Čestitke našoj metropoli na njezinom danu i na posebno nadahnutom govoru gradonačelnika, na svečanoj sjednici metropole.
 Koliko sam puta zaželio da mi je otac živ da mu barem malo zahvalim na nekim pogledima na ljudsko ponašanje. Kad sam bio klinac, bio sam uvjeren da u tim pogledima nešto debelo ne štima. Tupiti mi o nekakvom kućnom odgoju a onda te izvrne sa nekim preozbiljnim komentarom. Pored mnogih, najjasniji stav mu je bio da je politika kurva. A ja kao klinac nikako da dokučim, pa kako je to moguće pa to su naši najbolji, najpametniji, najpošteniji, najveći domoljubi, najhumaniji, najobrazovaniji.
   Tko nas vodi, te su osobe sam vrh naše Lijepe naše, sve prije pobrojano.
A kako je u zbilji. Kad je netko u stanju založiti svoj integritet, tvrdnjom, da dokazani lopov ostaje prijatelj. Samo po sebi se nameće zaključak, skim si takav si.
Primjer, zadnji. Premijer i bivši ministar. Ako je sve to istina. Strašno. Fuj.
Još strašnije da se ne biraju sredstva da se uzme što više moguće kad su na dužnosti. A prestrašno je kad maske spadnu, pa se ne bira način da se javno svlači i razvlači vlastito prljavo rublje. Padaju teške i žustre riječi. Kad bi barem istom tom žustrinom bili na korist domovine, sa svim svojim znanjem, ako ima takvih.
Ispada da je domovina zadnja o kojoj se brinu, zato i imamo takvu gospodarstvenu situaciju.
    Lijepo smo čuli o svim optužbama, od presice, riječke, pa do raznih intervjua na radio i televizijskim stanicama. Novinari željni senzacija. Po meni mislim da je bitno da u tim optužbama neka rade institucije sistema, od, idem redom. Cavtat, zemljište, A i D. Kralj-Konel, 5 zvjezdica, Krešo i Nada, Mostar-Porezna, Maras biskviti...... To je sve kiki-riki. Zašto to Linić nije odmah rekao nego sad kad je smijenjem. Ili je to varijanta da jedni druge drže u šaci, zlunetrebalo. A ako sve prođe u tišini, tj ako nema svađe, nema sukoba u podjeli plijena onda po starom dobrom običaju, plati porezni obveznik.
Još je nešto bitno, na samom početku presice, rekao je kako se osjeća državni dužnosnik /osobna sigurnost i prava/ ako se može tako kriminalizirati jedan ministar. Pa prvo ministar, nijedan nije sveta krava a drugo u tom istom kontekstu, kako se onda osjeća običan "mali" čovjek u toj istoj državi.
A izjava da od siječnja premijer i financ ministar ne komuniciraju, nešto što nije za povjerovati. Pa kako da država funkcionira kad dvije najglavnije osobe ne rade na dobrobiti države. Ima bezbroj primjera u svijetu da su premijeri i financ ministri bili u jednoj osobi, što je po meni idealno. Jedan sve zna, jedan je za pohvalu i za pokudu. Nitko mu ne sapuna dasku, itd. Mi nemamo tu sreću da konačno struka vodi Vladu, u konačnici državu.
   Kakvu pouku izvući iz naše trenutne situacije. Prekinuti ovu agoniju. Rezultat skoro nikakav a iznevjerili naciju.
Rješenje je u Saboru, hitna sjednica, uručiti otkaz Vladi, raspustiti Sabor /sam sebe/ i na brzinu sastaviti Vladu spasa, tehničku. Ako je M. Monti u 18 mjeseci uspio srediti Italiju, onda bi se ova naša mala privreda mogla još brže oporaviti. Od toga ništa, jer je branik domovine u poziciji solidnih plaća koje uredno svaki mjesec kapnu.
 Od opozicije isto ništa, sve je to jedna te ista ekipa, slatkorječiva na poček od četiri godine. Rastući Orah nema kapacitet stručnjaka i logistiku, Laburisti isto ništa, nemaju program. Ostali su ispod 5 %,možda Gabrić, ali to je isti mentalno upravljački-politički sklop. Strategija spasa države ne može biti samo na dovođenju penzionera na našu obalu i nuditi im gerontološku uslugu. Nitko nema program industrijske proizvodnje. Zato nam treba strateg koji je udomaćen sa našom privredom a da poznaje i vanjsku. Da nam se ne događa da sadašnji obilaze po svijetu i javljaju, recimo predsjednik iz Turkmenistana. Podučava javnost da se tamo može puno prodati. Nemoguće, zar čak i tamo. Pa gdje je nestala povijesna klirinška razmjena sa nekadašnjim SSSR-om. Da se malo pohvalim, među prvim zaradama bila mi je isporuka mojih proizvoda čak u Leninsk Kuznetsky, /tada 200 000 stanovnika a sada oko 100 000 / dakle samo 6000 km od Varaždina. I sad bi meni neki pričali bajke prije spavanja. Laku noć ili dobro jutro.
    Za kraj da se i ja vratim u realitet, ono gore sa Saborom je na vrbi svirala ali se može iznijeti drugi prijedlog, jer će sve opet odlučivati političari. Ja bi povjeravao opciji koja će ponuditi sebe a ne da od politike žive, došlo vrijeme da se nešto više da nego što se uzima. Da, došlo je vrijeme za davanje i to sebe i svojih a ne samo mastiti brkove svoje i od obitelji i prijatelja.
    Dakle radikalni rezovi, radikalno sebi srezati razna primanja, povlastice. Ne demagoška umanjenja plaća, nego raditi iz altruizma, dosta su se potkožili u ovih 20 godina, neka sad dio slobodno vrate. Radeći iz domoljudbe.Pored onog 10 mjesta i 15 u svijetu, kao država smo sramota, a po rastu osobnog bogatstva /nekih/ prva smo država u EU. U kratkom roku i količini zgrnute imovine.
    A zašto takvi uvjeti za naše političke pregaoce. Ne iz mog očitog animoziteta već iz puste realnosti situacije u državnoj riznici. Tko kod dođe, mora konstatirati da smo bankrot. To već dugo tupim. Da će trebati reprogram ili što je znanstvena fantastika proglasiti nelegitimni inozemni dug. Za sjajne rezultate znate, za kresanje po naredbi E komisije znate. Znate da smo prošlu godinu uspjeli završiti uspješno sa 220 miljardi javnog duga a to je samo 67% BDP-a. Na te lijepe iznose pod dirigentskom palicom E komisije pribrojiti ćemo i one iz HAC-a i HC, to će biti preko 80%. Toliko sam navijao za Južnu Koreju, da joj se sada približavamo prvom kozmičkom brzinom. Oni su imali 120 % javnog duga. Pogled u provaliju biće fantastičan.
T

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 01 JUNE 2014 16:37 )