Ode moj brat, ne putem entropije. Lakšim putem, nego težim. Trbuhom za kruhom, u bolji dio EU. Oduvijek je tak bilo da sa ove škrte zemlje odlazilo za boljom budućnošću. I naša demokratska zemlja, postala je škrta. Jedni su sve prigrabili a ostali, nek pune proračun i snalaze se kak znaju. I tako mene zapala dužnost da odmenim brata u našim izvrsnim društveno, socijalnim, može i političkim relacijama.  
      Ispraćao sam brata sa prozora, u zraku je ostao spaljen miris dizela. Ode a meni je dao suglasnost da dovršim slučaj pomoćnik.
Isto ko u nekim prethodnim slučajevima, nađe se neki lik koji pošteno odrađuje svoj posao. Tako se i u HBOR-u našao analitičar koji je ismijao zahtjev za kredit. Koji nije odgovarao kako se "društvo" involvirano hvali da se krediti dodjeljuju po propisu i pravilima. Konstatacija bi bila najkraća, Firma koja traži kredit je nelikvidna i nesolvetna. Ukratko firma je fuč jer je poslovanje nisko rentabilno. Navodno, tako prenose novinari da su stavke u bilanci upitne.
   Kredit je odobren. Ko je sve znao, kao i za onu provjeru koja se čeka ne više tri nego četiri godine.
   Mogu i ja malo pogledati bilancu dotične firme, da brat bude ponosan na mene. Ako on može učiti za kirurga onda mogu ja malo zagrepsti u ekonomiju. Bilanca katastrofa, dovoljno je staviti u odnos kratkoročne obveze i pasivu. Za dobivanje kredita trebali bi dotičnoj firmi bilancu ozdraviti skoro za 300 %.
Stoga po bankarskim pravilima  nije bila kandidat za kredit a po propisima je bila diskvalificirana jer se nije poštivali pozitivna načela po kojima se može dodijeliti kredit. Moraju se izvršavati obveze, plaćati porezi, plaće i ne biti gubitaš i još mali milijun zakučastih propisa.
  Nakon svih saznanja i muljaža, mudruju se da li je bilo sukoba interesa. Dovoljno je čuti oporbu koja je mlako i više reda radi nešto istrtljala. Jer i oni imaju slične slučajeve. Mislim da se je steklo vrijeme da imamo strogu granicu. Ili politika ili biznis. Dakle netko treba napisati novi zakon, prijedlog bi trebali prihvatiti u Saboru. A bolje bi bilo da su ga građani sami donijeli umjesto zakona o braku. Zakon o braku nas je nepovratno koštao 40 milijuna a ovaj bi nam donosio prihod u proračun, jer bi krediti završavali na pravim adresama a ne pri podobnima.
   A što znači sukob interesa, već je pisano na stranici. Da ponovimo zadaću. Košarkaš Jordan, uzeo šesti prsten i rekao zbogom Chicagu. Ali Kukoč ga nagovori da igraju golf. Poslije pola sata igre kod šeste rupe, Jordan baci palicu Michigen lake i kupi Wizadrse. Kad je vidio kako mu klub igra, uzme stare tenisice i zaigra ponovo košarku. Prethodno je prodao klub. A zašto. U sustavu velikih brojeva može se dogoditi da u jednoj utakmici ima Jordan loš dan, loš dan ima cijela ekipa, a protivnička, teški luzeri pobjednički dan. Sumnja bi bila prevelika. A poznato je da košarka ogroman biznis i da se ne dogodi slučaj jednog našeg nogometnog kluba koji po utakmici ima sto gledaoca a kao igra u EU.
   U govorkanja ko tu kome sapuna dasku od ministara ili možda nedajbože da je to rješavanje nekih radnih mjesta u HBOR-u, ne bi se štel mješati.
Ali bih imao molbu. Poštovanu Mirelu Holy bih zamolio da vrati letvu, ako ju je srušila to ne znači da ju može odnesti doma. Neka ju vrati, došlo je vrijeme da se ponovo instalira.
Petrica Letvica