Što znači prekomjerno granatiranje, to su, obećanja, lupetanja, neznanja i nepoznavanja ekonomije i izmišljanje kojekakvih bezveznih tema. A država je pred bankrotom.
Dvostrukom. Bankrot je po ekonomskom kriteriju, kad se ne može vraćati kredite.
Dvostruki je jer smo promašili "mastriški volej loptu" tj. prebacili smo javni dug preko ljestvice 60% BDP-a, što u stvari nije teško riješiti. Kao premijer u sjeni to moram znati. Zašto, ipak je istina da nema više rezanja i svega ostalog. Dobro a kako onda uskladiti kad je u Proračunu naznačen rast BDP-a za 1,8 % a sad odjednom obečavajući pad na 0,7 %. To bi značilo da netko treba izvršiti rebalans. Ajd pustim im to zadovoljstvo jer to neće biti problem.Ja se sa takvim  sitnicama neću zamarati i gubiti vrijeme. Pipl mast trast rast. Obrtnici od danas plaćaju PDV po ispostavljenom računu. Hi,hi,hi, Dragojević: A sad adio ko zna kad ko zna gdje.
O, a mene više zanima kako riješiti inflaciju od 5,2 % jer je mastriška 1,5 %. i dodatak onom gore proračunski deficit ne veći od 3% od BDP-a. Takodjer nije prablm. 
1,5 %, 3 % i 60% su limit trke, preko njih nema predpristupnih i pristupnih fondova a to je bila glavna poluga za investicije. A kad nema investicija /ima/ nema rezanja i bićemo u okvirima.
Ne bi se štel mešati, mislim da će tu biti dosta posla, pa je najbolje da ja odem plivat u mirnije vode, nije više Drava za mene.
Gospodin predsjednik najveće oporbene stranke zaziva nove izbore, možda ima čarobni štapić za naše probleme. Hm, ali Hrvati su ga stavili na čelo najnepopularnije osobe u Hrvata po Crobarometru. Nagradili su ga sa čak 25 % dok prvak u Remetincu dobio bijednih 11 %. E  jesmo mi Hrvati, miliji nam dr. Ivo.
A možda se Remetinečki "Malo vitra" i izvuće, naime 99 % svjedoka tvrdi da Fimi Medija ne postoji. Jandroković, Šuker, ništa vidjeli ništa čuli a pročitali u novinama. Kad imamo čitalačke političare. Fimi Medija je nešto imaginarno, ne bolje je kao metafizika. To je kao zavjera, Točnije spada u teoriju urote.. I ja sumnjam u vanzemaljce, ali ipak ima uvijek jedan ali. Jarnjak je pak svjedočil da mu je Šuker rekel: Bracek ne bu dobro neki penezi se na carini broje.
Okolo obiđem i priđem problemu deduktivno. Suprostavim poduzetnika i političara. Da bi poduzetnik bio odgovoran pred zakonom on mora nešto smuljati kao vlasnik. Istovremeno političar nije vlasnik ali se ponaša kao vlasnik. Dobio je mandat na četiri godine i u prigodi je da soli pamet. Dokaz. Prošlih 20 godina i trenutno stanje u državi. Sljedeće , poduzetnik ne mora biti vlasnik ali je na nesreću direktor, opet ako smulja čeka ga buksa. Političar je direktor ali ne odgovara za ništa, od premijera pa do agencija, javnih poduzeća, itd. Po špranci Bog dao Bog uzeo. Dalje poduzetnik nadrapa ako nešto potpiše a ispadne loše. Političar obično ne potpiše nego to uvali nekom drugom. Tako imamo nekakav ugovor sa MOL-om koji je potpisan od "kud Ivo tud i ja" Kak će ta priča završiti neznam. I zadnje da poduzetnik dobi po prstima mora donositi odluke. Jasno i glasno kaže u kom smjeru treba ići recimo poslovanje ili neka pretvorba, ili već nešto, štatigajaznam. E, a kad političar kaže daj to napravi i izdere se na svog potčinjenog i slučajno završi na sudu. Tada ispada da su ga krivo razumjeli ili se neko koristi autoritetom iza leđa pa kaže da je to naredio taj i taj.
Riječju i djelom vidljivo iz slućaja Fimi Medija da su se svi služili, zlorabom autoriteta dr. Ive i hvalili se da imaju u mobitelu njegov broj. Krasno. Kad je završio u Remetincu, mobitele su svi odjednom izgubili. Nikog nisam mogao dobiti, kao da su svi u zemlju propali, ko oni na Floridi ili kod Drniša
Za kraj sam uzeo u recenziju program Laburista za izlaz iz krize.
Inspirativan radni naziv " OKVIR ZA IZRADU PROGRAMA RAZVOJA GOSPODARSTVA U HRVATSKOJ
Izdržao sam deset minuta u čitanju, solidno prepisivanja iz uđbenika iliti hrvatska kompilacija. Dva ključna zadatka rast od 5% BDP-a. Kako, pa gore su spomenuti limiti, državnih investicija nema a strane investitore smo rastirali. Dubrovnik-Srđ i još mnoge. Moramo se odlučiti hoćemo li jesti ili gladovati.Odakle rast 5%, kaže autor državna potrošnja./strana 6/. Koja i čega potrošnja. To je tajna i prepisana demagoška parola. Rast zaposlenosti ????, rast izvoza, ko i što izvoziti.
Car je gol. Kad sam došao do notorne gluposti, tvrdnje da je u našoj privredi prisutna deflacija /strana 7/. Deflacija je obrnuto od inflacije. Autor nema pojma, već sam davno napisao da je stanje stagflacije. Rast inflacije a nema privrednog rasta, nema produktivnosti. Visoka i rastuća nezaposlenost. Točka.
Uspio sam se prisiliti i pročitati stranu 8, dalje mi se smučilo. Autor nešto spominje kamatu i konstatira neravnotežu. Citiram: rast inflacije i nezaposlenost a na strani 7 je pametovao o deflaciji ????
Tim uradkom Laburisti su potvrdili moju sumnju da nemaju ekipu za rješenje problema i moj bi im predlog bio, da se i dalje drže sociološko-sindikalnih tema.
Ako bi dobili mandat to bi bilo još jedno razočaranje. Uradak bi im ocjenio sa +1, do 8 stranice /od 23/. Koliko sam mogao izdržati prateći stručnost autora.
Uzeti ću si slobodu i ocjeniti članak u Glasu koncila od urednika Miklenića. Napisao je jednostavan članak o gospodarstvu, kao svečenik. U članku puno toga nedostaje, podaci i prijedlozi a s nekim se ne slažem, ali je ocjena, čista petica. Bila bi i ocjena +5 da je u članku blaženi termin-rezanje.
Premijer u sjeni

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 07 MARCH 2013 15:41 )