Da nastavim u bezzveznom tonu o bezveznoj valuti. Sve što sam napisao eskaliralo je u burnu raspravu u Saboru, dan kasnije. Kataklizma ko u filmu Dan poslije. Tko nije gledao ili pratio medijsko zanimanje, potvrdile su se moje tvrdnje /moj otac je imao uzrečicu da poslije onoga nema kajanja/ a neki su zastupnici otišli još i dalje u kritici gotovog čina. Ima i tu uzrečica-kasno stiže Marko na Kosovo, gdje se sleže devet Jugovića i deseti Jug Bogdan. Za točnost otpravka to su bili Njemanići, Bogdanu je pradjed bio poznati Štef Njemanja.
     Burna rasprava prešla je u vatrenu i onda se samo doljevao benzin na temu CHF. Sad je benzin sve jeftiniji i lakše se koristi. Redom po težini kritike, poštovani dr.G. Marić /tražio je smjenu nekadašnjeg zamjenika najguvernera na planetu/ i izrekao da za 36 000,00 kn ništa ne rade. Nekak mi se čini da je u pravu jer sadašnji guverner je u jednom intervjuu rekao da čeka dan kad će Lijepa Naša uči u uerozonu. Tada neće trebati ništa raditi, pa čak ni dolaziti na posao. Drugi je bio Vukšić, koji je skoro sve ponovio što sam ja bio slobodan primjetiti u svezi vezano na svezu sa CHF-om. Treći je bio Lesar, on je isto govorio vatreno o nekim požarima, višekratno o više njih. Kroz razne replike, opaske i verbalni ekvilibrij sipao se benzin na NBH.
  Istina najveći krivac je NBH. Jučer u "Javnoj stvari" guverner se pohvalio da je on još 2005 godine upozorio na opasnost od CHF-a. Je, a kaj šćuka dela o mom ribnjaku. Biće zanimljivo doznati kada i za koliko su se banke zadužile u CHF-u i kome su ih prodale da daju kunske kredite. Da se malo poslužim saborskom rječnikom, drugi par čarapa je tko sve ima kredite u CHF-u. Ajd neki koji su jedva skuckali da si osiguraju krov nad glavom, ali što imaju jaukati recimo političari koji su dobivali kredite uz povoljnu kamatu /čitaj nižu nego ostali/ i to im nije bila prva nekretnina. Recimo peti stan ili auto. A za treći par čarapa, zna se da su se kupovali i avioni, helikopteri i jahte. Sve je to poslovno bankarski rizik. I sad bi opet trebali sve to poravnati porezni obveznici.
  Lijepo sam ja davno predložio, ko stariji Katon za Kartagu. Uostalom banke treba nacionalizirati.
   Prvo pretvorba, pa gradnja bez građevinske dozvole, pa stečajevi, pa sad valutna klauzula. Koji sam ja lik da me ni u jednom nema. Nema me ni na spisku branitelja, pa nema ni braniteljske mirovine. Pa gdje sam ja ovih zadnjih godina bio. Nigdje. Sram me i stid bilo.
    A nije kraj ovog eseja o budućoj, najbogatijoj i najperspektivnoj državi na planeti.
   Kakve nam je nezamislive mogućnosti otvorio Super Mario,svaki mjesec 60 miljardi EUR-a /rezerva je samo 600 miljardi ???????/ možemo dobiti. Samo se trebamo požuriti štampati državne obveznice i biće lova do krova. A krov u podrumu. Kamata 0,15 %. JIPI. Da to je kamata za Njemačku, za nas možda 4 %.
    Lijepo sam predložio da smo trebali uzeti kredite kad su nam nudili po 3% kamatu  i zamijeniti one starije, doduše nešto je Lalovac bojažljivo rekao da jesu ali koje kredite nije spomenuo, možda one iz vremena Šukera od 9%.
     I tu sam  bio u pravu kad sam predvidio /moja staklena kugla / prije par godina da štamparija u podrumu ECB-a / Frankfurt na M./radi dan i noć. Sad kad će biti EUR-a ko pljeve biće i nove Kladuše. O njoj kasnije, prije još jedna pozitivna situacija.
     Dok sve države na svijetu imaju jednu centralnu banku, mi ničim izazvani imamo tri. Prvo se kao regulator javila Vlada, jučer se u toj temi odredio Sabor i ostaje treći monetarni regulator, vrla NBH-a. Sabor se odredio a ja nisam kupio jahtu iako su mi nudili kamatu od 1,5%, ali anuitet uvećan sa glavnicom pa bi mi stvarno kamata bila 0,5 %. Nisam kupio srečku.
T

Zadnja izmjena ( Petak, 13 SEPTEMBER 2019 04:30 )