Kakva je snaga riječi, ja se malo našalio, da se prijeđe sa riječi na djela. A ono djela otišla u riječi. Izgleda da ja pišem na nekom mrtvom nepoznatom jeziku. Ili izmišljenom novom jeziku, pa će neki novi kamen iz Rosette otkriti tajnu. Možda nam treba kamen mudrosti ili nam se ekonomija dogodi, kad se stane na kamen ludosti.
No nije to više bitno jer su" čestitke" pri kraju i počinje karneval. Doduše sad je korizma, ali je to ponekad ko u poslovici, neko šumom a neko drumom.
Koji me je vrag  tjeral da uvežem djela sa riječima i odmah evo odgovora.
Toliko sam izazival da ću sada izgleda dobiti konkurenciju u premijeru u sjeni. Oporba je sklepala Vladu u sjeni i sada će početi teći med i mlijeko. Neki su se vratili sa trodnevnog kursa na Harvadu.Tak mi treba kad ne znam držati jezik za zubima, tj da imam tipkovnicu bez tipki /slova/. Doduše predavanja profesora sa Harvada sam i ja slušal, ali tu u Hrvatskoj.
No to nije sve. I MMF je udario po mojim rješenjima krize. Kad sam ja predlagao uzeti MMF za partnera, nije se htjelo. Imali bi nižu kamatu za zaduživanje i potpisali bi manje i niže restrikcije. Sada nam cjenjena firma iz Bretton Wodsa netreba.
Prvo, Bretonski šumari nisu za mene više ozbiljna firma od Velike Gospe 1971 kad su dolaru ukinuli Zlatni standard. Od tada su za mene papirnati autoritet. Isti su u efikasnosti i prijedlozima ko i naši uvaženi drugovi koji su nas vodili u zadnjih 20-tak godina. Osim što MMF ne krade već uzima.
Uzima supstancu društva. Naši političari su Hrvatskoj uzeli i suptancu i dušu.
Drugo, ušli smo sada u spiralu opisanu u prošlom članku. Manja potrošnja, manje u buđetu. Točka.
Nažalost svi pjevaju istu priču, ja se opet ponavljam, treba nam potrošnja, treba trošiti i raditi, manje pričati.
Sindikalac Sever udario opet u kritiku,kad se već toliko rasplakao nad radnicima, zašto svojih 12 000 kn, govorničkih, recimo ne prepolovi jer je i on namet radniku. I što znači izvesti sve ljude na ulicu.
To znači da ćemo još brže dovesti zemlju u jad i bijedu. Sad je 12 sati jedna minuta. Prvo što nam treba jedistvo, ali svih. Vlada se sada treba pokazati da je integrativni faktor i da je Vlada majka svima u Hrvatskoj. Gdje joj proklizava treba zatražiti hitnu pomoć. Nikakva rekonstrukcija  Vlade/Jakovčić iz osvete/ neće pomoći jer će opet doći netko ko će se učiti. Samo znalci koji odmah mogu predložiti mjere i pokrenuti Hrvatsku.
Nažalost mnogi do sada nisu bili na visini zadatka i plaće koju su primali. Pored sada još oštrijih rezova, ne onih koje sam predlagao prije godinu dana, treba makroekonomiju ozbiljno svatiti. A točka okreta i preokreta je na liniji banaka i NBH. Ako se tu postigne dogovor još imamo šansu.
Šansa ne znači da će biti bolje, već da ne odemo u "kineski sindrom". Izlaz možemo naći u "argentinskom sindromu".
Ali ne kao što Linić misli nauditi bankama limitiranjem dozvoljenog minusa. Jer Ustavno pravo, daje za pravo i ima posljedično psihičko stanje komitenta banke. Da je poslovno sposoban ili ga šutnuti u Stenjevec. A za to treba sudska odluka.
Vraćam se u prošlost sa kiselim osmijehom kad sam tvrdio da treba pričekati kako će to biti u EU. Bio sam protiv tada a sad još više da ulazimo na taj način u ovom stanju.
Prvo, sve što smo potpisivali, jedina korist je bila da se pojelo i popilo.
Sjećam se tamo neke 2007 kad je majstor iz Rementinca potpisao nekakav papirić za ulaz u EU. Saziva konferenciju, bio je petak. I kaže sad smo u Europi i od sutra možemo koristiti predpristupne fondove. Još dan danas po tom pitajnju glavinjamo. Neznamo uzeti novac.
Sjećam se Mesića koji je zagovarao EU riječima ugledajmo se u Irsku i Portugal, imam svjedoke da sam se kiselo nasmijao. Još kiseliji osmijeh mi je bio kad je rekao da treba vratiti sve pokradene novce u Hrvatsku. Koliko smo vratili, ništa.
Pa i danas se naveliko iznosi. Dobili smo, odnosno Vlada, otvoreno pismo od EU komisije za iznešenih 11,4 miliona EUR-a, sada, iznešenih iz Hrvatske.
Za Irsku i Portugal je vrijedilo, kad je bilo lovice badava, fešta, kad su izašli iz programa EU, tu su gdje jesu.
Poljska ima prednost, koju mi nemamo,mi smo visoko eurozirana zemlja/krivac se zna/,ona je krenula sa pozicije nominalne deprecijacije. Cijene su im niske i lako prodaju u EU, pa i nama. Zanimljivo i frapantno da kod njih neki još oru polje konjem. Za razliku kod nas, svi ovi naši seljaci koji kukaju nemaju traktor ispod John Deera 6630, koji košta oko 100 000 $. Pametnom dosta.
I što nas čeka neminovno, nominalna deprecijacija ili realna. Mislim da je to za neke u ovoj državi špansko selo, može i portugalsko.
Pred samu predaju članka, stiže mi neprovjerena informacija, da je premijer na funkciji naredio da više nema štednje i rezanja??????  Da moramo ulagati!!!!. Tko ?
Možda i ja nešto naučim o ekonomiji, ili konačno doznam što je jedan nobelovac mislio kad je rekao: štednja= profit. Znam da netreba učiti o štednji, pa ni o profitu. Znanje treba pokazati u toj jednostavnoj formuli na faktoru /jednako/ =.
Za kraj, EUrozacija ili EUtanazija
Petrica NEUrotičar

Zadnja izmjena ( Petak, 01 MARCH 2013 17:47 )