Niže članak je prije napisan i ja se ga ne odričem, iako je ECB stisla figu u žepu. 
   Prije usporedbe Kladuše i ECB-a, da zatvorim priču o CHF. Po meni najveći krivac je NBH, kao što sam davno označio. Odmah do nje su sami dužnici uz asistenciju Ustavnog suda sa sufliranjem ostalih pravosudnih elemenata. Nepobitna činjenica da se u nekoj ladici na samom dnu uporno čuva ustavna tužba o deviznoj klauzuli na Ustavnom sudu. Kojekakve odluke se donose odmah a ponekad i dvojbene društveno-socijalne vrijednosti.
    I sva ova prepucavanja između HUB-a i onih koji traže pravdu, dovoljno je samo se pozvati na Ustav. U Hrvatskoj je po Ustavu sredstvo plaćanja kuna. Točka. Svi koji petljaju sa stranim valutama neka pokrenu promjenu Ustava, pa neka nacionalna valuta budu sve svjetske valute. Zanimljivo je da su se javili neki dripci hvaleći se svojim akademskim titulama i nekakvim znanstvenim radovima koje objavljuju u stručnim medijima. Po meni su to plaćenici jer ih ima tko platiti. Isto tako radi se kroz zamjenu teza ko je kad upozoravao a ko je navijao da se uzimaju krediti u CHF-u, uostalom i sami dužnici /neki/ su se hvalili kako su bankare preveslali-inzistirali u CHF kreditima.

 ll Ovo što ću napisati, najbolje je ne pročitati, nema veze ni sa čim, a ako je istina to je sumrak znanja i inteligencije. Jedna naša radišna EU parlametarka / Večernji list / pisala je EK da fiksira tečaj CHF-a. Dakle više nema Švicarske države, ni njene centalne banke, nema kapitalizma, tržista, inovacija, protoka kapitala i još mnogo toga. Nepovredivog prava. Imam dojam da političar može stvoriti novi Svemir. Kak je papa Franjo rekao Kuriji-besmrtnost.ll
    A svi zaobilaze činjenicu da smo ko država pravno nesigurna. Relevantne stvari i objekcije koje su životne, donose se čudnog mi čuda uvijek u korist onih koji su u manjini a imaju najveću imovinsku, materijalnu političku i utjecajnu vlast u državi.
      A krucijalni problem, izlaz iz gospodarske krize se ne rješava....e tu imamo najmanje radova koji su u skladu za našom bijednom gospodarskom situacijom.
    Zašto ECB štampa u konačnici bezvrijedan papir. Kopira FED, ali temeljni je problem što EU nije USA.
Biće novaca, koji će u najvećim dijelom po zakonu velikih brojeva završiti kod najbogatijih. Pokrenuće se inflacija, što nije loše jer će EUR-o konstantno gubiti na vrijednosti i EU roba će biti jeftinija, pa će nedavno sklopljem trgovinski sporazum između USA i EU možda biti od neke koristi.
    Dobro su to neki zamislili, no kažu da je put dobrih namjera popločen u pakao. Biće zanimljivo vidjeti kako će to funkcionirati zbog već spomenute razlike u produktivnosti po članicama u EU i onima koje bi živjele na račun drugih. Trenutno izraziti primjer Grčka.
  A kako bi to u praksi moglo završiti. Vjerujem da su mjenica i obveznica poznati fin. dokumenati. Nisu isti alat, ali vjerovniku su garancija /na vrbi svirala/ da će kao donosioc dobiti novac.
  Malo je poznato kako je počela Kladuša, velika financ afera juge, koja je prethodila raspadu te iste države. Početak je bio u jednoj krčmi srpske palanke. Budući je juga sve više ličila na kapitalističku zemlju /1985 pa nadalje, javile su se mjenice na 90 dana/ otvarale se mogućnosti do tada nepoznatog izvora plaćanja, za plaćanje robe. Dakle palanka, a netko je načulio uši i priča je krenula. Da skratim, u Kladuši su se malo više  zaigrali pa su mjenice dijeljenje po dogovorenoj kamati, ali se uzimao cash. U Wikipediji piše da su navodno izdavali mjenice, ha, ha, ha. Kad je vrag uzeo šalu, kako je izgledalo navodno na primjeru GK Međimurja gdje sam radio. Naš finac mešter se polakomil za zaradom ali poslije 90 dana nije bilo povrata sredstava. Vrh firme odredi da jedan pravnik i dvojica iz OUR-a Trgovine d.d., kolega i ja krenemo u Kladušu po lovicu. Prvo kod dužnika. Jasno je bilo ko dan da je to uzaludan posao pa smo krenuli na Sud gdje su bili poslane mjenice uz tužbu. Predsjednik nas je lijepo primio i osobno nas odveo do sobe gdje su bile mjenice samo od Agrokomerca. Otvorio je vrata prostorije, bila je otprilike 4x4 m sve skoro do plafone puno mjeničnih zahtjeva. Reče, ako želite svoje mjenice možete ih potražiti. Nas trojica smo se samo pogledali i  vratili se doma. Ostatak priče znate, još  jednom se upalo u monetarni sustav juge, država se raspala, jedan od aktera Kladuše završio kod nas u Rijeci, u zatvoru a drugi u Hagu.
T