Puno sam zahvalan bratu jer me uvalio u temu koju sam htio izbjeći. Diplomirani liječnik, neću mu zamjeriti. Kad se mora onda je sve lako.
Za naše gospodarske trenutne trenutke bilo bi dobro da znamo tko je stvarni premijer u sjeni i da se javlja u ozbiljnim temama. Kamo trebamo ići i kako, ako želimo da izađemo iz padajućeg pada, još uvijek. A ne da se javlja za kojekakve bezvezne teme i služiti se poskočicama i doskočicama. Isto bi trebali imati ministra financija u sjeni, koji nikako da izađe iz sjene glavne oporbe. Bilo je naznačeno da će to biti bivša ministrica, koja je kroz intervju u Jutarnjem 23.03.14. VELIKA ANALIZA GOSPODARSKOG PROGRAMA, ništa bitno nije rekla. Ali ja kao marljiv učenik čitam i nešto želim naučiti. Čitam, ali nešto mi sa padežima i zamjenicama ne štima, vraćam se na početak članka da vidim tko je autor intervjua. Lijepo se iznenadim, ministrica piše u trećem licu jednine. Dalje nisam čitao. Onda je nestala iz javnosti a sve ekonomske poteze Vlade i ocjene svjetskih institucija, komentira bivši ministar prije nje.
   Jedan zadatak sam riješio a drugi je poštovani akademik Baletić, isto intervju, tvrdi između ostalog o prijetnji, deflacije. I meni se čini, o tome sam pisao prije godinu dana. A i objavljeno je u veljači da su potrošačke cijene na godišnjoj razini pale za 0,6% što može biti prilično nezgodno. Bez da se vežem na MMF koji tvrdi da će biti pad BDP-a 0,6 %, meni neki izračuni pokazuju čak bliže dvojki. Točnije bilo bi minus 2. Naime po nekim sektorima, rekao bi su neki deflatorni a neki imaju naznake stagflacije. To bi značilo proizvodnja stagnira a raste inflacija. Veoma čudno. Uglavnom, trend je poznat, još uvijek tonemo.  
   Možda bi bilo dobro pošto nemamo premijera u sjeni /osim mene neozbiljnog i priučenog/ da prihvatimo gradonačelnika Hrvatske koji se nudi na sva usta. Ima i izvrsne reference. Kaže. Ja svaki dan griješim ali sam još uvijek najbolji. I ja se slažem. Zašto naša Lijepa naša ne bi imala gradonačelnika. Berlin po broju stanovnika je ravan Hrvatskoj, otkad su se spojili, istočni i zapadni. Dodamo im još dva becirka i eto 4 milijuna stanovnika. Administracija, gospodarstvo, financije, promet... sve lijepo štima. Kod nas isto 4 milijuna stanovnika,štima a ostalo ne.
Poslušajmo i savjet gradonačelnika Hrvatske. Ovo se vrti svaki dan na jednoj radio postaji, neću ju imenovati da joj ne pravim reklamu. Kaže. Znate kad se kupuje? Kad su drugi na koljenima. Nekaj naučite. E sad da li je tu mudrost pokupila i jedna županica ne znam. Ne bi ju branio ali znam da će optužnica po kupovini nekretnine pasti. Ili će biti sporna. Zašto?  Veoma jednostavno, jer Porezna ima neke tablice /ne slušaju što govori gradonačelnik Hrvatske/, pretpotopne ili bliže od Franca Jožefa. Dalmatinci ga zovu car Frane. Kad dođe građanin sa ugovorom da je nešto kupio oni mu odrežu po tim tablicama, što nema veze sa stvarni životom odnosno trenutne tržišne vrijednosti. Kažu nekretnina je u toj i toj zoni i to je ta cijena. Zdrav razum nalaže da možeš prodati samo ono što ti netko hoće kupiti. Ne kupuju se tablice. Nitko nije u perspektivi tablica vidio da to može biti i lukrativni posao. I tu je sad osnova za USKOK. Nažalost, mislim da će tablice biti jače. U ostale optužbe županice, nebi se mešal. 
    U povjerenju, na osnovu mog osobnog pisanja, namjera mi je da ugasim poduzeće, zdravo, bez dugova, bez stečajne nagodbe ali bi želio da na prodaji ne izgubim. Nije mi namjera ni primisao da nešto zaradim. Meni bi dobro došao stav USKOKA, zato sam ovih dana često gost Porezne. 
Vratio bi se gradonačelniku, pokušava ukrasti model zapošljavanja od Vlade. Nudi Vladi novac za model plaće od 1600,00 kuna. Ne samo Vladi nego i Varaždinu za medicinske sestre, pišu lokalne novine.
   Ako malo iskočim iz neozbiljnog pisanja, imao bi ozbiljno pitanje, za sve nas. Taj model zapošljavanja, puno je mladih zaposlio, zanima me koliko su ti mladi napravili onog mog šrafa. Za nešto više sofisticirano,točnije nešto što se smatra prljavim poslom, industrijskom proizvodnjom iliti iz ekonomije pitanje, dodana vrijednost. I tu bi bila ocjena minus 2.
Da ne dijelim ocjene, plus ili minus 0.
    Nedvojbeno da je taj mali novac nekome bio spas, nažalost to su sve neproduktivna radna mjesta. Prevedeno na jezik proračuna, samo su trošak a u blagajnu države neće se ništa sliti. Riješava se socijala. Stoga, bojim se da će novac iz EU fondova biti nedovoljan da ispegla naše bilance, proračune. Imamo problematičnu situaciju, pored naših rebalansa, imamo i diktirane rebalanse. Žalim za vremenom kad sam se šalio sa rebalansom.
T

Zadnja izmjena ( Subota, 12 APRIL 2014 05:09 )