Saga o F16 Barack je završila. Godina dana euforije ipak je bila korisna, dobili smo nevidljive avione, a što je najvažnije ne postoji ratna ni bilo kakva tehnologija koja bi ih mogla oboriti na njihovom ratnom zadatku.
Veoma istančano probrano priopćenje za javnost; Nismo dobili avione, ništa nismo krivi, ali nema financijske štete a nismo ni opteretili državni buđet. Ostaje samo gorak okus. USA ambasador to isto godinu dana govorio. Ništa od posla. I sada poslije presice, opet su potvrdili, da su upozoravali. Predsjednik države se u nekoliko navrata hvalila kako je razgovarala sa mnogima o tim avionima, isto i mnogi iz Vlade. A non paperu nitko ništa nezna, iako postoji. To je bila preporuka i upozorenje. Mi smo mali, nitko i ništa ali naši se sveznajući prikazuju kao da kreiraju svjetsku politiku. 
Pitanje, koje se ovih dana nametalo tko govori istinu. Bilo bi dobro da porezni obveznici doznaju istinu a ne mega muljanje.. 
   Slučaj je potvrdio da naši političari nemaju pojma o poslu, o odnosima u međunarodnoj vojnoj trgovini, a posebno o intelektualnom vlasništvu. Ništa američka strana nije zabranila ili nije odobrila, nego je avion privatno vlasništvo firme Lockheed Martin. Kad ga prodaju u ugovorima je naznaka kako se postupa sa njima. Radno i pravno. Godišnji prihod firme je 2,5 veći od prihoda Hrvatske u $. Firma koji je najveći ugovorni obveznik USA u Phantomima,
 Firma koja postavlja i smjenjuje ministre, kao i predsjednike. Ako se neki zalomi koji nije njihov, brzo ga usmjere. Američki dužnosnici ne lupetaju gluposti. U državi kapitalizma zna se, kako se radi i tko ih plaća. Zna se, porezni obveznici. Naši ostavljaju dojam da su božanstva. Poslije mandata svi se politički zapošljavaju, nijedan da ode u privredu ili inozemnstvo.   
Nažalost po nas, kod takvih poslova potpisuju se ozbiljni ugovori, da li je Hrvatska potpisala ? Prepoštovani premijer tvrdi da nisu potpisali a jučer je ministar obrane rekao da imamo ugovor. ?? Teški zmešeraj. Pa ako nije, propalo su nam solidna finacijska obeštećenja, trebali smo naplatiti jamstva. Ako jesmo, onda smo svjetski prvaci.
  Isto kako mi sada plaćamo za Uljanik i 3 maj. O tome može najviše reči Čačić kad je gradio stanove u Izraelu. Posao propao, izvođač Zagorje propao, jer sve izgrađeno i strojevi otišli su po ugovoru pod penale /jamstva/.
  Još jedan podatak kako se intelektualno vlasništvo štiti. Prije pada Berlinskog zida nijedna zemlja komunizma nije mogla dobiti ili kupiti bilo kakvu američku tehnologiju. Izuzeće je bila jedino Jugoslavija. Kakav je status uživala Yuga, govori činjenica da smo kao GK Međimurje kupili treću generaciju kompjutora, UNIVAC 1100. Bio je to najjači stroj u Yugi. Taj stroj je otpustila Američka vojska, prešla je na novu generaciju. Sav proces od nabave do ugradnje i puštanja u rad, pozorno je praćen od američkih službi, da slučajno nebi preprodali UNIVAC u SSSR.       
   Poslije ove blamaže sa F 16, dogovoriti Gripene kao i Mađarska, zaposlili su 13000 radnika. Na takav posao EU komisija je stavila zabranu ali mi možemo vratiti avio remotni centar Zmaj koji smo imali za MIG-ove u Yugi, kod Velike Gorice. Dobili bi avione i servis, zaposlili ljude, nebi trebali ići u Švedsku. A možda bi pao i poneki auto SAAB, da nije propao.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 07 MARCH 2019 06:11 )