Trebao je biti esej o korupciji, uzeo sam si pravo da kao selektor u sjeni napravim zamjenu.
Neću ja pobjeći od korupcije, jasno je da smo prije imali otvorenu korupciju, sada je na sceni puzajuća ili prikrivena. Ako baš netko hoće i legalna. Odnosi se na zapošljavanje. Pa ću početi sa nastupnim govorom predsjednice jedne stranke sada se razgovara čiji je muž zaposlen čija je žena zaposlena. Nego šta, u EU to zovu nepotizam. Ako je istina da je bio natječaj interni onda je to korupcija. Točka. I sad bi mogao tu redati sve klijentilističke poteze.
Zbog promjene u protivničkom timu morao sam i ja napraviti izmjenu.
Predsjednik je potegao socijalu, /puno puta sam to spomenuo/banke su odbile poziv. Zašto, po njima dužničke krize nema, neki to zovu robovlasnički. I ja sam protiv tog izraza. Robovlasnik je hranio i dao krov svojima, jer je od njih očekivao da mu to vrate radom. Šef udruženih banaka, plačljivim glasom tvrdi da sve nije istina. Pa da , skoro 12 miljardi kuna duga, građani nisu u stanju vraćati. A uzima se krov nad glavom. I pitanje za socijalnu državu, zbog kojekakvih ovrha ljudi se izbacuju na ulicu. A kud s njima ako nemaju sredstva za život. Pa opet su teret države. I koja se mora za takve pobrinuti.
Pa sam, danas čuo poznatu sintagmu od laburiste N. Vuljanića da imamo državu koja bogate čini bogatijima a siromašne siromašnijima. Dalje bankar tvrdi da su zarade po kamati sve manji. HE, he, još uvijek im ide dobro. Kamata im i ne treba kad imaju 124 raznih naknada koje nemilosrdno naplaćuju.
Zamjena je i nastupila, euforija, zadnje izvješće pozitivno, već smo u EU. Veselićemo se tako da će nam trnuti zubi. Meni je bilo dovoljno, kad naš premijer zahvaljuje g. Štefanu Fileu i konstatira da će nam EU pomoći. Klasični gubitnički mentalitet, kad nismo sami u stanju organizirati državu. Mislim da još ništa nije gotovo.
Prvo treba još ratificirati, između ostalih Belgija i Danska, za kraj Njemačka. U toj euforiji bivša premijerka se nahvalila kak je to potpisivanje bilo teško. Da sve što su nam nudili mi smo prihvaćali. Pa sad imamo problema sa prefencijalnim carinama/CEFTE/, pa neki prošek. Zaštita je samo na sedam robnih maraka. Evo prilike da se hvali. Još se pohvalila kao je podjelila prijevod "EKIJA" susedima. To smo platili 8 miljuna EUR-a. Sad joj susjedi vraćaju sa carinama. Pitanje je ko ju ovlastio da badava daje prijevod. Porezni obveznici?. Lako se sa tuđim novcem razbacivati.
Sljedeće izmjena je road show. Tema dana .Goran Rotim i zamjenik ministra Lalovac. Na konstataciju Rotima, ne možemo plaćati ni glavnicu ni kamate. Odgovor lavovski, kako ne, pa zato uzimamo kredite.
Upadam kao trener, posudili su nam naše novce koje držimo vani kao devizne rezerve, o tome sam nešto driblao. Neki tvrde da čak dobivamo 0,5% a nama su elegantnu uzeli samo 5,625 % . Dakle sportskim riječnikom rečeno 5:0 za protivnike. Kao trener podsjetio bi da za tu razliku trebamo imati rast, ne samo BDP-a, nego rast gospodarstva, plus još neke strukturne varijable. Koje namjerno neću reči. Neka se gospoda sa državnim plaćama uče. Ja sam na još davnim postavljenih 7% rasta da upišemo nerješeni tj. 0:0 rezultat. Još uvijek tonemo. Uz komentar, rebalans je novi na vidiku. Slobodno smo mogli road show zaokružiti na 3  miljarde dok ne napravimo projekte za EU i pristupne fondove. Ako će biti znanja.
Za informaciju, bićemo i dalje pod monitoringom, jer smo na 3,4% proračunskog deficita, mora biti do 3%. Zamjenik nije ništa rekao o inflaciji!!! a javni dug je kaže na 56%. Sa ovim novih 1,5 miljarde $ ili bez.? Doduše sve možemo podesiti osim inflacije. Čine ju izdajničke reference, PDV, struja, plin a i štelanje cijene goriva prema EU. I još neke sitnice. Iako je bilo rečeno da se više nećemo zaduživati. Dobro. Da nećemo više smanjivati plaće. Dobro. A kak ćemo naštelati štelu da ne budemo ko Cipar i Grčka. Možemo skočiti zgrčku. Recimo da se plaće ne isplaćuju od 1 do 15 nego od 15 do 30. A sljedeći mjesec se preskoči pa se isplati plaća u sljedećem od 1do 15.
Bolje da Hrvati budu bijesni na mene nego na nekog drugog. Treba krivnju individualizirati, priznajem i nemam alibi.
Isto ko i g. Dijsselbloem koji je podržao onu majstoriju na Cipru i dodao da treba to isto primjeniti na države Luxemburg?, Maltu i Sloveniju. Pa je srušio EUR, a burze svjetske podivljale. A tko je poštovani stručnjak, javlja mi moj šogor Till.
Friški ili svježi direktor eurozone, Studirao ekonomiju, smjer agronomija, uže neznam, možda voćke i povrćke. Obožava leteći cirkus Montyja Pythona. To mi je poznato.
A kak je došao na mjesto. Lijepo po ključu izbornika, ako baš hoćete trenera. Na to mjesto ima pravo samo država koja je u EU, ali ona koja ima rejting AAA+. To su samo Luks, Nizozemska, Finska i jasno Njemačka. Igrom slućaja ja ne mogu ući u igru. Luks je imao prethodnika Junckera, Finska ima Rehna, znamo ga, a njemačkog ministra financija nisu htjeli. Razumljivo. Pa je silom izbornika postao spomenuti gospodin. Kad je vidio koje su posljedice, rekao je da bila pogrešna izmjena u prijevodu.
Za kraj moja iskrena i ozbiljna podrška slovenskoj premijerki Bratušek. Dojmila me jer je sama odlučila da bude godinu dana premijer a onda neka Slovenija odluči dali da nastavi.
Da se nezaboravi, za naše sam predložio dvije godine da se pokažu, a onda sam uvidio svoju grešku i ispravio se na novu zamjena, godinu dana. Kao premijer u sjeni zamolio bih prof. Jurčića da uđe u ekipu i da po svom izboru uzme još jednog stručnjaka.
Petrica.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 28 MARCH 2013 05:34 )