U svoje se ime zahvaljujem szomszédok na hitnom prijevodu dvaju ország zakona. Lijepa gesta altruizma i filantropije za naše cirkusarija. Kakva nam iznenađenja još nude, Možda ćemo biznisirati sa Rusijom.
    A čemu sve to, jel samo zbog Magyar franka. Čini mi se da da. Prije nekoliko godina pisao sam o toj čudesnoj devizi. A deviza mi je bila da imamo nesposobnog guvernera, pardon sposobnog jer su mu ino meštri dodjelili titulu najguvernera na planetu. Bez obzira koliko je imao u kasici prasici i kolika mu bila nevažna i neprimjetna privreda u usporedbi sa ostalom, svjetskom. No oni su znali zašto je najguverner. Čuvao je nacionalnu valutu tako da su ino meštri lagodnije poslovali a domaći meštri bezbrižno uvozili dok nam je državica uporno tonula u svim segmentima osim u optimizmu naših političkih elita. Elita.
    Koja mi je još bila deviza, pitanje čija je to deviza, pardon centralna banka iliti kak ju zovu Narodna banka Hrvatske. /članak pisan 30.10.10/. Kad u državici strani bankarski kapital 93%. Čija je.
Trenutni aktualni junak, franak, pa i o njemu sam nešto piskaral. Uzgred i o norveškoj kruni, pa me je poznati ekonomski znalac prepisival. A kak sam u to siguran ? Lijepe, bi rekli oni ezgere, iz svete zemlje. O franku sam sve napisal a krunu sam ostavil za drugi put. Tako je i on napisal u Globusu /broj 1074 od 08.07.2011/ da će o kruni drugi put i do danas nije ništa napisal.
     A jesam prasac, kak dobro pamtim.
Vratim se ja junaku. Ako me moje alchajmersko pamćenje još služi, švicarci su već taj deal jednom napravili./2011/. Umjetno povečali vrijednost franka, no nije baš umjetno. Treba tu dati analiza i objašnjenja a sve se svodi na moju devizu a tu je i eurozona. Nemoguće je da sve države u EU imaju istu valutu, tj devizu / franak je bio fiksiran na EUR. Zašto? Pa i o tome sam pisal i dao obrazloženje.
     Žao mi je svakog koji je uzeo kredit u bilo kojoj stranoj valuti. Ja to nikad ne bih učinio. Onog trenutka kad su uzeli takav kredit ušli su na svjetsko tržište kapitala. A tamo vladaju ajkule koje svoje bogastvo sele iz naftnog biznisa u plemenite metale i obične kovine, drago kamenje i obratno a ponekad sa viškom čara zaigraju na valutnim tečajima. I sad su jadnici mislili da će dobro proći sa stabilnim frankom i niskom kamatom. Da li su si samo krivi, jesu, to im je bila poslovna odluka.
     Na kraju devize, pardon balade, gdje je locirana greška. Pa u našim glavama, zašto, još nam fijuću u njima vjetrovi iz stare juge. Fučkaš nacionalnu valutu čuvaj u stranoj. Pa se mentalitet iz stare postojbine, preselio u novu državu. Bilo je slavlja, imamo državu, je, ali je markica bila markica a poslije EUR-o. Bez obzira na domovinu /državu/, NBH i što je najvažnije zapisali smo u Ustavu da imamo svoju valutu. Ali sami nismo vjerovali u nju.
  Još jedan bezvezni članak i još bezveznija situacija.
Samo je situacija ozbiljna za razliku od nas.
T

Zadnja izmjena ( Srijeda, 21 JANUARY 2015 05:58 )