Nitko zadovoljan presudom, ni oni koji će biti iza lokota, ni oni koji su tužili. Nisam ni ja. Ako tko vjeruje, iskreno mi žao tih ljudi, što im je to trebalo. Siguran sam da su svjesni da im je to bila pogrešno životna odluka. Zov novčane sirene bio im je neodoljiv a i moć položaja u društvu kad se rade svinjarije a nitko im nije mogao ništa..Prekrasno je kad se zaradi prvi milijun /mantra naših novopečenih snobova/, ako je sve legalno.
   Brat je pripremio članak divlji kapitalizam ali sam ga zamolio da pričeka da padne prva odluka.
Da budem korektno nepristran, nisam zadovoljan visinom kazne za austrijskog tajkuna sa tri kompanije, premala je. Isto je tako vrijedi za uvaženog varaždinca. Dok je carinik bio glavni financ-logističar, taj je bio glavni informatičar bez kompjutora. Budući je danas u svijetu informacija najskuplja roba, trebalo je to primjerenije nagraditi. Čudno da tu nije bilo i još nekih logističari. Po meni carinik i ostale gospođe djelovale su mi iskreno pokajane osobe. Njima bi zaželio manje kazne.
Argumenti, austrijskog tajkuna  da nema dokaza za presude. I da su 60 svjedoka potvrdili da nema dokaza. Na tom istom tragu dokaza i ja bih bio, pa on ništa nema, sve je to u tuđim rukama, kolokvijalno rečeno. Kaže da je sve pošteno zaradio. Je, i sve pošteno podjelio i onda logično nema ništa. Držao se dogme, kad nemaš ništa onda najviše imaš.
  Presuda je izvrsno obrazložena, posebno logično posrednim dokazima, ali po meni fale glavni dokazi. Kako je gospodin tajkun tvrdio da je to sve zaradio sa tri kompanije iz Austrije, trebali su ga zamoliti da to potvrdi papirnato. Završni računi i porez plaćen Austriji. Po bruto dobiti,ako neželiš reinvestirati, porez se u Austriji plaća 60% pa onda nosi zarađeno. Ako bi rekao da nema papire, zbog proteka vremena, mogli smo zamoliti Austriju, jer to je ozbiljna i pedantna država pa bi nam rado ustupili te dokumente. Kako su sve tri kompanije ugašene, pare na sunce tj papire.
   Mora se odati posebno priznanje na obrani u nefinancijskim materijalnim dobrima. Uređujući prostoriju gdje je čuvao Brioni odijela i slike, dao ih je na čuvanje mesaru. Čudno, ako nije bilo mjesta u kući sa tri stana, mogao je privremeno smjestiti u četvrti /prizemlje/. Na koji su po Zakonu o povratu oduzete imovine imali pravo dva Hrvata emigranta iz Njemačke. Međutim država Hrvatska je imala veoma savjesnu Komisiju koja je utvrdila da ne bi bilo uputno vratiti tu prostoriju jer je vlažna i ne odgovara uvjetima stanovanja. Ti Hrvati su dobili rješenje da se mogu za povratom imovine slikati jer se Komisija posebno brinula za zdravlje te gospode. A kako je ta prostorija, puna vlage, gljiva i mahovine odjednom postala primjerena za stanovanje. Jednostavno, sat vremena rada radnika sa Hilti bušilicom. Izbušio rupe u temeljima kuće, ulio hidroizolaciju i preko noći je prostorija bila suha ko barut. Jednostavno ko Opera u Veroni. Navodno, tako su pisali u  novinama da je to sad teretana za gospođu. Gdje su sad odijela i slike ne znam, znam da su ih uzeli mesaru. Je i vratio je onaj auto koji je isto čuvao, po zahtjevu tajkuna ali u jednom drugom procesu u kojem tvrdi da su mu ga spakirali mesar i ministar koji je odgulio guleći krumpir. I u tom procesu su neke sitne pare bile u pipanju, kaže ništa kriv, jedini izgleda da će odnesti gaće na štapu- mesar.
Čudno je da se za cijelu aferu optužilo samo neke i još čudnije da se glavnog aktera razvlači od suca do suca. Na kraju svih tih procesa moći će se žaliti na kršenje ljudskih prava. Umjesto da je to bio jedan proces za sva kaznena djela. Ovako može ispasti da su neke optužnice bile klimave i samo trošenje sredstava. Tko će odgovarati ako će neke optužnice pasti na višim sudskim instancama. Optužnice su samo frcale ne vodeći se činjenicom da će završne presude biti iz prekogranične jurisdikcije. 
Petrica

Zadnja izmjena ( Subota, 15 MARCH 2014 14:30 )