Kaže gradonačelnik Hrvatske i uvjerljivo nastavlja da bi on tamo spavo a ne se vozo ko Šon  Koneeeri sa tamnim naočalama. Dobro rečeno, osim što uvaženi glumac ne glumata sa tamnim naočalama. To je glavni problem naše države. Uhvatili se državnih i javnih poslova a po rezultatima kao da spavaju. Pa kad idemo delati onda i nešto treba i znati. Imati znanje, ako to ne, onda iskustvo prethodnih generacija.
    Dokaz je u katastrofalnoj poplavi. Ovih dana naslušao sam se i katastrofalnih i kretenskih izjava. Pa kad već idemo delati, prvo mi se nameće pitanje dali su ti koji lupetaju o toj poplavi uopće ikad bili barem u osnovnoj ili nedajbože u srednjoj školi. Treba se prisjetiti fizike, u stvarnom životu sve je fizika. Neki naši žive u virtualnom.
Van konteksta članka, konstatacija da nismo u stanju voditi krizu ove poplave a kamoli da nam se zadesi nešto teže od završne rečenice prošlog članka. I još jedna konstatacija. Kako je moguće da su građani prije reagirali od države u pomoći postradalima. Ako ovo gore uvežem, bili smo nespremni, iznenadila nas poplava i nismo reagirali na pravilan način. Pitanje gdje su naše državne rezerve, pade mi na pamet, još nedavno je bila neka afera o nabavci pašteta i vikend narezaka. No u to se bih štel mešati.
   Idemo delati. Da li je katastrofa mogla biti manja. Da. Da smo imali one koji su nešto naučili iz fizike a manje lupetali o globalnom zatopljenju. Pa ako je i o globalnom zatopljenju onda bi se trebali i pripremati a ne samo podvikivati , idemo delati. A kako se pripremati. Ono što smo naučili, ako smo učili.
Sava je je ajmo reći, potočić, možeš ju skoro pa pregaziti, kada je normalni vodostaj. I u potpunosti pravocrtna, pod kraj toka malo meandrira. Stoga se može lako izračunati profil, brzina protoka i idemo delati. Imamo i neke prognozere, koji su najavljivali 100 do 150 litara po m2. Znalo se da su bile i prethodne kiše, da zemlja ima određenu upojnu brzinu. Sve relevatne varijable su bile na stolu, samo je trebalo izračunati masu vode u Savi. Nepoznanica su bile vode iz pritoka Save. A one se mogu opet izračunom predvidjeti. Konačno vidjelo se da u BiH rijeke nose mostove. Najveća nepoznanica su bile vode koje se javljaju kao bujične. Ono što sam gore spomenuo, ako smo neznalice, onda su nam preci pokazali, gdje se grade crkve, gdje su groblja a gdje su naselja iliti kuće.
    Što mi sada imamo, iskrčile su se šume. Površine pretvorene u građevinske. Pada kiša i odma puni vodotoke, koji nisu u stanju primiti ogromne količine vode i dobijemo katastrofu. Na iskrčene površine posadile se razne kulture koje nisu zamjenile prirodnu zaštitu šume. Bez geomehaničkih ispitivanja izgradili kuće, vikendice i ine objekte. Na zemljanim strukturama sa najčešćim laporastim sedimentima. Dugotrajne kiše obavezno izazivaju klizišta. Takve zahvate i greške nije radio ni onaj koji je živio na Hušnjakovom bregu. Pećina mu je bila suha jer je napravio ispred nje kanal a šumu nije posekel. Toliko o fizici.
   Kak bi rekli političari, drugi par čarapa je opet fizika. Idemo delati. Delamo nasipe, bacamo novac. Novi nasip popustio. Opravdava šef Hrvatskih voda. Kaže, da je nasip projektiran da izdrži vodu do visine metra do krune nasipa. Molim gospodina da se ostavi posla i velike plaće i da nekom nek dela koji zna. Pa nasip se projektira da izdrži svu vodu tj pritisak do, kad se ne počne preljevati vode preko njega. To je ispravno izgrađen nasip inače nije nasip. Točka.
 Za povodanj i za nasipe treba oglasiti krivce
Sol na ranu u ovoj katastrofi stavio je MMF. Preporuka. Birajte između delati, da bude 8,3 kune za EUR ili 800,00 kuna manje plaće. Izgleda da neki prepisuju od mene, blago. A zašto preporuka, pa ništa se ne događa značajno na rastu BDP-a. Pada. Zaposlenost raste u državnim i javnim poduzećima u realnom pada i onda po zakonima ekonomije, opet fizika, nema druge nego uvesti druge drage mjere. A to je tečaj, poticaj za izvoz. Ali ne dolazi u obzir jer bi to bila katastrofa, ali može da plaće budu niže.
  Ja bi opet pledirao na južno korejskom modelu a ako taj ne može onda bi predložio do nekih granica u platni razredima naših vrlih "idemo delati" da uzmu po 50% sadašnje plaće. I to im je previše. Hitno srezati razne privilegije, politički turizam i početi delati. Prestati pred kamerama tražiti solidarnost, krenuti od sebe i stegnuti svoj remen.
Završno, izjava glavnog oporbenjaka. Nitko se neće nezakoniti bogatiti dok on vodi HDZ. Slažem se, jer i ja smatram da je nezakonito bogaćenje ako uzimaš plaću a stanje je u državi je katastrofalno.
T

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 22 Svibanj 2014 05:50 )