Jučer na posebni dan, kada se sjećamo nevino pobijenih, čule su se kolosalne gluposti.
O toj poslijeratnoj sramoti komunističke države pisao sam nebrojeno puta, pače i sam sam istraživao. Veliki dio nepravde je pogađalo i mene zbog oca koji je odšetao do Osijeka i natrag, na maršu smrti ili kako su ih zvali križni putovi. Njegov martirij prešao je na mene, jer je moja razrednica Anka partizanka /Marija Kocijan/ često imala pedagoške mjere i obilježavala negativno malog klinca koji nije mogao nikako dokučiti zašto mora trpjeti česte poruge. 
   Loša odluka mojeg oca imale su posljedice za njega i za sve nas koji su bili njegova najbliža rodbina. Bio je domobranski ćato /1943 -17 godina/, imao je prvi u rukama Proglas Broza od 15. 05. 1944, da oni koji nisu okrvavili ruke /tako je pisalo/ da mogu preći u partizane. Nažalost moj otac je okupio par dobrih prijatelja i vratili su se iz Bosne /Cazin/, velika greška. Čekao je kraj rata. Povijesna činjenica, najviše su taj posljednji vlak iskoristili četnici. Onda se javio, na prozivku na stadion Varteksa/ tada Slavije/, opet greška, završio u konc logoru Danica Koprivnica i pravac Osijek. Svi sa činovima završili su u pancir rovovima na Dravi. Mjesec dana kasnije proglašena je opća amnestija.
  U čemu su jučerašnje gluposti. Na komemoraciji u Zagrebu, alpinista daje izjavu da se tajna križnih putova tajila 45 godina. Tako se pere savjest. Onda zakuca događaj vanjski ministar Grlić Radman. Vratio se iz Švicarske 1991 i odmah je tada prvi puta bio na Bleiburgu ?? Kaže da je tada bilo opasno tamo ići. Ma nije moguće. Samuel Johnson je rekao da je zadnja obrambena linija ......, domoljublje. 
Zanimljivo, kupio sam 1970 Wartburg i počeo kružiti po Europi, najčešće, kuda, Italija-Trst, Mađarska- Pick salama i zgodne Mađarice i najčešće u Austriju. Usput i na Bleiburg da bi se danas javili heroji iz minkenske bojne. Nisam zaboravio ni "grobove Talcev," dakle suprotne strane. I njima spomen, 3 km do austrijske granice /desno/ ako se ide iz Dravograda. Ima nevinih žrtava na obje strane. 
  1989 vraćao sam se sa obitelji iz Graza i odveo sam ih na Bleiburg, imam foto kad je još bila mala ploča ispod tri jele i samo jedna parcela, U međuvremenu su dokupljene još dvije parcele. Treba spomenuti da Austrijanci od 1945g. 5 godina nisu kosili travu na tom polju. Sada Predsjednik Koruške /član HSV-a/ traži od federalne Vlade da se ukine komemoracija. Zbog ustaškog derneka. Morali su donijeti poseban zakon 01.03. 2019 po kojem su mnogi naši platili kaznu a neki završili u buksi. 
   Završnu glupost dana, kolosalna, izjava ministra gospodarstva, kad je došao na porinuće broda u Split. Kaže, ovo je dokaz onima koji govore da ne trebamo brodogradnju. I to kaže grobar čija je lopata bila zadnja u Uljaniku. Nismo valjda zaboravili spasitelje, osobne prijatelje, Ukrajince i Kineze a i jaružalo koje je Jan de Nul dobio badava. Obraz ko potplat cipele.
 Dok se jeli pačja govna misleći da su dudinje Uljanik je porinućem jednog broda nosio 1% BDP-a.
Nekad bilo a danas netragom nestalo.

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 17 Svibanj 2020 05:16 )