Želja mi je bila da pišem o nafti, zovu je crno zlato. Postala je burzovna roba. Danas su opet poskupjeli derivati.
No dogodila se Nulta točka 15.10.12.od novinara Togonala, banke, franci CHF, sukcesija i pravo zlato. Au, Auuuuuuuu.
Eto oznaka kemijskog elementa nam se ruga.
I Au je burzovna roba. Ne bi se štel miješati, o Zlatnom standardu znam neku mrvicu a za to je kriv  /1985/ nekadašnji viceguverner prof. Šokman.
Poslije tolika godina, sad sam uvjeren koliko je taj čovjek bio znalac.
Cijela ekipa u NBH od 90 tih nisu vrijedne spomena spram njega. U Jugoslaviji je bio običaj, guverner političar a vice znalac
Spomenuta 1971 g. kad je ukinut Zlatni standard / Nixon/, a jedan od rijetkih koji je naslutio da će banke uzeti vlast na zemaljskoj kuglici bio je de Gaulle.
Pa je spakirao pun brod $ i poslao Ujaku Samu a za uzvrat da mu vrate Au. Pametnom dosta.
Svaka čast Togonalu i onda redom, posebno dr.Mariću-izvrstan, neznam zbog čega taj čovjek ne vodi HDZ, gđice ili gđe Vežić /Ekon.institut/ i Kwiatkowski, odlične.
Kovačević HNS i novinar Kukavica pozitivno.
Neugodno me iznenadio dr. Lokin, znam ga kao oštrog kritčara ali od kad je vanjski član savjeta NBH 2006 g, otupio je riječ.
Na stranu o propasti naših banaka, pisao sam o tome, tečajnim razlikama, o NBH da ne vrši svoju funkcija, o bivšem guverneru. Sve je bilo upozoravajuće, čak su guvernera kovali u zlato. Voda koja je protekla ispod dravskog ne može se više vratiti.
No ja sam plivajući našim ekonomskim tokovima, prljavim odvodima, zakačio za greben zvan monetarno zlato.
Zanima me ko ga je digao. Bilo ga je u Baselu i Parisu ali je isparilo. Kao plemeniti metal Au isparava na 5173 stupnjeva C.
Nije isparilo, prodano. Kuda je otišla protuvrijednost i da li je netko tu profitirao.
E to je tajna. Slažem se da se Au prodaje u vrijeme rata i velikog siromaštva kad je država u pitanju.
2004 i 2005 nije bilo rata a čak je bila konjuktura, 2008 je počelo urušavanje tek u bankarstvu USA a svjetska proizvodnja još bila u rastu.
Drago mi je da sam dobio odgovor o čemu sam pisao koliko dobivamo za čuvanje ili oročavanje deviznih rezervi NBH.
Dr. Lokin da opravda prodaju Au, omaklo mu se pa je rekao da za čuvanje u Baselu dobiva  0,1%.  28.09.12 pokušao sam pogađati i konstatirao da je oko 1%. Puno sam pogrešio.
Žalosno da neznamo iskoristiti devizne rezerve od 12 miljardi na dobrobit države. A još ćemo fasovati sa eurozacijom monetarne politike i jao si ga nama kad uvedemo EUR.
To sam objasnio sa našom produktivnošću. Badava naš radnik može imati i njemačku produktivnost, kad ekipa iznad njega, njegov trud razvodni sa neznanjem, nesposobnošću a i krađama.
Vratio bi se zlatu. Zašto ga treba čuvati. To je joker. Kaže se da je lako biti general poslije bitke.
E pa nije tako, ja sam zlato sasvim slučajno pratio i to godinama kad neki koji su danas u državnoj administraciji, nisu se još rodili ili su se igrali u pijesku.
Između ostalog u proizvodnom programu mi je bio bakar i aluminij. Da budem informiran pratio sam burzu u Londonu gdje je najveća svjetska burzovna prodaja plemenitih metala.
I tako na dnevnoj cijeni telopa, traka nosi cijenu nafte, pa Au, Ag........do Cu i Al.
Cijena Au je 2004 bila je oko 400 $ za uncu, 35 grama.
Pravilo je, a to ekonomisti znaju ako su ekonomisti, a možda su neki kupovali ispite.
Kapitalizam je proces, oscilirajući, faza konjukture i faza urušavanja, jer u sebi nosi virus koji uništava sam sebe. Predugo za objašnjenje.
U fazi konjukture Au ima nisku cijenu a kao što je sada novac postaje bezvrijedan i bježi u Au.
Za Hrvatsku jedna miljarda $ manje, istina to je upitan novac ali se moglo Au zadržati i moralo, razum je to nalagao.Na osnovu njega dobiti kredit za rješavanje nekih naših problema. A problema imamo, to znate predrage Hrvatice i dragi Hrvati.
Petrica Zlatousti.