Pravna anarhija, pred stečajne nagodbe.
Zašto nam premijer silno želi objasniti da su te nagodbe dobre, samo da ne teče med i mlijeko. Pa zato jer je on uvjeren u to. K tome je pravnik i magistar komparativnog prava, po toj logici može samo uspoređivati ali ne i raspoređivati. Naime nikad nije bio poduzetnik i ne može iskustveno djelovati a kamoli razmišljati. Zakoni se razni donose, donose ih političari za rješavanje nekih teškoća u gospodarstvu, konkretno i onda ih pet puta prepravljaju. Konkretno predstečajne nagodbe.
    A da sveznajuća gospoda, jedni drugi, treći.... ne bi bili osupnuti svojim izvanrednim pronalaskom, moram ih razočarati i ražalostiti. Poduzetnici su sami i prije tih nagodbi, to isto radili da izbjegnu potkupljive stečajne direktore i nesposobne stečajne suce, da nešto ne napišem i gore, jer imam previše dokaza na svojoj koži. A što smo to mi poduzetnici revolucionalno radili. Iako smo/neki, time mislim posebno na sebe/ uredno plaćali poreze država, nije nas zaštitila, pa se moraš sam štititi na svoju štetu. Jednostavno oprostiš vjerovniku kamate, zakonske na koje imaš pravo. Čak i glavnicu da ipak nešto izvučeš. ponekad sam bio sretan da sam povratio iznos za sirovinu, na izvršen rad zaboraviš a davanja državi nadoknadiš sa realizirane dobiti od nekog drugog posla.
   Eto to ova ekipa ne zna a ni bogami oporba, osim mlatiti praznu slamu i biti sigurna da spašavaju Hrvatsku. Spašava ju da se prvo dogovaraju o podjeli vlasti sa sloganom kamioni i bicikli. U svijetu su na raketama i avionima a mi na kamionima. A malo strategije i nekakav plan, recimo neka petoljetka. Toga nema a bićemo sretni ako će biti za romobil.
     Istina je da u EU 15 država, ima nagodbe, ali se zna koji su kriteriji a ne "štela" kao kod nas. Onda je to porezno rasterećenje, a ne pred stečajna blasfemija.
      Zašto država za svojim 13,5% nije upisala u vlasništvo, pa ako pravni subjekt propadne može se lako otpisati dug a ne ga otpisivati unaprijed. I štelati nekom dioničaru vlasništvo. A da sveznajuči možda počnu misliti da narušavaju tržišnu utakmicu, jedni uredni porezni obveznici a drugima se oprašta. Pa kontokorektni još jednom plate ceh dok  snalažljivi pojedinci trljaju ruke i pasionirano skupljaju imovinu.
Kakva je to glupost da dužnik diktira stečaj i svoja potraživanja od samog sebe i onda bi sudac Trgovačkog suda trebao amenovati.
  Ovih dana je poćelo suđenje za, oćeš devize, naftu, srebro ili zlato, možda novčane derivate, Forex. Eh, friška figa. Piramida Ponzijeva. Bojim se da ima još piramida.
  Red, rad, rast. Motivirajuća tematska konvencijska sesija. Ne bih htio biti zločest ali neke sam govorancije već čuo. Kao u snu ali dobro ih se sjećam kad sam bio mali, a morao sam s mamom odlaziti na AFŽ. Nije me imala kome ostaviti pa sam vodio intezivan društveno polički život. Sokrat bi rekao političar od rođenja a da nisam političar.
Reda smo se nauživali za pučku kuhinju, 20 % živi ispod granice siromaštva. Rad, ima previše rada, ali tamo gdje ga netreba, možda da od prevelikog posla nađu koju sekundu da sprijeće gubitak kuće ili stana za par tisuća kuna.
    Rast je nerast.
Zanima me da li će danas u NU 2, sudac Kolakušić uz asistenciju Stankovića razmotriti sa svih strana piramidu. Ili će biti oprosti nam duge naše kao što mi opraštamo dužnicima našim.
T.

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 23 FEBRUARY 2014 10:51 )