U među trkama čuo sam se sa kolegom Pavićem i imao sam njegovo dopuštenje da objavim moju kerempuštinu u vezi Ptuja. Pravu svinjariju sam izveo sa Predragom Živkovićem u doba kad su išle kod nas a i u Sloveniji TV emisije Miljunaš ili Milionar. U nedostatku pjesničke Muze nazvao sam Predraga.
Dober den, kličem iz odaje Milionar, gospoda Žiukoviča, prosim. Ja, ja sem. Predrag ima suprugu iz Maribora pa kao slovenski zet zelo dobro svladal slovenščinu. Ja pak nadaljujem, gospod vi ste osvojili zgoditek od deset tisoč orja. Nevjerjamem. A kak ne, vi mate ženo iz Mariborja. Ja. Pa prek nje smo vas ižrebali, ker je to samo moška nagrada. ??, Dobro a kaj trebam narediti. Treba napisati biografijo i prijdite čim hitreje v Ljubljanu, na intervju. Tu sam morao stati, jer sam se počeo smijati. Smijali smo se zajedno. 
Vozim na Korošku, na Vrbsko jezero, a može i na Vrbovo, idem na kocku. Dan je prekrasan, sunčanu jogu obavio, sad samo trebam uzeti bodove. U Veldenu/u kockarnici/ prvo sam uzeo austrijsku licencu, za austrijski kup, jer bez nje nema bodova.
Utrka se održava u samom centru Veldenu 15.06.13, gradu kocke na Worthersee jezeru. Plivanje je na utoku potoka u jezero a bic staza,zatvorena, dio je ironman distance sa raskrsnicom /slika/ Konkurencija iz Portoža je stigla, prisutna samo u tragovima oko 5%. Poslije lagodne trke na razini mora,jednu od najtežih trka je korisno i pametnoizbjegavati. Treba napomenuti da je olimpijska distanca/1,5;40;10km/ekvivalent maratonu od 42 kilometra.
      Organizator je dodatno otežao trku već u plivačkom dijelu, dva kruga, sa izlaskom iz jezera pa trčati po obali 70 m sa skokom u vodu. Kod skoka obično se pomaknu naočale pa je i tu poremećen ritam i gubi se na vremenu. Limit plivanja organizator je odredio 45 minuta. Bicikl dionica veoma teška, staza sa usponom na 526 metara visine i tako šest krugova. A kako sam ja slab sa koljenima, lijevo koljeno dva puta operirao, bilo je veoma mučno voziti bicikl. Trčanje je bilo oko jezera, relaksirajuće. Ukupni limit trke organizator je koretno sa 3 sata i 15 min pomaknuo na 3 i 45, po pravilima ITU. Posebnost trka na spomenutom jezeru. Na njemu se održavaju važne trke, od EU kupova i prvenstava na kojima se vade slotovo za svjetska prvenstva. U organizaciji najpoznatijih triatlonskih asocijacija WTC i ITU. Publika koja prati trke je sportski obrazovana i mogli bi se reči veoma naporna. Toliko vatreno navijaju da triatlonci jednostavno lete stazom, nošeni navijanjem. Neki koji nisu u glavi jaki, odustaju. I na ovoj utrci bilo je puno odustajanja a i diskvalifakacija. Nazočni natjecatelji iz  USA, Canade, Njemačke, Slovačke, Italije, Slovenije i jedan iz Hrvatske. Uspio sam biti u trci treći kao i po starosti, time sam popravio bodovni saldo. Najstariji Brunner /AUT/ 74 godine i Jagodzinski /CAN/ 65 godina.
 U tjedan dana završio sam dva olimpijska triatlona. Vaga je poslije dva dana od trka pokazivala-Portorož 1,7 a Velden 1,5 kg manju tjelesnu težinu.
Pored sportske dužnosti obratio sam pažnju na svoju struku. U ekonomskom smislu Austrijanci nisu "stisnuti". Imaju normalno osobnu potrošnju, što je temelj rasta BDP-a ako već ne raste da ne pada. Važni je podatak da Austrija svojim prihodom zimskog turizma pokriva 1,5 puta godišnjeg turističkog prihoda Hrvatske. Očito da imaju viziju pristupa ekonomskim problemima današnjice i nemaju eksponirane političare retoričare/koji mlate praznu slamu/ već znalce koji vode državu. Dobro su spojili zelenu njivu sa plavom. To bi bio ubitačni slogan da ih vode naši političari, sa kretenskom poštapalicom- komparitivna prednost. 23 godine imamo te komparativne prednosti. Prava komparacija, potrošačke cijene niže nego u Dubrovniku
Jednostavno su spojili jedinstvo prirode, jezero sa turizmom i dodali razne ostale prateće djelatnosti. Za po danu a na večer udri brigu na veselje i ubij devizu. Očeš u Velden ili Vilach, Na sve strane reklame "Las vegas" Čak im je i taxi istog imena. Za kritiku je da sam i ja kockao i normalno zakockal, austrijsku licencu. Naime vratili su mi novac za licencu pa sam opet ja njima vratio. Pošteno. Zašto su mi vratili novac. Prošle godine bio sam treći u ukupnom plasmanu kupa, pa je organizator bio široke ruke. Marketinška posla, da im opet dođem.   
Još jedna zanimljivost koja se uočava, nigdje toliko slobodnih žena ali da se krivo ne razume. Obučene sada, pomodno u dindrlice, klasične i neka varijanta šestdesetih Merilyn Monroe.
Petrica Kockar

 

slike_1

slike_2

Zadnja izmjena ( Srijeda, 26 JUNE 2013 17:50 )