i utjehe a u meni zakuhalo, htio sam upasti u kabinet uhvatiti ga za vrat i dobro protresti, Tada sam imao 92 kile  a taj jadnik oko 60. Kućni odgoj je prevladao, dugo sam se tajnicom gledao bez riječi, uspio sam se joj zahvaliti i podvinuta repa otići doma. Bilo je razloga, još me je čekala četvrta godina a i 14. 03. sam izveo cirkus koji se dugo prepričao u novim generacijama kako je jedan kod Prof. Polovine slomio stolac. I tu je bilo kolega dođite mi opet, na te riječi skočio sam na noge udario stolcom o pod i pukla jedna noga. A riječi koje sam izgovorio, i danas vjerujem da nisu bile moje, profesore vrata su iza mene a prozor je iza vas. Bila je to reakcija na polusatno izlaganje. Troje studenata koji su bili desno od mene,smrzli su se a Polovina mrtav hladan. Kolega zašto se uzbuđujete,progovori Polovina zagrobnim glasom, prolista index, napiše dvojku i sretno. Kad sam izašao kao u snu, okružili me klinci, tapšaju me jer sam taj dan bio prvi koji prošao. Poznato je bilo da se dolazilo i po dvadesetak puta da se kolegij, Suvremene ekonomske teorije položi.
    E, ovo je bio uvod u temu. Proračunu se još nije osušila boja sa šapirografiranih kopija, čekirala se skijanja, pa kad se vratimo isplanirati ćemo ljetovanje kak je bilo prošlih dvije godine. Malo morgen, EK kaže kolega pali ste. Ništa. Piši zadaću ponovo. I zadali okvire. Sada netrebamo Vladu, imaćemo tehničku. Oštri rok u tri godine. Srediti državne financije, ha ha. Inače se to zove rebalans. Dolaze nam na naplatu svi naši marifertluci, privatizacija, strukturne reforme bez reformi, zadnja provedena 2002- mirovinska. Od tada ništa. 2008 kriza a neki se bavili samim sobom i gramzljivošću. Štelanje poslova sa državom. NBH, mantranje HDZ-a o dva kvartala. Pa dajte meni 34 miljardi kuna i dve godine ćemo živjeti ko bubrezi u loju i potonućemo još dublje. Kadroviranje negativne selekcije, podobni ne stručni. Otići na mjesec dana godišnjeg Vlada, dva mjeseca Sabor a u državi nered.
  A zašto smo dobili oštri rok/3 godine/ drugi su imali 6, drugi prilagodba BDP za 0,5% a nama oko 0,9%.godišnje. Biće vatreno. Htjeli ste EU, evo vam je, sve ste potpisali što su zahtjevali. I još se hvale pristupom. Možda je u činjenici da nam pokažu da nemamo prave ljude na pravom mjestu. Ima jedan podatak za prošlu godinu. Neto zarada naših tajkuna je 34,8 miljardi, znači ima se. Nije to neki novac ali na naš BDP to je ogromna suma. Kad nezaposlenost eksponencijalni raste, a novo stvorene vrijednosti nema, odkud tolika zarada.?
  A kako će izgledati novi proračun, veoma jednostavno. Prihodovnu stranu netreba dirati, možda ju čak i umanjiti. Predviđene privatne investicije od 52 miljardi kuna, pusti sanak.  A potrošnu, e tu bi se trebao vratiti par godina unatrag i faliti se esejima koje sam napisao. Biće otužnog rezanja. Savjet, kolega dođite mi opet.
T

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 12 DECEMBER 2013 18:59 )