Kako sam svojevremeno /arhiva/ čvrsto bio na ekonomskom i nacionalnom stanovištu, da se ne prodaju INA i Белые Hочи, tako sam sad da se INA ne kupuje.
Naša nacionalka nije EXXON ili SHELL, bila je kompanija u Jugoslaviji i za vrijeme domovinskog rata. Sada je malo puno ofucana i potrošena. Rafinerije proizvode lake derivate od zraka, a MOL prodaje svoje destilate. Kakve su nam benzinske pumpe, ostale od Broza. Do prije godine dana u Varaždinu su izgledale kao one na legendarnoj cesti 66 /USA/ gdje si još možeš ručno navrtiti gorivo u rezervoar. Gdje su naše /INA/ pumpe u Srbiji. Čije su ?.
    Koga pitate za ove gore argumente. Pravnici tvrde da protiv argumenata nema dokaza. Ima, ima pitati vrle političare. Gle čuda svi se dobro potkožili. I što sada. Da li je pojeo vuk magare.
Makaki, idemo kupiti. Čime, analize nema, ima lupetanja.
Da ovaj mučan esej završim. 
Zašto ne kupiti. Sisačka rafinerije nije po ugoru obnovljena, čak smo arbitražu prokockali. Riječka radi smanjenim kapacitetom a rekonstrukcija je i za nju vrijeme. Pumpe su nam samo na prostoru Lijepe Naše. Izvora nemamo, nešto još iscrpljujemo doma. U Siriji smo zaigrali na krivu kartu i prokockali raznoraznim vrlim dužnosicima i savezima kojima podilazimo a ne tražimo kompezaciju za gubitak. Da li je to izdaja nacionalnih interesa ?. Nedavno je plinski izvor Hajan odletio u zrak. INA pronašla plin, a prije su bušili Francuzi pa su izbušili u ništa. Ali i nama u ništa.
  Izvore preuzela Rusija, kojoj smo stali na kurje oko u Ukrajini. Sad kada se neki podobrikaju, ope će trpjeti naša privreda. Egipat, ima ili nema izvora ? Libija ništa, imali smo vrhunsku vezu u OTAN-u, pa kad su se dijelili izvori, Lijepa naša nije bila pozvana. Dok Švicarska koja nije ni u OTAN-u ni EU, pozvana. Toliko koliko mi kreiramo svjetsku politiku.
    Poslovno-gospodarski loš potez je povukao premijer koji za Badnjak pod jelku želju. Kupićemo INA-u. Pod jelku idu darovi. Darovi su došli hvaljenom poreznom politikom. Bogati dobili a uzeli sirotinji. U korektnom stručnom ekonomskom riječnikom znači demagoško preljevanje iz jednog u drugi sektor. Ako nekome još nije jasno, onda slijedi uputa. Imaš litru vina i opet zakon fizike, nemožeš popiti recimo dvije litre. Obratite se Marx-u, novo stvorena vrijednost. No to je u Lijepoj Našoj, špansko selo, a može i sijelo.
 Mogao bi još toga za nabrojiti, ali ću tu kupovinu INA-e prikazati domaćinski.
Imao čovjek vrijednu ženu, sve je znala raditi, zgodna, mlada.... Ničim izazvanim odjednom mu nije bila dobra pa ju pustio da ode. Poslije nekoliko godina se predomislio i želio ju natrag. Jasno, entropija /fizika/ je neumoljiva, sad je bivša stara, manje zgodna, potrošena...  
    Eto, kraj eseja, došao na početak /naslov/.