Naslov. ? Da se razbije trenutna tjeskobna situacija u državi.  Uljanik. Radnici zavarili vrata, filozofski pogled na zahvat je bit ili suština. Kraj, svršetak, konec, ende, the end...
Bacimo se malo u ezoteriju. Najbolji grafit koji sam vidio prije par godina, bio je na Varaždinskom groblju, točnije na fasadi mrtvačnice, ispisano je JA ?. Prekrasno i predivno, duhovno. Kao i Mesićev vic, bivši prezident, kad su ga pitali u vezi dvojice predsjednika. Oba ne mogu iz zemlje. Poslije je postupio mudro. Ispričao se. Sve su to istinite životne priče. Pravi događaj je ispad W. Churchilla na jednom prijemu. Prišao je jednoj dami sa čašom viskija i rekao, prekrasni ste, da li bi bila zadovoljna da se druže. Dama ga je hladno odmjerila i rekla, bojim se da vi to niste u stanju. Zahvalan sam na vašem opažanju, ali da znate, ja ću se do sutra otrijezniti a vi ćete ostati ružna.      
Ružna esencija. Štrajkati kad se nema, je esencija. Kad su donijeli Lex Agrokor, odmah sam postavio pitanje, zašto ne i za druge. Odgovor je jednostavan, u Agrokoru na koju se stranu okreneš, možeš grabiti. U Uljaniku treba graditi /znanje/ ako ima esencije.
    Uljanik, sutkinja opet odbila stečaj. Ne želi biti grobar Brodogradnje. A prepoštovani premijer je danas /28.03/ čekao sutkinju da zabije zadnju kalafatsku brokvu.  A kako nije dočekao alibi za stečaj, ispričao je cijelu povijest hrvatske brodogradnje, kalafata, sve tamo od Čuvaj se senjske ruke i Neretljanskih gusara. Pomoć od Vlade i operativnog ministra, ništa. Preporuka o Teoriji tržišta i cijena, ništa. Mogu ja davati savjete ali treba imati i esencije. Konačno nisam ja njima mentor ali zbog poštovanja prema struci i načinu života, pa i dužnosti da je znanje imanje i da nije znanje važno znati, nego je važno znanje pre/dati/.
  Obraditi, Kantorovića, Leotjeva,/ nobelovci/ uputa kako se takva krizna stanja rješavaju.
Moj čvrsti i snažan stav je, najveći krivci su za Uljanik i 3 maj su političari. Po njima su oni sve napravili, restrukturiranje, dali novac, dali jamstva i sad što. Rodilo se dijete i bacili ga u vodu. Nit zna plivati niti ga netko upućuje a niti ga netko nadgleda, E tu smo. Demagogije imamo za izvoz ali brodova nema.
 Trebalo je sve te procese pratiti, analizirati, trebalo je sve znati u dan, u sat. Stanje solvetnosti, likvidnosti, terminske planove izgradnje. Milanović je dao jamstva / kao sve države u svijetu/ izgubio izbore i sad je majka svih pitanja tko je trebao nadzirati jamstva /poreznih obveznika/. Ima financ ministar koji je strastveni navijač sa ramena gospodina J.S. Jolly . Koji ih je preuzeo. A, tko ih je pratio ?
Nisu ministri manekeni da  izvaljuju mudre sentece i prikazuju svoje popunjene esencije.