Podnevni dnevnik, Veliki četvrtak. Vakula. Prognoza. La, la, la. To znate. A oni koji su gledali bili su u malom čudu, isto i ja.Vakula odlala i ide neka reklama. Čekam. Ništa. Poslije odužeg vremena eto opet Vakule, odrecitira prognozu. I ništa, nema objašnjenja ili bar tehnička greška. Pa kad je tako, nastavimo u slobodno duhovitom raspoloženju.
     RTL. Dnevnik. Intervju. Premijer. Na ozbiljno korektna pitanja. Izmotavanje. Je, država je po premijeru uređenija. A i neuređenija sa predstečajnim nagodbama, ne po svim kritičarima nego je to priznao i financ ministar. Sada kao najuređenija država sa najboljom Vladom i dalje uredno tonemo, ubrzano. Točka, nema više. Na pitanje o osobnoj odgovornosti. Ništa. Nema, Točka i nema više. To je jedan od razloga da tonemo. U pridodanom argumentu da se punti, na kraju broje, kaže premijer. Ako će ih imati tko brojati. Mantra da se u četiri godine dobilo vlast. To smo već čuli i osjetili od bivših.I da se u deset godina treba čistiti država.
     Čudno da pored toliko dokazanih ekonomista ja zadrto o ekonomskoj dogmi. Za naše prilike 3 mjeseca se upoznavaj sa situacijom u državi, dvije pol godine mukotrpno radiš i za tri mjeseca daj rezultate. Isto kao u poduzetnika. Da neki poduzetnik mrljavi dvije godine, može staviti ključ u bravu. Ekonomiste u Vladi ne bi više spominjao, pridodan im je sada kao ekspert na čelno mjesto nacionalnog vijeće za znanost. Moj profesor iz planske privrede.
     Ali prije toga. Petak, poligraf. Sudar dva giganta. Dva financ ministra. Trenutni, potvrđuje sve što je na ovoj stranici pisano. Sve što je do sada negirao sada potvrđuje. Bez, pridjeva, prisvojnih, posvojnih ili osvojnih. Nema više katastrofičara, pa gdje su mu se izgubili. Iznenađujuće priznanje, da znastvenici najavljuju deflaciju. Nemrem vjerovati. Zamalo da od veselja, ne da iskočim iz kože, nego iz jurećeg auta.
       Predložio bi da oni koji nemaju pojas za spašavanje da ga kupe, financ ministar počeo povlađivati kritičarima i katastrofičarima. Znači gotovo je gotovo. Ipak je to preteška zadaća. Diktati, semestralni ispiti, EU komisija i ostale veselice. Ponekad treba poslušati priučenog ekonomistu.
    Vraćam se ministrima, lijepo ide sve u polemičnom tonu. Rupa u proračunu. 17 miljardi kuna. Kredit, opet. Licitira se oko 1 miljarde  ?????. I sa ushitom ministar kaže da će kamatica biti oko 5%. Izvrsni rezultat, bolje rečeno ocjena, sasvim zadovoljavajuća, može i +5. Ocjena Vlade, nema više, građani im dali dvojku ili ja +O. Ne potumplana petica. Za uredno tonenje. A kada je to bilo kad sam predložio MMF. Kad smo još mogli pregovarati. Recimo kamata od 3%. Ni to nije sjajno kad se moraš zaduživati ali bi nam bilo trenutne kreditne obveze manje, barem sa osnova kamata. Kamatno terećenje bilo bi 50% manje. Mada i za kamatu uredno uzimamo kredite. I sve bi se strukturne mjere davno provele, koje sad provodimo po diktatu. Kad volimo biti poslušnici.
    I tako lagano polemično, dosadno. Kad se direktno u emisija javi jedan neozbiljan priučeni ekonomista. I onda rafalna kalašnjikov pitanja, jer zna da nema puno vremena.
    Počinje ovako:Dobar dan. Prije upita g.Liniću, g. Šuker nema stida jer popuje a on i njegov prethodnik Škegro su glavni krivci za financijski krah Hrvatske. / Šuker, mumlja "kesa sekvenca"/  A g. Linić nije rekao istinu za Benet i obmanuo me kad mi je obećao da će sankcionirati one naše iz Monte Karla. Linić plaća sve živo i neživo farmaceuskom lobiju, uzima poljoprivrednim proizvođačima. Zašto u NBH toliko troše, posebno na karticama. Zašto banke daju sumarni trošak a ne po imenu i prezimenu.Zašto se guverneru ne sreže plaća sa 34 000 na 10 000 kn. U eteru tišina, gđa E. Čandrlić iznenađena ali se ubrzo snašla i kaže da joj ovaj slušatelj oteo sva pitanja. Baš. A je gadna pitanja. Odmah konstatiram da o farmaceutima nije bilo odgovora / jel se netko štiti/ a ni gđa Čandrlić nije ni inzistirala na tom pitanju, a tvrdila je da je baš to imala u svojim pitanjima.
   Ako netko ne zna, u svim susjednim državama lijekovi su višestruko jeftiniji. Najviše sam ih kupovao u Mađarskoj, Sloveniji i Austriji, ponekad i šire.
   Linić uopćeno odgovara, petlja sa svime i svačim ali Monte Karlo ne dira. Uglavnom tvrdi da se ne može sve odjednom. Iako je to veoma banalno. Nažalost ni gđa Čandrlić ne zna što je bilo krucijalno pitanje. Trtljala je nešto o sportskim udrugama što nema veze sa vezom. Članak 33. Baš.
    Ako je prebivalište u inozemstvu, plaća se porez domicilnoj državi /Monte Karlo/ ali se mora biti 183 dana u inozemstvu. E majka svih pitanja koliko mi nacionalnih sportskih heroja imamo u MK i tko plaća porez u njemu ili u majčici zemlji. Poznati je slučaj tenisača Beckera Borisa, Monaco 1985 do 1993. Bilo je baš me briga ja sam u USA. Međutim treba nekad i osluhnuti i nostalgiju. I bilo je natezanja, porezna tražila 10 milijuna DEM-a, i dogovorna suma je bila nešto niža. I nije jedini koji je platio naknadno. Sjećam se kad su Rolling Stonesi trebali doći svirat u Hrvatsku. Nastup je pamaknut za tjedan dana jer je Keit Richards opal s lojtre u svojoj biblioteki, takvo je bilo objašnjenje. Brus, nego su izračunali da na turneji moraju biti tih 183 dana, obišli su svijet. A na nekoj drugoj turneji opet je isti član imao nezgodu, tada je rečeno, na glavu mu opal kokosov orah.
   HNB. Guverner isti prethodnik. Glavna mu je preokupacija da uvede EUR-o i onda će imati još manje posla i više za putovanja. Možda i on dobije nagradu kao najbolji guverner.
Vidi gore, financ ministri posuđuju uz kamatu od 5 do 6,5 % od onih kod koji HNB čuva svoje rezerve uz manju kamatu od 1 %. To je kao tajna. Javna.
Kraj emisije nisam dočekao, malo mi je postalo mučno. A kako sam ja dobar i vrijedan okrenuo sam na stojedan. I čujem ovo. Ja sam pametan, lijep i mogu trčati maraton.
  I eto rješenja.
Ništa ne brinite za Hrvatska. Ima osoba koja će ju spasiti, tvrdi kad će postati gradonačelnik Hrvatske. Onda ga neka pitaju kako prestati trošiti nezarađeno i suzbiti nerad. Dodao nešto o štednji i kreditima. Možda pored politiloga imamo i novog Keynesa. Na Veliku subotu rekao da će sve napraviti pametno i mudro.
 U protivnom počnite učiti plesati sirtaki, a oni koji to više nisu u stanju. Neka uče pjevuckati sirtaki. Ako vam ne ide ni jedno ni drugo onda možete pljeskati. Sebi.
T

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 21 APRIL 2014 14:32 )