Prvi triatlon na jezeru Klopeinersee održan je točno prije 35 godina. Krenuli su kad još nije bilo svjetskih organizacija, ETU osnovan 1984 / ni ITU /89/. Stoga su bile svake godine drugačije distance. Prve 1983 g. plivanje je bilo 1,4km, bic 32km i 12km trka. Najstariji na tom prvom triatlonu bio je Hans Pajer 54g a zadnji je nastup imao u Goesselsdorfu 2016 u mjesto gdje je Klopeinerse triatlon preseljen 1987 godine. 
I tako se sad Goesselsdorf vodi kao jedna od najstarijih u EU. 2018 g je bilo 32 izdanje. 
   Na ceremoniju proglašenja half Ironmana bio je pozvan Pajer, ukazana mu je čast da se obrati svima "halfistima" a u znak pažnje od organizatora je dobio pehar i zlatnu medalju kao da je nastupio na trci.
    Ova mi je godina bila iznimno uspješna, nastup u Alpe Adria kupu 7 trka, KTRV kup 7 trka, sudjelovao sam kao član kluba HSV Triathlon Kärnten u osvajanju prvenstva Austrije. Od 15 trka samo sam dva puta bio drugi, u Veneciji i Magdlenasbergu. Stog osnova je klub uplatio kotizaciju.
   Potpuno duhovno neopterećen a tjelesno iscrpljen, zadnja dva mjeseca konstantan manjak željeza, pa odluka da nastupim na halfu poslije duge natjecateljske sezone, nije mi baš bila pametna odluka. Natjerati tijelo na još jedan težak napor ove godine, u 68 godina starosti. Bitan detalj, od Bleda 16 dana kad smo se na trci smrzavali i bilo odustajanja zbog hladnoće, na ovoj trci se odustajalo zbog vručine.
Nažalost 14 poznatih Ironmana je odustalo.
  Opterećenja fizička, psihička, meteorološka i konfiguracija terena / teži brdski uspon od Bleda /, izdrže posebni i snažne volje.
Treba spomenuti da se nisam pripremao za halfa, a u avanturu sam se upustio na desetogodišnjicu /2008/ kad sam bio prvak CRO u dugom triatlonu u Poreču. Tada sam zadnji put istrčao oko 25 km. Ove sezone trčao sam samo na Bledu 10 km, Wessensee 9,5 km i Goesseldorf 7km. 
      Mnogo njih se pripremalo samo za tu trku jer ih nije bilo ni na jednoj za KTRV a posebno na AATC.
Half Ironman je bio 1,9km plivanja /limit 1:10/, 90km bica /limit 5:10/ i 21,1km trčanja, ukupni limit 8 sati. Voda topla, 23 C, jezero je najtoplije u Austriji. Bic staza otvorena 3x30km, tri uspona teža nego na Bledu, trčanje oko jezera 4x5,4 km na 29 stupnjeva u hladu. A na suncu ??  U toku trke popio sam oko 4 litre raznih tekučina od vode, tekućih dodataka, coca cole, lubenice i nešto jezerske vode kod utapljanja. 2km isplivao sam ispod 40 minuta. Zbog moguće ozljede na bicu a posebno na trčanju nisam išao max snagom, rezultat u limitu 7:24:45. Dodatan hendikep, vozio sam na običnom cestovnom bicu a za takve trke su TT bicikli ili ironmenski. 
    Nije sve bilo u negativi, bilo je i dopinga, psihološkog. I to najgore vrste, navijač sa brončanim zvonom od 10 kg, koji  si zasluži zlatnu medalju u trci jer je u njoj zajedno sa takmičarima, stvarajući nesnosnu buku zvoneći. Obučen u tradicionalnim  Lederhosen, postavi se na usponima bica i trčanja i okružen ostalim navijačima iz takmičara izvlače zadnje atome snage iako ih više i nemaju. Zadnja postaja mu je cilj, tu je završetak larmanja.
 Izvrsna organizacija za oko 500 triatleta iz zapadne Europe, sa jednim Ukrajincem i Amerikankom. Trka u tri dana, petak lagani trening i upoznavanje staze, masaža. Subota, podizanje start paketa, brifing, party. Nedjelja, udri brigu na veselje. Odmah poslije trke proglašenje i masaža. 
   Najstariji halfIronman u Hrvata. Prvak za KTRV kup.
Pomiješane emocije zadovoljstva i bolova od starih ozljeda, zahvala ide precima koji su mi prenijeli genetski kod. Zahvala i kvantnoj mehanici bez koje ne bi bilo mjesta starog 14,1 svjetlosnih miljardi godina i našeg zrnca pijeska. 
  Zahvala na kraju ide prema hedonizmu, dobra prehrana iz mojeg vrta, Mesnici Šanjek, Pekara EDI, Pivi iz Međimurski lepi dečki.  
     Bitan suport je financijski od kluba HSV, Leonardo d.o.o. Jadranskom osiguranju, Beretta.
Foto:https://photos.app.goo.gl/NFY5ocknPQkQcYtr7 

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 11 JULY 2022 16:15 )