Krenem ujutro u 7 sati za Maribor, na ispit matematike kod prof. Jožefa Lepa /1928-2013/. Držao je kolegij /ruske/ matematike po Uščumliću /Beograd/ i pomoćni  B. Aspen, viša matematika 1,2,3. Par dana prije sam ga zamolio da me primi na ispit mimo roka jer idem u JNA 05.06. Došao sam po njega Wartburgom, uz mjenjač sam imao biljni liker Half od Segestica Sisak. Starina me je samo značajno pogledao a ja sam se posramio, zaboravio sam maknuti bocu. Bila je pripremljena za slavlje. Half mi je koristio jer sam se hvalio da igram centarhalfa kod curica.
  Profesora je imao akademsku titulu magistra i tri puta su mu rušili matematičke teorije u Lubljani, pa je pričekao Univerzu Maribor kad je 1988 doktorirao temom "Trećim rubnim problemom svinuća debele ploče". Kao što sam spomenuo bio je jako težak po pitanju materije, ruska matematika dosta teška. Poznato da najveći matematičari i šahisti dolaze sa ruskog područja.
   Autom smo išli iz Smetanove-Strojništvo Maribor na Pedagoško univerzo. Svi ostali ispitanici na ispitu bile su cure. Ja sam dobio svoje zadatke koje sam riješio bez problema. Bile su neke trigometrijske jednađbe. Odmah poslije pismenog ispita imao sam usmeni. Profesor je rekao da sam dobar matematičar i dao mi je pripremljena pitanja koje nisam ni pogledao. Pitao sam profesora da li mogu položiti ispit bez usmenog. Rekao da može ali da ću dobiti dvojku. Bio je razočaran, mojim pristupom, posebno jer sam bio jedini od svoje generacije koji je riješio jednostavan zadatak. Vidljivo u Indexu da sam dobio samo jednu ocjenu, dva a ispred je bio kolegij Pogonski i delavni stroji, ocjena 5/4. I tu sam napravio glupost. Kako je ispit išao kraju ja sam crtao peticu na margini svojeg papira a to je vidio profa pa sam poslije sam sebe tješio "Ampak to ni res resnica."    
  Jednostavan zadatak bio je da se od 12 kuglica treba utvrditi u tri vaganja jednu koja je lakša ili teža od ostalih 11. Sve su istih dimenzija. Za lakše rješenje ponuđeno je u tri vaganja ali sa 6 kuglica.   
  Kad je upisao dvojku, napomenuo je da bi volio da kad sam u Mariboru da navratim kod njega. Žao mi je, nikad nisam a toliku puta sam bio u Mariboru. Vodio sam svoju unuku na proglašenje kupa u Velden 2013, dva mjeseca prije nego je umro a bili smo nedaleko univerze na trgu gdje je Hitler držao govor.
   Kući sam sa ispita išao pjevajući, jureći, pa sam u Zlatoličju platio kaznu. Stao sam na Borlu /tada još nisam znao za strahotne događaje 1945/, gdje sam se počastio sa izvrsnim sendvičem i par škropeca od rajnskog rizlinga.
  Foto je od ovog vikenda, da mogu sa trupcem kod pilara. U samoj kruni korijenja urašteno kamenje. Šodra ko u Dravi. Sve sam ih povadio. Potpuno iracionalno. Imao sam ponudu da dobim za njega 500€, a ne ja moram po svojem. Uništio 3 lanca a o radnim satima da ne spominjem. Biće to skupi stol.  
Puno sam u životu kreirao i stvorio ali sam još više griješio i to u banalnim situacijama.